Ματιές στον κόσμο

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ

Τόμας Κόουλ, ο εισηγητής της αμερικανικής τοπιογραφίας

Η Αμερική του 19ου αιώνα προβάλλει ονειρική, σχεδόν σαν σε ψευδαίσθηση, μέσα από το έργο του Τόμας Κόουλ (1801-1848). Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ο σπουδαίος αυτός ζωγράφος ήταν αυτοδίδακτος και έφτασε να αναγνωριστεί στη σύντομη ζωή του αλλά και να συνδεθεί με σύγχρονους ζωγράφους όπως με τον Τζον Κόνσταμπλ και τον Ουίλιαμ Τέρνερ. Η μεγάλη έκθεση που παρουσιάζεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου επανασυστήνει τον Τόμας Κόουλ ως τον μεγάλο τοπιογράφο της Αμερικής των πρώιμων εκείνων δεκαετιών του 19ου αιώνα, όταν ήταν ακόμη μία σχετικά νέα χώρα με υψηλές ταχύτητες μεταβολής και ανάπτυξης. Η έκθεση, σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, διοργανώθηκε ως μία συνομιλία του Τόμας Κόουλ με τους συγχρόνους του αλλά και τους επιγόνους του, τους οποίους επηρέασε, συμβάλλοντας έτσι σε μια μεγάλη σύνθεση για το τοπίο στις αρχές του 19ου αιώνα. Ενα από τα πιο διάσημα έργα του ήταν η «Πορεία της Αυτοκρατορίας», σύνθεση από πέντε έργα που δείχνουν το ίδιο τοπίο σε καθεστώς μεταβολής, φυσικής ή πολιτισμικής, ως μία μεγάλη αλληγορία για τη σχέση ανθρώπου και φύσης στο μεγάλο φόντο της ύλης και της ιστορίας. Ο Τόμας Κόουλ, που στο τέλος της ζωής του ηγήθηκε κατά κάποιο τρόπο της σχολής του ποταμού Χάντσον, όταν πλέον είχε ωριμάσει μια γενιά τοπιογράφων, υπήρξε ένας στοχαστής του καιρού του. Ζωγράφισε εκδοχές «Αρκαδίας», ουτοπίες και παγανιστικά τοπία, όπως και την απεραντοσύνη της Αμερικής, εξαγνισμένης ή απειλούμενης, καθώς οι επιπτώσεις από τη Βιομηχανική Επανάσταση του 18ου αιώνα είχαν ήδη επιδράσει στα παρθένα τοπία. O Τόμας Κόουλ στα 28 του χρόνια έκανε τον ευρωπαϊκό γύρο ως ένας Αμερικανός νέος που διψούσε να μάθει. Στο Λονδίνο γνωρίστηκε με τους καλλιτεχνικούς κύκλους, έκανε φιλίες, είχε και απογοητεύσεις. Η ελίτ του Λονδίνου δεν τον δέχθηκε. Εφυγε για την Ιταλία: Φλωρεντία, Ρώμη, Τίβολι και με την επιστροφή του στη Νέα Υόρκη, έπειτα από πέντε χρόνια παραμονής στην Ευρώπη, δουλεύει εντατικά προικισμένος με την εμπειρία του παλιού κόσμου. Τα έργα του δείχνουν την αγωνία του για την επέλαση του ανθρώπου στη φύση, αλλά αφήνουν επίγευση κάλλους και αρμονίας. Ο Τόμας Κόουλ συστήνεται εκ νέου στο κοινό του 21ου αιώνα.

ΜΑΔΡΙΤΗ

Βασαρελί, η γένεση της Οπ Αρτ

Ματιές στον κόσμο-1

Μπροστά στα έργα του Ούγγρου καλλιτέχνη Βικτόρ Βασαρελί (1906-1997) στέκεται κανείς απορροφημένος στη δίνη της μαθηματικά μελετημένης ψυχεδέλειας. Η έκθεση αφιερωμένη στο έργο του εγκαινιάστηκε στη Μαδρίτη στο Μουσείο Thysen-Bornemisza, με διάρκεια έως τις 9 Σεπτεμβρίου. Με τίτλο «Βικτόρ Βασαρελί, η γένεση της Οπ Αρτ», η έκθεση συγκεντρώνει έργα από τα Μουσεία Βασαρελί της Βουδαπέστης και του Πεκς, από το Ιδρυμα Βασαρελί στην Αιξ-αν-Προβάνς και από ιδιωτικές συλλογές.

ΙΣΡΑΗΛ

Η κεφαλή ενός ηγεμόνα

Ματιές στον κόσμο-2

Αυτό το σπάνιο εύρημα δείχνει το κεφάλι ενός βασιλιά και εκτίθεται στο Μουσείο του Ισραήλ. Χρονολογείται από τον καιρό της Βίβλου και βρέθηκε μόλις πέρυσι σε ανασκαφή κοντά στα βόρεια σύνορα της χώρας προς τον Λίβανο. Αυτό το αινιγματικό γλυπτό, ύψους 5 εκατοστών, δημιουργήθηκε πριν από περίπου 3.000 χρόνια και προβληματίζει τους ειδικούς, καθώς προσπαθούν να δώσουν απάντηση στην άγνωστη ταυτότητα του εικονιζομένου. Θεωρείται σπάνιο δείγμα παραστατικής τέχνης του 9ου αιώνα π.Χ.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ

Η αναγέννηση μιας πρωτεύουσας

Ματιές στον κόσμο-3

Επαινετικά σχόλια για την πρωτεύουσα της Πολωνίας στέλνει το Associated Press εξαίροντας την ανάκαμψη της Βαρσοβίας έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες μετακομμουνιστικής ζωής. Στη φωτογραφία, διακρίνεται το Μουσείο Polin, με αντικείμενο την ιστορία των Πολωνών Εβραίων, το οποίο μαζί με πολλά ακόμη νέα οικοδομήματα συμβολίζουν την αναγεννημένη πρωτεύουσα. Η Βαρσοβία καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από τους ναζί. Το ιστορικό κέντρο ξαναχτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

ΓΑΛΛΙΑ

Ντέιβιντ Ντάγκλας Ντάνκαν

Ματιές στον κόσμο-4

Στα 102 του χρόνια απεβίωσε πριν από λίγες ημέρες στη Γαλλία ένας θρύλος της φωτογραφίας, ο Αμερικανός φωτογράφος Ντέιβιντ Ντάγκλας Ντάνκαν. Κέρδισε παγκόσμια φήμη ως φωτορεπόρτερ πολεμικών ανταποκρίσεων κυρίως από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον πόλεμο της Κορέας. Η δραματικότητα των φωτογραφιών του τον ανέδειξε διεθνώς και το περιοδικό Life ζήτησε τη συνεργασία του. Συνδέθηκε με τον Πικάσο και φωτογράφισε πολλά έργα του.

ΣΙΔΝΕΪ

Αίγυπτος – Αυστραλία

Ματιές στον κόσμο-5

Η πόλη του Σίδνεϊ θα υποδεχθεί ένα πολιτιστικό γεγονός μείζονος σημασίας και διεθνούς εμβέλειας. Το Μουσείο της Αυστραλίας, που είναι το εθνικό μουσείο με έδρα το Σίδνεϊ, θα φιλοξενήσει τη νέα έκθεση για τον Τουταγχαμών που θα έρθει στη Νέα Νότια Ουαλλία το έτος 2021 και θα είναι όχι μόνο η μεγαλύτερη στο είδος της έκθεση αιγυπτιακού πολιτισμού που θα φιλοξενήσει η Αυστραλία, αλλά και η μεγαλύτερη έκθεση για τον Τουταγχαμών που θα εξαχθεί από την Αίγυπτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή