Τιτανομαχία στο Φεστιβάλ Αισχυλείων

Τιτανομαχία στο Φεστιβάλ Αισχυλείων

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με άξονα την εικαστική εγκατάσταση «Τιτανομαχία, πέτρες και κόκαλα» της Μαρίας Παπαδημητρίου και με «προίκα» την αποκατάσταση των εγκαταστάσεων του παλαιού εργοστασίου «ΙΡΙΣ» από το υπουργείο Εργασίας, το Φεστιβάλ των Αισχυλείων εισέρχεται στην 44η διοργάνωσή του και τέμνεται με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ελευσίνα 2021.

Το έργο της κ. Παπαδημητρίου, μια παραγωγή της «Ελευσίνα 2021» για τα Αισχύλεια, εμπνέεται από την έννοια της μετάβασης και θα δημιουργηθεί με τη συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής. «Το έργο μου έχει να κάνει με τη σχέση αρχαιολογίας και βιομηχανίας, τη μετάβαση της εξουσίας από τους Τιτάνες στους θεούς, τη μετάβαση των ανθρώπων που ήρθαν στα εργοστάσια της Ελευσίνας να δουλέψουν», σημείωσε η κ. Παπαδημητρίου. Το εικαστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει και την έκθεση φωτογραφίας «Τροτύλη» του Βαγγέλη Γκίνη με θέμα το εργοστάσιο της Πυρκάλ.

Το φεστιβάλ ανοίγει στις 26 Αυγούστου με συναυλία του Στέφανου Κορκολή, ενώ στη σκηνή των Αισχυλείων θα ανεβούν οι Θάνος Μικρούτσικος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ρίτα Αντωνοπούλου, Μίλτος Πασχαλίδης, αλλά και πιο πειραματικοί δημιουργοί όπως οι Θραξ Πανκc.

Στο θεατρικό πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνονται παραστάσεις αρχαίων τραγωδιών, όπως ο «Προμηθέας Δεσμώτης» σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριτζήλα, ο «Ορέστης» από το ΚΘΒΕ και τον Γιάννη Αναστασάκη, ο «Αγαμέμνονας» σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις κ.ά. Στο κινηματογραφικό πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνονται γνωστές ταινίες Ελλήνων δημιουργών, όπως «Ο γιος της Σοφίας», το «Suntan» και ο «Θάνατος του ιερού ελαφιού».

Το Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, που έχει συνδεθεί με το φεστιβάλ, παραχωρήθηκε από την Εθνική Τράπεζα για τέσσερα χρόνια, όπως ανακοινώθηκε, προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις για τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Οι εγκαταστάσεις του «ΙΡΙΣ» θα αποκατασταθούν για τις ανάγκες της πολιτιστικής πρωτεύουσας με χρηματοδότηση του υπουργείου Εργασίας ύψους 2 εκατ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός των φετινών Αισχυλείων ανέρχεται σε 250.000 ευρώ, μειωμένος κατά 60.000 ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, ερωτήματα προκαλεί ο τρόπος διαχείρισης ιδιωτικών χορηγιών του φεστιβάλ που, σύμφωνα με καταγγελίες της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ελευσίνας, γινόταν με αδιαφανείς τρόπους μέσω ενός λογαριασμού εκτός δημόσιου λογιστικού. Σε σχετική ερώτηση της «Κ», ο δήμαρχος Ελευσίνας Γεώργιος Τσουκαλάς σημείωσε ότι «ο λογαριασμός των Αισχυλείων που λειτουργούσε από το 2001 έχει κλείσει εδώ και καιρό, επειδή δεν χρειαζόταν πια στο φεστιβάλ, το οποίο έχει πλέον ωριμάσει και μπορεί με διαφανείς τρόπους να λύνει τα οικονομικά προβλήματά του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή