Ματιές στον κόσμο

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρώπη του Καζανόβα: τέχνη, αναψυχή και εξουσία τον 18ο

ΒΟΣΤΩΝΗ

O πίνακας του Τιέπολο «Ο τσαρλατάνος» (λεπτομέρεια στη φωτογραφία) συμβολίζει κατά τρόπο χαρακτηριστικό την κινητικότητα της κοινωνίας του 18ου αιώνα. Νέα αστικά στρώματα, νέα περιέργεια για τον κόσμο, νέα αρχιτεκτονήματα, νέα πίστη στο μέλλον. Στη Βοστώνη, στο Μουσείο Καλών Τεχνών, η νέα έκθεση (με διάρκεια έως τις 8 Οκτωβρίου) μας μυεί στο πνεύμα του 18ου αιώνα με οδηγό τον αστείρευτο Τζάκομο Καζανόβα (1725-1798). Με τίτλο «Η Ευρώπη του Καζανόβα: τέχνη, αναψυχή και εξουσία τον 18ο αιώνα», η έκθεση μας καλεί να κατανοήσουμε μια ιδιαίτερα μεταβατική εποχή μέσα από 250 έργα τέχνης, αριστουργήματα, και ενδεικτικά της μεταβολής που σημειωνόταν στην Ευρώπη από την αρχή έως το τέλος του αιώνα. Με άξονα τα μεγάλα κέντρα, το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Βενετία, η έκθεση φέρνει έργα ζωγραφικής, γλυπτά, σχέδια, διακοσμητικά αντικείμενα, έπιπλα, ενδύματα και μουσικά όργανα, που όλα μαζί δοξάζουν και πιστοποιούν την ώθηση στα ταξίδια, στις ανταλλαγές, στην αναζήτηση του ωραίου και του περιττού, στο πιο ελεύθερο ερωτικό πνεύμα, στην τρυφηλότητα όσο και στη διάθεση για καινοτομία και εξερεύνηση. Επί της ουσίας ορίζεται η κοινωνική γεωγραφία του 18ου αιώνα με βασικό άξονα και οδηγό τα κατάλοιπα του ίδιου του Καζανόβα που ήταν πολυπράγμων, πολυμαθής, ακούραστος και άπληστος. Τα ταξίδια του, η θεατρικότητα στη ζωή του, οι ερωτικές του συνευρέσεις, η δίψα για προβολή και επιβεβαίωση, η φιλομάθειά του, όλα αυτά τα εκρηκτικά και αντιφατικά χαρακτηριστικά δίνουν πλήθος στοιχείων για την ανασύσταση του 18ου αιώνα, στο δεύτερο ήμισυ του οποίου άρχισαν οι νεότεροι χρόνοι και οι πρώτες δειλές εμφανίσεις του μοντέρνου πνεύματος. Οι πολλοί ρόλοι που επεφύλασσε ο Καζανόβα για τον ίδιο τον εαυτό του, από ταξιδευτής έως συγγραφέας και από κατάσκοπος έως κοινωνικός αναρριχητής, ξεδιπλώνουν κοινωνικές τοιχογραφίες καθώς ο ίδιος, άνθρωπος μεγάλης και βαθιάς εμπειρίας, είχε διανύσει 40.000 μίλια ταξιδεύοντας επί έξι δεκαετίες. Τα απομνημονεύματά του, «Η Ιστορία της ζωής μου», συνθέτουν μια δωδεκάτομη αυτοβιογραφία, πολύτιμη από κάθε άποψη, καθώς εκεί περιγράφεται με ακρίβεια η ευρωπαϊκή κοινωνία του 18ου αιώνα. Ολα αυτά τα στοιχεία αποτελούν την πρώτη ύλη για τη συναρπαστική και πολύπτυχη έκθεση της Βοστώνης.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ

Ο Αντρέα Μποτσέλι για τον Πάπα

Ο διάσημος Ιταλός τενόρος Αντρέα Μποτσέλι (φωτ.) θα τραγουδήσει, όπως ανακοινώθηκε, προς τιμήν του Πάπα Φραγκίσκου στη συναυλία για το Φεστιβάλ των Οικογενειών στις 25 Αυγούστου στο Πάρκο Croke του Δουβλίνου. Η συναυλία θα δοθεί ως μία καλλιτεχνική εκδήλωση που θα πλαισιώσει τη διήμερη επίσκεψη του Ποντίφικα στην Ιρλανδία στις 25 και στις 26 Αυγούστου. O Αντρέα Μποτσέλι θα εμφανιστεί και πάλι δισκογραφικά στις 26 Οκτωβρίου με την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ «Si».

ΟΞΦΟΡΔΗ

Μαγεία στο Ashmolean

Στο εξαίρετο Μουσείο της Οξφόρδης, στο Ashmolean, η νέα έκθεση που θα εγκαινιαστεί στις 31 Αυγούστου θα είναι αφιερωμένη στη μαγεία, στα τελετουργικά και στις λατρείες, μία παράλληλη εκδοχή του κόσμου και της κατανόησής του έξω από τη σφαίρα του ορθού λόγου και της επιστήμης. Η έκθεση με τίτλο «Spellbound» διατρέχει περίοδο οκτώ αιώνων και επιχειρεί να φωτίσει τον τρόπο που ομάδες, άτομα ή σύνολα προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν τα ακατανόητα και να προσφέρουν εναλλακτικές οπτικές.

ΣΕΟΥΛ

Ο κλασικός της Κορέας

Σαν να ακολουθούν κάποιο τελετουργικό, οι νέες γυναίκες της φωτογραφίας, προφανώς σκηνοθετημένες, στέκονται (με σεβασμό) μπροστά σε ένα έργο του Κορεάτη ζωγράφου Γιουν Χιουνγκ Ζι (1928-2007) στο Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης στη Σεούλ. Θεωρείται από τους κορυφαίους ζωγράφους από την Απω Ανατολή στη διάρκεια του 20ού αιώνα. Το 1974, η επαφή του με τον Μαξ Ρόθκο στη Νέα Υόρκη τον βοήθησε να εξερευνήσει περαιτέρω το χρωματικό του πεδίο.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Ευτυχισμένα γενέθλια, Αντι!

Μεγάλου βεληνεκούς και μεγάλης πνοής είναι η έκθεση που ετοιμάζει το Whitney Museum στη Νέα Υόρκη για τα 90 χρόνια από τη γέννηση του Αντι Γουόρχολ. Η έκθεση (Happy 90th Birthday, Andy Warhol!) θα εγκαινιαστεί στις 12 Νοεμβρίου και θα είναι η πρώτη αναδρομική οργανωμένη από αμερικανικό μουσείο τα τελευταία 30 χρόνια. Θα περιλαμβάνει πάνω από 350 έργα από όλες τις κατηγορίες, τα μέσα και τις περιόδους της καριέρας του Γουόρχολ από τις απαρχές στη δεκαετία του ’50 ώς το τέλος.

ΚΟΛΩΝΙΑ

Η αρχαιότερη βιβλιοθήκη

Για τα ανασκαφικά δεδομένα της Γερμανίας, ένα εύρημα που χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.Χ. έχει ιδιαίτερη σημασία, πόσο μάλλον όταν ταυτίζεται με τα ίχνη της αρχαιότερης βιβλιοθήκης που έχει εντοπιστεί επί γερμανικού εδάφους. Το εύρημα βρέθηκε στην Κολωνία και αποκάλυψε αίθουσα μήκους 20 μέτρων και πλάτους εννέα μέτρων με αψίδες κατά το ρωμαϊκό πρότυπο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η τεχνική της οικοδόμησης σύμφωνα με ανακοίνωση του Μουσείου για τη Ρωμαϊκή Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή