Ματιές στον κόσμο

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «Γαλάζιο αγόρι» του Γκέινσμπορο στην αιωνιότητα

ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ, ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

Το έτος 1770, όταν ο Βρετανός ζωγράφος Τόμας Γκέινσμπορο ήταν 43 ετών, ζωγράφισε έναν από τους πιο γνωστούς πίνακές του. Το «The Blue Boy» έχει τη θέση του στην ιστορία της τέχνης και έχει μελετηθεί από ιστορικούς τέχνης, ιστορικούς του ενδύματος, ιστορικούς του χρώματος, ενδυματολόγους, μελετητές της ιστορίας του φύλου, κοινωνιολόγους, ποιητές και σκηνοθέτες. Στα 248 χρόνια της ζωής του, αυτό το έργο έχει περάσει και έχει καταχωριστεί στην παγκόσμια ιστορία της τέχνης και είναι ένα από τα σύμβολα για να κατανοήσουμε την Αγγλία του 18ου αιώνα. Το «Γαλάζιο αγόρι» ανήκει στην Huntington Library, που βρίσκεται στο Σαν Μαρίνο της Καλιφόρνιας κοντά στο Λος Αντζελες, και αυτήν την περίοδο υποβάλλεται σε ένα πρόγραμμα πρωτοποριακής συντήρησης και αποκατάστασης. Το «Project Blue Boy», όπως έχει ονομαστεί η επιχείρηση, χρησιμοποιεί ακτίνες Χ αλλά και όλη την προηγμένη τεχνολογία προκειμένου να θωρακίσει το έργο τέχνης απέναντι στον χρόνο. Μέρος της διαδικασίας θα είναι ανοικτό στο κοινό. Αλλωστε, ολοένα και πιο συχνή είναι αυτή η πρακτική που υιοθετείται από πολλά μουσεία του κόσμου ώστε να δώσουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να κατανοήσουν τη δουλειά του συντηρητή και να γίνουν περισσότερο συνειδητοί απέναντι στους κινδύνους, αλλά και τις δυνατότητες που διασφαλίζουν μεγάλη αντοχή, πλέον, στα έργα τέχνης. Το «Project Blue Boy», που εξελίσσεται στην Thornton Portrait Gallery μέσα στη Βιβλιοθήκη Huntington, έχει πλέον και την αξία ενός ανοικτού μαθήματος από την ιστορία της τέχνης. Η δημοσιότητα που κερδίζουν αυτές οι επιχειρήσεις πρωτοποριακής αποκατάστασης ανοίγουν δρόμους κατανόησης. Ο Γκέινσμπορο είναι σαφώς από τους πλέον διάσημους της εποχής του, από τους ιδρυτές της Βασιλικής Ακαδημίας των Τεχνών, και, σαφώς, το όνομά του συνδέεται αυτομάτως με τον βρετανικό 18ο αιώνα. Σταδιακά, προχωρούσε την τεχνοτροπία του. Τη δεκαετία του 1770, όταν δημιούργησε το «Γαλάζιο αγόρι», ο Γκέινσμπορο εισήγαγε την ένταξη των πορτρέτων του σε περιβάλλον ονειρικής φύσης, κάτι που έμελλε να γίνει η σφραγίδα των μεταγενέστερων έργων του. Το θέμα του, δηλαδή το μοντέλο του, μοιάζει να αποτελεί ενιαίο σύνολο με το φυσικό περιβάλλον. Αν και υπήρχε το προηγούμενο της Αναγέννησης, ήταν, παρ’ όλα αυτά, μια καινοτόμος ιδέα.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Ο διαγωνισμός Τζόρτζε Ενέσκου

Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία του πιάνου κέρδισε η 27χρονη Ρωσίδα Ντάρια Παρχομένκο στον Διεθνή Διαγωνισμό Τζόρτζε Ενέσκου, που γίνεται στο Βουκουρέστι εις μνήμην του Ρουμάνου συνθέτη και βιολονίστα. Ο διαγωνισμός γίνεται ανά δύο χρόνια από το 1954 και είναι το μεγαλύτερο μουσικό γεγονός στη Ρουμανία.

Διεξάγεται στο περίφημο κτίριο συναυλιών Ατενέουμ του Βουκουρεστίου. Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες (σύνθεση, βιολί, τσέλο, πιάνο) και φέτος συμμετείχαν 270 καλλιτέχνες.

ΜΟΝΤΡΕ

Ενα Στραντιβάριους του 1720

Ο Ιταλοελβετός βιρτουόζος στο βιολί Φαμπρίτσιο φον Αρξ φωτογραφίζεται στο Μοντρέ με το Στραντιβάριους που πρόσφατα βαπτίστηκε «Αγγελος», γνωστό προηγουμένως ως «Μαδριλένο». Το βιολί, αξίας 8 εκατ. ελβετικών φράγκων, ανήκει στη Stradivarius Art & Sound και κατασκευάστηκε το 1720 στο εργαστήρι του θρυλικού Αντόνιο Στραντιβάρι. Το βιολί βαπτίστηκε από τον καρδινάλιο Ραβάζι στη Βενετία, καθώς οι ιδιοκτήτες του επιθυμούν να μείνει ως σύμβολο προώθησης της κλασικής μουσικής.

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

Ιζαμπέλ Αλιέντε, η αναγνώριση

Είναι η πρώτη ισπανόφωνη συγγραφέας που θα τιμηθεί στις ΗΠΑ από το National Book Foundation. H 76χρονη Ιζαμπέλ Αλιέντε, εγκατεστημένη στην Καλιφόρνια εδώ και πολλά χρόνια, θα τιμηθεί με το παράσημο για τη «διακεκριμένη συμβολή της στα αμερικανικά γράμματα». Η τελετή απονομής θα γίνει στις 14 Νοεμβρίου στο Μανχάταν. Η Ιζαμπέλ Αλιέντε θα παραλάβει το τιμητικό μετάλλιο από τον συγγραφέα Λουίς Αλμπέρτο Ουρέα. Με το ίδιο μετάλλιο έχουν τιμηθεί η Τζόαν Ντίντιον και η Τόνι Μόρισον.

ΚΑΪΡΟ

Το «ινδουιστικό» παλάτι

Ξεχωρίζει σαν μια αρχιτεκτονική φαντασία, το ανάκτορο του Baron Empain, στην Ηλιούπολη του Καΐρου. Χτισμένο από Γάλλο αρχιτέκτονα, το ανάκτορο έμεινε γνωστό και ως Le Palais Hindou καθώς παραπέμπει στον ναό Angkor Wat της Καμπότζης. Χτισμένο ανάμεσα στο 1907 και το 1911, είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από οπλισμένο σκυρόδεμα. Ο Εντουάρ Μπαρόν Εμπέν ήταν Βέλγος επιχειρηματίας και βιομήχανος. Αυτήν την περίοδο, το παράξενο αυτό ανάκτορο ανακαινίζεται.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Βραβείο Turner στην τελική ευθεία

Στις 4 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί ο νικητής του Turner Prize στη Μεγάλη Βρετανία, του μεγαλύτερου βραβείου σύγχρονης τέχνης. Αυτήν την περίοδο τα τέσσερα έργα που είναι πλέον φιναλίστ παρουσιάζονται σε έκθεση στην Tate Britain. Ετσι, το κοινό έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τα έργα των τεσσάρων καλλιτεχνών που διεκδικούν το βραβείο. Στη φωτογραφία, η εγκατάσταση της Σάρλοτ Πρότζερ. Οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι είναι οι Forensic Architecture, Λουκ Ουίλις Τόμσον και Naeem Mohnaiemen.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή