Εκθεση #bOObs: Ενας εχθρός που δεν κάνει διακρίσεις

Εκθεση #bOObs: Ενας εχθρός που δεν κάνει διακρίσεις

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πενήντα τέσσερις φωτογραφίες ακέφαλων σωμάτων, στα οποία ο φακός εστιάζει στο στήθος, θα υποδέχονται από την Τρίτη το κοινό του iFocus Gallery (Ακαδημίας 57 και Ιπποκράτους 13). «Τα εν λόγω στήθη ανήκουν ίσως στην αδελφή σας, τη συνάδελφό ή τη γιατρό σας», αναφέρει στην «Κ» η φωτογράφος Σύλβια Κουβέλη, που θέλησε να διατηρήσει έναν απρόσωπο χαρακτήρα στην έκθεση της #bOObs, για τον καρκίνο του μαστού.

«Ο καρκίνος δεν κάνει διακρίσεις, πλήττει εξίσου νέες και μεγαλύτερες σε ηλικία, πλούσιες και φτωχές, επώνυμες αλλά και ανώνυμες γυναίκες», παρατηρεί, «γι’ αυτό από τις φωτογραφίες μου απουσιάζει το πρόσωπο και προβάλλεται το μέρος του σώματος που νοσεί». Από τις γυναίκες που φωτογραφήθηκαν άλλες είχαν κάποτε πρόβλημα και άλλες δεν είχαν ποτέ.

Το ζητούμενο για τη φωτογράφο είναι να καταρριφθούν ταμπού. «Σπάνια λέμε τη λέξη καρκίνος, συνήθως μιλάμε για την ασθένεια περιφραστικά ή μεταφορικά», επισημαίνει, «αντίστοιχα, θεωρούμε την εικόνα ενός γυναικείου στήθους a priori προκλητική».

Η 33χρονη φωτογράφος ασχολήθηκε με το θέμα, άπαξ και συνειδητοποίησε ότι αγνοούσε τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης. «Θέλω οι φωτογραφίες να εκτεθούν και στην επαρχία, όπου οι σχετικές καμπάνιες είναι λιγότερες, αλλά τα ταμπού περισσότερα».

​​Εγκαίνια 23/10 στις 8 μ.μ., διάρκεια έως τις 29/10.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή