«Οχι» στην εκμετάλλευση

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οταν βλέπετε σε μια βιτρίνα να πωλείται ένα μπλουζάκι 2 ευρώ, μην ενθουσιαστείτε, προβληματιστείτε». Αυτή είναι η προτροπή της δρος Φιόρης Ζαφειροπούλου, συντονίστριας του Raise Your Voice Festival & Fashion Revolution Greece, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Κυριακή, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. «Μια τόσο χαμηλή τιμή “κρύβει” όχι εργαζομένους αλλά θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης», διευκρινίζει η ίδια, που εξειδικεύεται στο fashion trafficking, ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να επικοινωνήσει στο ελληνικό κοινό. «Στο τελικό προϊόν που βλέπουμε στα καταστήματα πρέπει να συνυπολογίζουμε τους μισθούς μιας αλυσίδας εργαζομένων που φτάνει μέχρι το χωράφι, όπου παράγεται η πρώτη ύλη», αναφέρει. Ανθρωποι –και μάλιστα μικρά παιδιά– που ράβουν νυχθημερόν με αντάλλαγμα ένα πιάτο φαγητό και μια στέγη, δεν συναντώνται πλέον μόνον στη γειτονική Τουρκία ή στη μακρινή Ινδία. «Εχουμε πληροφορίες ότι παρόμοιες εργασιακές συνθήκες ενδημούν και στην Ελλάδα, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας», απαντά η δρ Ζαφειροπούλου, «ας μην ξεχνάμε ότι χιλιάδες πρόσφυγες, σε μεγάλη οικονομική ανάγκη, έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας, όπου άλλωστε παράγεται το 80% του βαμβακιού της Ευρώπης». Σύμφωνα με την ίδια, «25 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως ζουν σε καταναγκαστική εργασία». Το πολυεπίπεδο αυριανό φεστιβάλ, που αποτελεί πρωτοβουλία του Fashion Revolution Greece, δεν θίγει μόνον το θέμα της εργασιακής εκμετάλλευσης αλλά όλα τα είδη ανθρώπινου εμπορίου. Το φεστιβάλ, στο οποίο συμπράττουν πρόσφυγες σεφ, σχεδιαστές, μουσικοί, αθλητές, επιχειρηματίες, τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του αντιδημάρχου Μεταναστών και Προσφύγων, κ. Λευτέρη Παπαγιαννάκη, σε συνεργασία με τον εθνικό εισηγητή για το Human Trafficking στο υπουργείο Εξωτερικών, κ. Ηρακλή Μοσκώφ και το ΕΚΚΑ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης). «Στόχος μας είναι το ευρύ κοινό, που ενδεχομένως δεν γνωρίζει την έκταση του φαινομένου», εξηγεί ο κ. Παπαγιαννάκης.

«Οχι» στην εκμετάλλευση-1

(Η φωτογραφία είναι από την περυσινή εκδήλωση).

Οπως παρατηρεί ο δρ Ηρακλής Μοσκώφ, «είμαστε περισσότερο ευαισθητοποιημένοι έναντι της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, ωστόσο διαιωνίζονται άλλες μορφές εκμετάλλευσης, που επειδή είναι πιο δυσδιάκριτες τείνουν να γίνονται αποδεκτές». «Ας μην τελειώνει η συζήτηση μόνον στο θέμα των ανοικτών μαγαζιών την Κυριακή, ας διερευνούμε τις εργασιακές συνθήκες κάθε μέρας», διαμηνύει ο αντιδήμαρχος Αθηναίων. Τις επιμέρους θεματικές αλλά και τις κατά τόπους πολιτικές που εφαρμόζονται για καταπολέμηση της εμπορίας, θα αναλύσουν Ελληνες και ξένοι κοινωνικοί επιστήμονες, που θα μιλήσουν στο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης, σε συνέδριο στο πλαίσιο του φεστιβάλ. 

Δράσεις για το κοινό

Οι πόρτες της Τεχνόπολης θα ανοίξουν στις 11 π.μ. για το κοινό. Εχουν σχεδιαστεί δράσεις και για παιδιά, ενώ στον χώρο θα υπάρχουν εθελοντές μεταφραστές για αγγλικά, αραβικά και φαρσί. Οσοι προσέλθουν, θα γνωρίσουν σχεδιαστές βιώσιμης μόδας, που κατασκευάζουν τσάντες από τέντες, παιδικές πετσέτες από οργανικό βαμβάκι, αξεσουάρ από ανακυκλωμένες πλαστικές σακούλες, κοσμήματα με παραδοσιακές τεχνικές του Αφγανιστάν. Στον χώρο θα πωλούνται επίσης δημιουργίες προσφύγων από τον Ελαιώνα, αλλά και γυναικών που στο παρελθόν υπήρξαν θύματα trafficking. Στον προαύλιο χώρο θα διενεργείται bazaar ανταλλαγής ρούχων και εργαστήρια upcycling, όπου έμπειροι τεχνίτες θα διδάσκουν πώς κατασκευάζουμε αντικείμενα με ξύλο, ύφασμα και πλαστικό. Στο κτίριο Δ10 θα υπάρχει έκθεση κουστουμιών, ενώ στον από κάτω όροφο θα γίνεται προβολή ταινιών. Στο «Μηχανουργείο» θα βρίσκονται περίπτερα των σημαντικότερων ΜΚΟ της χώρας, ενώ θα πραγματοποιούνται παιδικά εργαστήρια, που θα περιλαμβάνουν από δημιουργική απασχόληση και επιτραπέζια παιχνίδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα μέχρι εκμάθηση αργαλειού και συγγραφή βιβλίου! Οι ενήλικες που θέλουν να περάσουν από τη θεωρία… στην πράξη, μπορούν να συμμετάσχουν σε βιωματικά σεμινάρια από ΜΚΟ (Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Α21, Διοτίμα κ.ά.) που στόχο έχουν να τους αφυπνίσουν ώστε να αναγνωρίζουν θύματα trafficking αλλά και να παρέχουν στοχευμένη ενημέρωση και βοήθεια. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή