«Μικρές Γεωγραφίες της Ζωγραφικής» στο Ιδρυμα Θεοχαράκη

«Μικρές Γεωγραφίες της Ζωγραφικής» στο Ιδρυμα Θεοχαράκη

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μικρές-μεγάλες ιδιαιτερότητες της πνευματικής ζωής στην Αθήνα είναι αυτές που κρατούν τη φλόγα αναμμένη. Για δεύτερη χρονιά, παρακολουθώ τον κύκλο συναντήσεων με εικαστικούς δημιουργούς στο Ιδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη, έναν κύκλο που εμπνεύστηκε και οργανώνει η ανεξάρτητη επιμελήτρια και ιστορικός τέχνης, Ιρις Κρητικού.

Η ιδέα είναι απλή και η εξέλιξη απρόβλεπτη καθώς αβίαστες παρουσιάσεις και συζητήσεις οδηγούν σε μια εναλλακτική κατανόηση της διαδικασίας προς την καλλιτεχνική «ενηλικίωση» κάθε δημιουργού.

Ο κύκλος έχει τίτλο «Μικρές Γεωγραφίες της Ζωγραφικής» και επιχειρεί να συνδέσει το εικαστικό αποτύπωμα με έναν γενέθλιο τόπο, μια «γεωγραφία» ευρύτερης και βαθύτερης προσωπικής αναφοράς χωρίς αυτό να είναι απόλυτα δεσμευτικό καθώς ζητούμενο είναι ο μίτος, η μήτρα, η αφετηρία.

Από εκεί διακλαδίζονται διαδρομές και παράλληλες ή εφαπτόμενες πορείες. «Οι προσκεκλημένοι μας σε αυτό το εικαστικό ταξίδι», λέει η Ιρις Κρητικού, «είναι ταυτόχρονα οι συνομιλητές και ιδανικοί ξεναγοί της κάθε συνάντησης».

«Μικρές Γεωγραφίες της Ζωγραφικής» στο Ιδρυμα Θεοχαράκη-1

Την Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου, ώρα 18.00, θα γίνει η τέταρτη συνάντηση του φετινού κύκλου με γενικό θέμα-γέφυρα «Από το Ιόνιο στα Μεσόγεια» και προσκεκλημένους τους εικαστικούς Σοφία Καλογεροπούλου, Νικόλας Κληρονόμος και Αθηνά Χατζή.

Η αρχή του δεύτερου, φετινού, κύκλου έγινε με τις «μικρές-μεγάλες» πατρίδες των ζωγράφων Ειρήνης Βογιατζή, Δημήτρη Κρέτση και Νίκου Κρανάκη που μίλησαν με αφετηρία την Ξάνθη, την Αιτωλοακαρνανία και τη Φθιώτιδα αντιστοίχως, δίνοντας πτυχές της οπτικής τους αλλά και της προσωπικής τους ανέλιξης μέσα από το βίωμα του τόπου και της τέχνης. Ηταν μία συγκινητική εμπειρία καθώς οι προσωπικές αφηγήσεις είναι, πάντα, πηγαίες και πλαισιώνονται από φωτογραφικό και εικαστικό υλικό.

Ακολούθησε η συνάντηση με αφετηρία την Πελοπόννησο (απλώς ως σημείο κοινής αναφοράς) και προσκεκλημένους τους ζωγράφους Μάρκο Καμπάνη, Στέλλα Μελετοπούλου και Μαρία Φιλοπούλου. Ηταν, επίσης, μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσει κανείς την πορεία προς την εικαστική ωριμότητα, εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους δημιουργών, που κλήθηκαν, όμως, να περάσουν και οι τρεις μέσα από τη σήραγγα της μνήμης και να αυτοπαρουσιαστούν αναλύοντας τα εξελικτικά τους στάδια.

Την περασμένη Παρασκευή (14/12) ήταν η σειρά του ελληνικού Βορρά, με προσκεκλημένους τον Γιώργο Χουλιαρά (με αφετηρία τα Γιάννενα) και τον Τριαντάφυλλο Πατρασκίδη (με αφετηρία τη Δράμα). Εκτεθήκαμε σε αυτοβιογραφικές αφηγήσεις ιδιαίτερης δύναμης, που προκάλεσαν μάλιστα, λόγω της γνησιότητας του λόγου, μεγάλη συγκίνηση.

Οι «Μικρές Γεωγραφίες της Ζωγραφικής», δεύτερη χρονιά φέτος, έχουν οργανώσει ένα σημειωματάριο μνήμης, καταθέσεων και προσωπικών χρονικών στην πορεία προς την καλλιτεχνική ωρίμανση με άξονα πάντα μία γεωγραφική συντεταγμένη.

Στον περσινό κύκλο, το άνοιγμα της σειράς είχαν κάνει οι εικαστικές πρωτεύουσες του Αργοσαρωνικού (Υδρα και Αίγινα), με τον Ανδρέα Γεωργιάδη και τον Αλέξη Βερούκα. Ολοι οι εικαστικοί τόποι, μήτρες αφηγήσεων, όπως και ο Περαιάς στην – επίσης πολύ καλή – περσινή εκδήλωση (Γιάννης Αδαμάκης, Στέφανος Δασκαλάκης, Φραγκίσκος Δουκάκης) γίνονται κοινές πατρίδες και για λίγο,έστω, σχεδίες ταξιδίων.

* Ιδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη, Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν, τηλ, 3611 206. Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, ώρα 18.00-20.00, είσοδος 10 ευρώ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή