Η προσομοίωση της φθοράς στα έργα του Γιάννη Μιχαηλίδη στην Evripides Art Gallery

Η προσομοίωση της φθοράς στα έργα του Γιάννη Μιχαηλίδη στην Evripides Art Gallery

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονα μυσταγωγική είναι η εμπειρία του θεατή μπροστά στα έργα του Γιάννη Μιχαηλίδη, όπως αυτά παρουσιάζονται στη νέα ατομική έκθεσή του στην Evripides Art Gallery. Ο Γιάννης Μιχαηλίδης, ένας δημιουργός με σταθερή παρουσία τις τελευταίες δεκαετίες, είναι ένας «χειρώνακτας» φιλόσοφος της εικαστικής πράξης. Στη νέα έκθεση, όπου παρουσιάζει μεγάλο αριθμό έργων με πρώτη ύλη το χαρτί πτυχωμένο έτσι ώστε να εμφανίζεται ως ένα εσωτερικό τοπίο, ο Γιάννης Μιχαηλίδης προεκτείνει τον στοχασμό του πάνω στη μετουσίωση της φθοράς.

Απλώνει τη φιλοσοφική ματιά του και στέκεται στο σημείο ενσωμάτωσης της ύλης με το υλικό, καθώς δική του προτεραιότητα, όπως λέει, είναι «η δημιουργία νέων εμπειριών προσομοίωσης». «Τα χρώματα είναι ζωντανοί οργανισμοί», επισημαίνει. «Σε τιμωρούν αν τα ζορίσεις πέραν των αντοχών τους, ενώ το χαρτί απαιτεί συνεχή παρακολούθηση, γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της αποσάθρωσης». Τα υδατοδιαλυτά – ακρυλικά – χρώματα πάνω στο πτυχωμένο χαρτί δημιουργούν αυτήν την εξωπραγματική αίσθηση ενός ψυχικού τοπίου ακριβώς στην κόψη μιας ψευδαισθητικής εμπειρίας. Τα χρώματα του Γιάννη Μιχαηλίδη μοιάζουν σχεδόν να αυτονομούνται, να ανασαίνουν μέσα στους πόρους του χαρτιού και, μέσα από μια διαπάλη ύλης και υλικών, να αποκτούν αφηγηματική ικανότητα.

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης ξεδιπλώνει το δικό του γεωφυσικό τοπίο της φθοράς. Εστιάζει στην ατίθαση και απρόβλεπτη διαδικασία της πορείας της ύλης σε εξελικτικά σχέδια, σε χάσματα, σε δίνες, σε εκλάμψεις. Η έκθεση αυτή είναι μια σπουδή πάνω στη φθορά, όχι όμως με νοσταλγία ή με ενδοσκοπική αναδίπλωση, αλλά με δυναμική στάση απέναντι στην αποκαλυπτική αυτονομία της ύλης. Η ύλη και το υλικό οδηγούν σε αλλεπάλληλες εκδοχές μιας ρέουσας εκδοχής του εαυτού. Υπάρχει μια διαρκής ώσμωση.

Η οξείδωση, εν προκειμένω, μπορεί να είναι και μια παράλληλη οδός για την κατανόηση της θνητότητας. Ο Γιάννης Μιχαηλίδης μοιάζει να μας αποκαλύπτει τις δικές του ατελεύτητες εκδοχές μιας διαδικασίας από τη γέννηση ώς την εξαΰλωση, δοξάζοντας την ύλη μέσα από τις διαρκείς μεταλλαγές και μεταπτώσεις της. Πέραν, όμως, όλων αυτών, η έκθεση του Γιάννη Μιχαηλίδη μας προσφέρει όψεις συγκινητικής ομορφιάς, που φθάνουν ως κύματα μέσα από τα ανεικονικά του έργα. Είναι ποίηση.

​​«Προσομοιώσεις». Εκθεση Γιάννη Μιχαηλίδη. Evripides Art Gallery, Ηρακλείτου 10 και Σκουφά, Κολωνάκι, τηλ. 210-36.15.49. Διάρκεια έως τις 12 Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή