Η «Κ» γιορτάζει τα 100 της χρόνια αναδεικνύοντας την τέχνη, την ιστορία και την αριστεία στην Ελλάδα

Η «Κ» γιορτάζει τα 100 της χρόνια αναδεικνύοντας την τέχνη, την ιστορία και την αριστεία στην Ελλάδα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι μονάχα οι αναγνώστες που μας εύχονται να τα χιλιάσουμε –αφού πλέον τα εκατοστήσαμε– μα και πολλοί σπουδαίοι Ελληνες καλλιτέχνες που αγαπούν την «Κ». Για τα εφετινά μας γενέθλια, μία πλειάδα εικαστικών θα δημιουργήσει αφιλοκερδώς ειδικά έργα για την αιωνόβια έκδοσή μας. Στους επόμενους 12 μήνες θα βλέπετε τις δημιουργίες τους να κοσμούν την εφημερίδα μας. Στο τέλος του έτους θα εκτεθούν στην Αθήνα, θα παραδοθούν στην Τράπεζα Τροφίμων, το Ιδρυμα για την Καταπολέμηση της Πείνας, το οποίο θα διενεργήσει σιωπηρή δημοπρασία με τα έσοδα να κατατίθενται υπέρ των σκοπών της.

Το ποδαρικό σε αυτήν την καλλιτεχνική σειρά μας κάνει ο Αλέκος Φασιανός, ο οποίος σκαρφίστηκε κάτι πρωτότυπο: Ζωγράφισε μία από τις γνωστές φιγούρες του πάνω σε ένα αυθεντικό φύλλο του 1963. Πρόκειται για το πρωτοσέλιδο, στο οποίο ανακοινώνεται ότι ο Γιώργος Σεφέρης πήρε το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας. Ο Φασιανός (1935) είναι από τους μεγαλύτερους εν ζωή Ελληνες ζωγράφους που έχει ενσωματώσει στη δουλειά του στοιχεία αμιγώς ελληνικά, βγαλμένα από την αρχαία ελληνική αγγειογραφία, τη μυθολογία, τη λαϊκή τέχνη και τη βυζαντινή εικονογραφία. Από το 1959, χρονιά της πρώτης ατομικής του παρουσίασης στην Αθήνα, έχει πραγματοποιήσει δεκάδες ατομικές εκθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, από το Μόναχο και το Τόκιο μέχρι το Μιλάνο, τη Στοκχόλμη, τη Βηρυτό και αλλού.

Η «Κ» γιορτάζει τα 100 της χρόνια αναδεικνύοντας την τέχνη, την ιστορία και την αριστεία στην Ελλάδα-1

Λαϊκή παράδοση, Βυζάντιο και αρχαία τέχνη συνυπάρχουν στο έργο του μεγάλου ζωγράφου.

Για τα εκατοστά γενέθλιά της «Κ» θα αναβιώσει σημαντικούς σταθμούς της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας μέσα από την επανεκτύπωση ιστορικών φύλλων της εφημερίδας, τα οποία έχουν σταχυολογηθεί από το πλούσιο αρχείο μας. Θα διατεθούν στο αναγνωστικό κοινό της εφημερίδας ως ένθετα στο καθημερινό φύλλο της Τρίτης κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς από τις 29/1 και έπειτα. Εξαίρεση θα αποτελέσει το πρώτο ιστορικό φύλλο της σειράς, που θα κυκλοφορήσει με την «Καθημερινή της Κυριακής» στις 27/1, το οποίο περιέχει την ανοιχτή επιστολή του Γ. Βλάχου προς τον Αδόλφο Χίτλερ στις 8/3/1941.

Η «Κ» γιορτάζει τα 100 της χρόνια αναδεικνύοντας την τέχνη, την ιστορία και την αριστεία στην Ελλάδα-2

Ο Φασιανός εστίασε στην ανθρώπινη μορφή και την έκανε επίκεντρο της δουλειάς του.

Το πλούσιο ιστορικό υλικό της εφημερίδας θα αναρτηθεί και διαδικτυακά σε ένα χρονολόγιο των τελευταίων εκατό ετών, το οποίο εκτός από πρωτοσέλιδα και επιλεγμένα άρθρα θα περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βίντεο. Το χρονολόγιο θα είναι δυναμικό και θα εμπλουτίζεται διαρκώς μέχρι να συμπληρωθούν και οι δέκα δεκαετίες του αιώνα της «Κ». Επιπλέον, το χρονολόγιο θα αποτελέσει πηγή γνώσης και για την ιστορία της ίδιας της εφημερίδας.

Η έκδοσή μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελληνική κοινωνία και φροντίζει πάντα να προβάλλει το δημιουργικό κομμάτι της, ενώ πρόκειται να πραγματοποιήσει ανοιχτή εκδήλωση μέσα στη χρονιά, η οποία θα αναδείξει νέους ανθρώπους που συναγωνίζονται τους καλύτερους στον χώρο τους και έχουν καταφέρει να κάνουν τη διαφορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή