«Κραυγή» στο Βρετανικό Μουσείο

«Κραυγή» στο Βρετανικό Μουσείο

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mία εξαιρετικά σπάνια λιθογραφία της περίφημης «Κραυγής» του Εντβαρντ Μουνχ θα εκτεθεί στο Βρετανικό Μουσείο τον Απρίλιο και θα αποτελεί το κεντρικό έκθεμα στην έκθεση «Love and Angst» που είναι αφιερωμένη στον Νορβηγό καλλιτέχνη.

Η έκθεση διερευνά την αποτύπωση των ανθρώπινων συναισθημάτων από τον Μουνχ και τις διαφορετικές καταστάσεις που βιώνει ένας άνθρωπος, από τη μοναξιά στον έρωτα, στην επιθυμία και στη ζήλια, αλλά και τη μοναξιά, το άγχος, την ανασφάλεια και βέβαια την πνευματική αστάθεια, που αποτυπώνεται εκκωφαντικά στην «Κραυγή». Στο Βρετανικό Μουσείο παρουσιάζονται μία ασπρόμαυρη εκδοχή που ακολούθησε του πίνακα και δύο σχέδια της τελικής εικόνας που αργότερα καθιέρωσαν τον Νορβηγό καλλιτέχνη.

To ευρύτερο θέμα της ψυχικής υγείας ήταν κάτι που απασχολούσε τον καλλιτέχνη και την εποχή και θα είναι λίγοι εκείνοι που θα διαφωνήσουν ότι τα ψυχολογικά προβλήματα, οι περίεργες διαδρομές του νου, το άγχος, απουσιάζουν από τη σημερινή διαβίωση.

Ο Εντβαρντ Μουνχ (1863-1944) έχασε τη μητέρα του και την αδελφή του όταν ήταν μικρός και ο ίδιος αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα σε όλη του τη ζωή. Δεν έκανε ποτέ του οικογένεια, αλλά είχε πολλές ερωτικούς συντρόφους και ορισμένες εικόνες ίσως σοκάρουν το κοινό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή