Η προσωπική μυθολογία του Ανδρέα Γεωργιάδη

Η προσωπική μυθολογία του Ανδρέα Γεωργιάδη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ίχνος του κόσμου, σύμφωνα με τον Ανδρέα Γεωργιάδη, μπορεί να είναι και ένα σημείο, στο οποίο συναντώνται οι ποταμοί της γνώσης και της φαντασίας. Εντονα εικονοποιητικά τα έργα του –μελάνια σε χαρτιά– αναγνωρίσιμα ως προσωπική σφραγίδα, πολυκύμαντα και δαιδαλώδη μέσα στους μαιάνδρους του νου, συγκροτούν σφαίρες αυτόνομες και σε συνεχή εξέλιξη. Είναι εργοτάξια. Αυτήν την περίοδο, ο Ανδρέας Γεωργιάδης ετοιμάζεται για τα εγκαίνια της νέας του έκθεσης, στην Κωνσταντινούπολη. Στην Istanbul Concept Gallery, στο Πέρα, εγκαινιάζεται στις 15 Ιανουαρίου η έκθεση με τίτλο «Μυθολογία», μια νέα θεματική ενότητα, στην οποία ο Ανδρέας Γεωργιάδης «επιχειρεί μια υποκειμενική συναισθηματική εικονογραφία βασισμένη σε μεγάλα κείμενα επτά κορυφαίων συγγραφέων».

Ο Ανδρέας Γεωργιάδης είναι ένας πολύπλευρος καλλιτέχνης που αντλεί από μια βαθιά δεξαμενή αναφορών. Η σχέση του με τους «τόπους», ως σύμπαντα πολιτισμικών ωσμώσεων αλλά και ως ανοικτές θυρίδες προσωπικής και συλλογικής μνήμης, έχει χαρακτήρα αφετηρίας για πνευματικές διαδρομές. Μέσα από τον μύθο των τόπων και μέσα από τις εικαστικές καταθέσεις του πάνω σε πυκνά αποτυπώματα αστικών μυθολογιών (Κωνσταντινούπολη, Αλεξάνδρεια, Βενετία, Αθήνα), ο Ανδρέας Γεωργιάδης εξακτινώνει τις διερευνητικές περιπλανήσεις του στο σώμα της Ιστορίας και της Λογοτεχνίας. Είναι ανοικτή και ενεργή, με διάφορες αφορμές, η σχέση του με την κλασική λογοτεχνία και το θέατρο. Εχει ήδη δώσει εικαστικά έργα συνδιαλεγόμενος θραυσματικά με προσωπικές ερμηνείες των «τόπων» του Σταντάλ, του Μπαλζάκ ή του Προυστ. Εχει φωτίσει προσωπικούς λύχνους σε αστικές σφαίρες υποφωτισμένες και μυστικές. Εδώ, στη νέα του έκθεση, δείχνει να προχωράει αυτήν ακριβώς την αναζήτηση, ορίζοντας νέα ζεύγη σχέσεων ανάμεσα στον εαυτό και τα ίχνη από τον Ντοστογιέφσκι, τον Τσέχοφ, τον Λόρκα, τον Βέργκα, τον Πιραντέλο, τον Προυστ και τον Σοφοκλή. Ορίζει μια «γεωγραφία μνήμης».

Η προσωπική μυθολογία του Ανδρέα Γεωργιάδη-1

Εργα του Ανδρέα Γεωργιάδη. Αριστερά, «Λουίτζι Πιραντέλο, Διηγήματα για ένα χρόνο: Ο Φεγγαροχτυπημένος». Δεξιά, «Σοφοκλή, Οιδίπους Τύραννος».

«Με αφετηρία την έννοια του μύθου, ως ένα ιδιαίτερο είδος ιστορίας, που επιχειρεί να ερμηνεύσει κάποιες όψεις του κόσμου που μας περιβάλλει», λέει ο Ανδρέας Γεωργιάδης, «προσπαθώ να επαναφέρω στη μνήμη μου εικόνες τοπίων αλλά και αισθημάτων, μεταπλάθοντάς τις σε επιμέρους τμήματα μιας απόλυτα προσωπικής μυθολογίας, γεμάτης εμμονές, εντυπώσεις και αναρίθμητες επιρροές. Με ενδιαφέρει ο μύθος, όχι τόσο στη γραμμική του εξέλιξη αλλά κυρίως στην πυκνότητα των αισθημάτων που περιέχει».

Με μια αυξανόμενη και πυκνότερη προσωπική σχέση με όλες σχεδόν τις τέχνες και με σταθερή πλέον σκηνογραφική παρουσία και στο θέατρο, ο Ανδρέας Γεωργιάδης τείνει σε αυτό που θα ονόμαζε κανείς ολική σχέση με τη δημιουργία. Πρωτίστως, όμως, είναι ο ζωγράφος μιας προσωπικής μυθολογίας που μέσα από την ανάγκη εικαστικής έκφρασης συνδιαλέγεται με το ευρύτερο σύμπαν της ιστορίας, της λογοτεχνίας, του θεάτρου, της μουσικής. Στην Κωνσταντινούπολη, παρουσιάζει ένα νέο κεφάλαιο μιας μακράς διαδρομής που εκτείνεται στον χρόνο.

​​Εκθεση Ανδρέα Γεωργιάδη «Μυθολογία». Istanbul Concept Gallery, Nur-u Ziya Sokak No. 27/2, 34433 Beyoglu. Από 15/1 έως 9/2.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή