Οι αλληγορικές και σκοτεινές εικόνες της Κατερίνας Χαδουλού

Οι αλληγορικές και σκοτεινές εικόνες της Κατερίνας Χαδουλού

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον κόσμο των παραμυθιών και της αλληγορίας, οι εικόνες της Κατερίνας Χαδουλού απελευθερώνουν κορδέλες φαντασίας. Είναι ένας τρόπος να εξωτερικεύσει όλο το ανάγλυφο των αναφορών της, που γεννούν με τη σειρά τους συνειρμούς από θραύσματα της λογοτεχνίας, της ζωγραφικής και της μουσικής. Για την Κατερίνα Χαδουλού, οι εικόνες της μοιάζουν να είναι ένας δίαυλος επικοινωνίας με έναν κόσμο μυστικό, αφανή, εν μέρει σκοτεινό και το δίχως άλλο συναρπαστικό.

«Οι Ψηλοκάραβοι»

Αυτήν την περίοδο παρουσιάζεται το σώμα των εικόνων που φιλοτέχνησε για να εικονογραφήσει το παραμύθι (για μικρούς και μεγάλους) της Γεωργίας Γαλανοπούλου «Οι Ψηλοκάραβοι» (εκδ. Πατάκη). Είναι η έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης kaplanon5, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη, σε επιμέλεια Νίκης Βλασσιώτου-Παπαδάκη, ένα εικαστικό ανάπτυγμα που ξετυλίγει το ίδιο το βιβλίο. Οι «Ψηλοκάραβοι» είναι ένα αλληγορικό αφήγημα, παραπομπή σε άχρονες και μισοξεχασμένες θαλασσινές ιστορίες, που με τον καιρό έγιναν θρύλοι στα θαμπά όρια της φαντασίας και της αλήθειας.

Η Κατερίνα Χαδουλού εξαντλεί όλα τα περιθώρια που της δίνει η Γεωργία Γαλανοπούλου. Είναι σαν αυτή η συνάντηση να απελευθέρωσε κρουνούς δημιουργικότητας και να έστησε ένα παράλληλο οπτικό παραμύθι. Η εικονοποιητική δύναμη της ίδιας της ιστορίας είναι δεδομένη. Η Κατερίνα Χαδουλού πήρε την πρώτη ύλη και μετέπλασε έναν κόσμο με βαθιές αναφορές στην ιστορία της τέχνης. Εχει ενθέσει σε παραλλαγές δύο πασίγνωστα έργα του Γκόγια, τον «Κολοσσό» και τον «Υπνο της λογικής [που] γεννάει τέρατα», διευρύνοντας τα σκοτεινά λαγούμια της φαντασίας, αγγίζοντας σήραγγες υποχθόνιες και κανάλια υπερπόντια.

Η Κατερίνα Χαδουλού έχει κατακτήσει μια ωριμότητα στο σχέδιο με την οποία είναι σε θέση να αξιοποιεί ένα ευρύτατο ανθολόγιο αναφορών. Στην εικαστική διαδρομή της αναφύονται ιστορίες φαντασίας, θρύλοι και δοξασίες, μορφές παράδοξες, σύμβολα ιερά, τέρατα και νεράιδες, περίεργα ξωτικά και πρωτόγονα ξόανα, νύμφες και Τρίτωνες, ημίθεοι και θνητοί, απόηχοι από παραμύθια που καταχώνιασε ο χρόνος και ξέβρασε η θάλασσα.

Στους «Ψηλοκάραβους», η Κατερίνα Χαδουλού αξιοποιεί ένα λογοτεχνικό κοίτασμα και μας δίνει ένα σπονδυλωτό, οπτικό αφήγημα, με σχεδιαστική δεινότητα που αποκαλύπτει τη φινέτσα και την ευαισθησία της αφετηρίας.

​​ Εκθεση Κατερίνας Χαδουλού, Αίθουσα Τέχνης kaplanon5 (Μασσαλίας & Καπλανών 5, τηλ.: 210-33.88.501, 6944.327.211). Εως 16/2.

• Γεωργία Γαλανοπούλου «Οι Ψηλοκάραβοι» με εικόνες της Κατερίνας Χαδουλού, εκδ. Πατάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή