Οι αφηγήσεις της Σοφίας Ροζάκη

Οι αφηγήσεις της Σοφίας Ροζάκη

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπροστά στη δροσιά και στις κρυπτικές κόγχες των έργων της νέας ζωγράφου Σοφίας Ροζάκη, κράτησα όχι μόνο τις υβριδικές και συμβολικές εικόνες της, αλλά και τα κείμενα, σαν πεζά ποιήματα με τα οποία συνοδεύει η ίδια κάθε έργο. Φέρνει στον νου τα ανανεωτικά κινήματα τέχνης της δεκαετίας του ’60, αυτή η σύμπλευση λόγου και εικόνας, σαν μια ρήξη σε κάθε τι που θα μπορούσε να είναι προβλέψιμο ή εξαιρετικά φιλήσυχο. Υπάρχει αναβρασμός στα έργα της Σοφίας Ροζάκη, που παρουσιάζει (έως και αύριο) την πρώτη ατομική της έκθεση στην αίθουσα τέχνης ena contemporary (των kaplanon galleries), με τίτλο «Flip a switch».

Τα κείμενα της Σοφίας Ροζάκη είναι στα αγγλικά, αναβλύζουν με σουρεαλιστικές εικόνες και μια διάθεση αυτοπροσδιορισμού αξιοπρόσεκτη. Και μόνα τους στέκουν ως κείμενα, έχουν θέση και λόγο. Αλλά μαζί με τα ζωγραφικά έργα, μεγάλες συνθέσεις με πολλές ιστορίες σαν ενθέσεις ή μικρο-αφηγήσεις, δίνουν την αίσθηση της πληρότητας. Η Σοφία Ροζάκη έχει πολλά να πει, είναι ακόμη νέα, αλλά ο σπασμός της δημιουργίας είναι φανερός. Η ζωγραφική της παραπέμπει άλλοτε σε γκράφικ νόβελ ή κόμικς, άλλοτε σε μοντερνιστικά σχήματα των αρχών του 20ού αιώνα και άλλοτε σε μια μπίτνικ διάθεση του ’50. Είναι αφηγήτρια και έχει τόλμη να δώσει σε δημόσια θέα κομμάτια του εαυτού της.

​​ Αίθουσα τέχνης ena contemporary (kaplanon galleries), Βαλαωρίτου 9γ, έως 9 Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή