Εικόνες με αίσθημα και φαντασία

Εικόνες με αίσθημα και φαντασία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Και τι θα ήταν τα βιβλία χωρίς εικόνες;», αναρωτιόταν ο Λιούις Κάρολ. Η εικονογράφηση των παιδικών βιβλίων «διαβάζεται» πριν από τα κείμενα, γιατί τα παιδιά πρώτα απολαμβάνουν τις ζωγραφιές των σελίδων και ύστερα περιμένουν κάποιον μεγάλο για να «ξεκλειδώσει» το μυστήριο των λέξεων. Ετσι η έκθεση εικονογράφησης παιδικού βιβλίου που διοργανώνεται στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο της δράσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» δεν παρουσιάζει μόνον εικαστικό ενδιαφέρον. Οι εικονογράφοι που συμμετέχουν αφουγκράζονται τα κείμενα, πλάθουν νέες εκδοχές τους, σκηνοθετούν τη ματιά του αναγνώστη και καλλιεργούν την αισθητική του.

«Οι εικονογράφοι είναι οι συνδημιουργοί ενός παιδικού εικονογραφημένου βιβλίου, ισότιμοι και ισάξιοι με τους συγγραφείς», μας είπε η κριτικός παιδικού βιβλίου Μαρίζα Ντεκάστρο, που έχει την επιμέλεια της έκθεσης. Οι καλλιτέχνες που παρουσιάζουν τη δουλειά τους εδώ επιλέχθηκαν έπειτα από πολλές ώρες μελέτης της επιτροπής διοργάνωσης -αποτελείτο από πανεπιστημιακούς και εικαστικούς- με τρία βασικά κριτήρια: την αισθητική του εικαστικού τους έργου, την παιδαγωγική ματιά και επίσης την τυποτεχνία, μια που η εικονογράφηση δεν νοείται ξεχωριστά από το υπόλοιπο βιβλίο. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες είναι εντελώς νέοι στον χώρο, κάποιοι άλλοι έχουν δεκάδες βιβλία στο ενεργητικό τους. Ορισμένοι προέρχονται από τη ζωγραφική, άλλοι από τον χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών. Οποιες όμως κι αν είναι οι διαφορές, τους συνδέουν το ταλέντο και η τόλμη της δουλειάς τους.

Εικόνες με αίσθημα και φαντασία-1

Κλαίρη Γεωργέλλη, «Αλέξη μη φοβάσαι», εκδ. Μεταίχμιο.

«Μας ενδιέφεραν οι νέες ιδέες, η διαφορετική οπτική, τα νέα υλικά και οι συνθέσεις τους, που διαφοροποιούνται από τα στερεότυπα. Εργο των εικονογράφων δεν είναι μόνον η οπτικοποίηση του κειμένου», λέει η Μαρίζα Ντεκάστρο. «Μπορούν μέσω της εικόνας να δώσουν άλλες εκδοχές της αφήγησης, ακόμη και να δημιουργήσουν μια ιστορία που εκτυλίσσεται παράλληλα με εκείνη του συγγραφέα. Ενίοτε η δουλειά τους είναι διδακτική, άλλες φορές δίνει απλώς πληροφορίες. Ομως ο παιδαγωγικός ρόλος της εικονογράφησης κρίνεται από τη δυνατότητά της να εξάπτει τη φαντασία, να δημιουργεί συνειρμούς και να βοηθά τα παιδιά στην αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων. Αλλιώς στερείται ουσίας», διευκρινίζει.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα δουν τα πρωτότυπα έργα των 20 εικονογράφων και τυπώματα διαφόρων ειδών, ενώ παράλληλα με το εικαστικό μέρος παρουσιάζονται –και προσφέρονται για ξεφύλλισμα– τα 94 βιβλία από τα οποία προήλθαν οι συγκεκριμένες δουλειές.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Σάββατο 16/2 πραγματοποιείται το μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Κόκκινη κλωστή δεμένη…» για παιδιά 6-12 ετών και γονείς.

​​Διάρκεια έκθεσης έως 10/3.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή