Θεατρικό «ταξίδι» στις… αναχωρήσεις

Θεατρικό «ταξίδι» στις… αναχωρήσεις

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο μέσα από το αρχείο του Εθνικού Θεάτρου και μερικοί γοητευτικοί «Προορισμοί». Η νέα συνεργασία του Εθνικού με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών είναι μια έκθεση με φωτογραφίες και κοστούμια που βγήκαν από το αρχείο και περιμένουν τους επισκέπτες στο επίπεδο Αναχωρήσεων (είσοδος 3) για να διηγηθούν την ιστορία τους.

«Η ιδέα ήταν να υπάρχει μια συνάφεια με το αεροδρόμιο. Οργανώσαμε λοιπόν την έκθεση πάνω στη σκέψη ότι και το θέατρο είναι ένα ταξίδι. Πολλά από τα έργα που παρουσιάζονται συνδέονται με συγκεκριμένους τόπους οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο», εξηγεί στην «Κ» η Ειρήνη Μουντράκη που υπογράφει την επιμέλεια της έκθεσης μαζί με την Εύη Αγγελοπούλου. Πράγματι εκτίθεται υλικό από εμβληματικές παραστάσεις: «Πέερ Γκιντ» του Ερρίκου Ιψεν το 1935, «Ο έμπορος της Βενετίας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ το 1945, «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή, «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη το 1958, «Τα εκατομμύρια του Μάρκο Πόλο» του Ευγένιου Ο’Νιλ το 1960, «Πέρσες» του Αισχύλου το 1971, «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» του Μπέρτολτ Μπρεχτ το 1985, «Βίρα τις άγκυρες» των Θ. Παπαθανασίου και Μ. Ρέππα το 1997 κ.ά.

Οπως μας πληροφορεί η κ. Μουντράκη, «τα εκθέματα έχουν υπομνηματισμό στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα και, μάλιστα, στο κείμενο που τα συνοδεύει υπάρχουν και ατάκες από γνωστά έργα».

Επίσης, στην έκθεση του αεροδρομίου φιλοξενούνται δύο ιδιαίτερης αξίας και σημασίας κοστούμια. Του Αντώνη Φωκά, από την παράσταση «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» το 1957, κοστούμι χορού, χιτώνας εκρού – υφαντό αργαλειού με έξοχες πτυχώσεις. Και του Γιώργου Βακαλό, από την παράσταση «Εμπορος της Βενετίας» το 1945, ένα μακρύ λινομέταξο φόρεμα, υποκίτρινο και φιστικί, απλικαρισμένο με υφασμάτινα λουλούδια και κλωνάρια.

Η συνεργασία με παραστάσεις και performances της Πρώτης Κρατικής Σκηνής με το αεροδρόμιο ξεκίνησε το 2011. Το Εθνικό έχει παρουσιάσει στον ΔΑΑ την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, μια παράσταση με θεωρητική ύλη για έφηβους, και την παιδική παράσταση «Μόμο» του Μίχαελ Εντε.

​​Διάρκεια έκθεσης έως τις 14/7.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή