Εγκαινιάστηκε η έκθεση της Βένιας Δημητρακοπούλου στο Τορίνο

Εγκαινιάστηκε η έκθεση της Βένιας Δημητρακοπούλου στο Τορίνο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον λιτό, πρώην βιομηχανικό, χώρο του Ιδρύματος Sandretto Re Rebaudengo στο Τορίνο, το οποίο έχει ώς τώρα φιλοξενήσει πρωτοποριακές εικαστικές προτάσεις και σημαντικούς καλλιτέχνες, εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες η έκθεση της Ελληνίδας γλύπτριας Βένιας Δημητρακοπούλου με τίτλο «Λόγος». Περιλαμβάνει το νέο μεγάλων διαστάσεων γλυπτό της από ατσάλι, φως και κινεζικό χαρτί με τίτλο «Ελλαμψις». Δίπλα του αναπτύσσεται η εγκατάσταση «Προσωπικές Καταγραφές», η οποία αποτελείται από 33 ημερολόγια-σημειωματάρια μικρών και μεγαλύτερων διαστάσεων, κολάζ, ακουαρέλες, δύο μανδύες από χειροποίητο κινεζικό χαρτί. Την έκθεση συμπληρώνει επιτοίχια εγκατάσταση «Διάλογοι», με συνεντεύξεις ανθρώπων που βίωσαν την κρίση.

Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της εκθεσιακής τριλογίας της Δημητρακοπούλου «Αρχέγονο Μέλλον» στη γειτονική Ιταλία. Ανοιξε στη Σικελία τον περασμένο Νοέμβριο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο, συγκεντρώνοντας περίπου 15.000 επισκέπτες. Η Βένια Δημητρακοπούλου προσεγγίζει την τριλογία των εκθέσεών της στην Ιταλία ως ένα ενιαίο έργο εν εξελίξει. Για τον λόγο αυτό για κάθε μία από τις τρεις πόλεις έχει επιλέξει να παρουσιάσει διαφορετικές δημιουργίες κατά κύριο λόγο, ώστε να διατηρήσει το στοιχείο της έκπληξης για τον επισκέπτη.

Εγκαινιάστηκε η έκθεση της Βένιας Δημητρακοπούλου στο Τορίνο-1

Φ. Βαλαχής, Αντ. Παρίτζι, Π. Σαντρέτο, Β. Δημητρακοπούλου.

Στα εγκαίνια της προηγούμενης εβδομάδος, το κλίμα ήταν εορταστικό με Ελληνες και Ιταλούς να επιβεβαιώνουν τους αδελφικούς δεσμούς. Αλλωστε, η γλύπτρια στηρίζει τη δουλειά της στην ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα αλλά και σε άλλους πολιτισμούς όπως ο κινεζικός. Την επιμέλεια έχουν επωμιστεί η Αφροδίτη Οικονομίδου και ο Ματέο Πατσίνι.

Τη διοργάνωση ανέλαβε το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της ιταλικής πρεσβείας στην Αθήνα «Tempo Forte», την οποία υιοθέτησαν το ιταλικό και ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού. Στόχος είναι η ενδυνάμωση του πολιτιστικού διαλόγου και η προβολή των στοιχείων που ενώνουν τις δύο χώρες. Ο πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα, Λουίτζι Μάρας, έχει δώσει μεγάλη έμφαση στο πεδίο και προσπαθεί με αγάπη και έγνοια να συσφίγξει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας. Την πολύτιμη συνεργασία στο εγχείρημα προσέφερε η γκαλερί Artespressione του Μιλάνου. Η τριλογία θα κλείσει στη Τεργέστη. Εκεί παρουσιάζεται η έκθεση «Ηχος» από 12 Απριλίου έως 14 Ιουνίου 2019 στο Μuseo Sartorio και το Castello di San Giusto.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή