Με ροκ διάθεση και άγριο χιούμορ

Με ροκ διάθεση και άγριο χιούμορ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεννημένος το 1939, ο Δήμος Σκουλάκης υπήρξε μέλος μιας γενιάς που έζησε την Ελλάδα σε μεταβατικές εποχές. Κι επειδή ήταν άνθρωπος που ζούσε μέσα στην κοινωνία, τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χώρα κατά τη δεκαετία του 1970 και στη συνέχεια διαμόρφωσαν τη νέα της ταυτότητα, έχουν αφήσει το ίχνος τους στη ζωγραφική του. Οπως και οι προσωπικές του περιπέτειες, η ευαισθησία, η πνευματικότητα, το κοφτερό χιούμορ. Και κυρίως το ενδιαφέρον για τον άνθρωπο, τον οποίο φέρνει στο επίκεντρο των εικαστικών του αναζητήσεων.

Ετσι, ο τίτλος της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης που εγκαινιάστηκε χθες στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς, «Δήμος Σκουλάκης. Ενας μεγάλος αντιφατικός», ταιριάζει απόλυτα στην προσωπικότητα αλλά και στο καλλιτεχνικό του έργο. Διανοούμενος, μποέμ, με λεπτή ομορφιά και γενναίο αυτοσαρκασμό, ο Σκουλάκης υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της γενιάς του ’70, που σημαδεύτηκε μεν από τις τραυματικές εμπειρίες της μετεμφυλιακής Ελλάδας, αλλά κατάφερε να υπερβεί τα στενά όρια της χώρας και να γνωρίσει τον διεθνή κόσμο της τέχνης. Καθοδηγούμενος από τις προτροπές του Τσαρούχη, ήδη από πολύ νεαρή ηλικία, έμαθε να αγαπά τη ζωγραφική διαδικασία και υιοθέτησε έναν δικό του ρεαλισμό, πιο μοντέρνο, μια ζωγραφική αντίληψη που κυριάρχησε σε όλες τις εκφάνσεις του βίου του, δίνοντας σχεδόν πάντα πρωταρχικό ρόλο στο βλέμμα του.

Στην εικαστική διαδρομή του συμπορεύθηκε με την pop art, τον φωτορεαλισμό, αλλά και τον νέο ρεαλισμό, διατηρώντας ωστόσο σαφείς αποστάσεις. Ο τρόπος με τον οποίο συνέκλινε και απομακρυνόταν –αυτό πρωτίστως– από τα κυρίαρχα καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής τον προίκισε με καλλιτεχνική γλώσσα ευέλικτη, ώστε να μπορεί να εκφράζει τη δική του ιδιαίτερη αντίληψη για τον κόσμο. Οπως εύστοχα σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Ελένη Αθανασίου « (…) δόμησε τη δική του εικαστική γλώσσα και εκπροσώπησε τη γενιά του με ροκ διάθεση και πολύ χιούμορ, χαράσσοντας ανεξίτηλα το στίγμα του στην εξέλιξη της ελληνικής ζωγραφικής».

Το εκθεσιακό αφιέρωμα του Μουσείου Μπενάκη συμπεριλαμβάνει αντιπροσωπευτικά δείγματα από το σύνολο της καλλιτεχνικής του πορείας. Εντοπίζει, διερευνά και αποκαλύπτει τις συγγένειες, τις συνδέσεις και τη συνοχή έργων που προέρχονται από διαφορετικές ενότητες και χρονικές περιόδους. Χωρίζεται σε οκτώ ξεχωριστές ενότητες, οι οποίες ακολουθούν θεματικά και χρονολογικά την εικαστική διαδρομή του ξεκινώντας από την πρώιμη περίοδό του, το 1957, την περίοδο της πολιτικής ζωγραφικής του (1960-1967), την περίοδο αυτοεξορίας του στο εξωτερικό (1967-1972) καθώς και τον κύριο όγκο της δουλειάς του στην Ελλάδα (1981-2009).Ταυτόχρονα, εκτίθεται υλικό και από το παράλληλο έργο του, αφού διετέλεσε για 30 και πλέον χρόνια γελοιογράφος και εικονογράφος σε ελληνικά και διεθνή έντυπα.

​​Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, έως 5/5.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή