Δέκα χρόνια βραβεία «Δομές», απονομή και έκθεση

Δέκα χρόνια βραβεία «Δομές», απονομή και έκθεση

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα δέκα χρόνια των αρχιτεκτονικών βραβείων «Δομές» γιορτάζονται με μια επετειακή έκθεση στον πολυχώρο The Hub, στα Πετράλωνα, σε ένα χώρο 1.000 τ.μ. όπου αναδεικνύονται 109 έργα. Είναι μια μακρά διαδρομή, για τα ελληνικά δεδομένα, και ο θεσμός δείχνει ότι συνεχίζεται με ωριμότητα και συγκρότηση. Στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς έγινε, την περασμένη Παρασκευή, η τελετή απονομής των βραβείων «Δομές 2019», για τα οποία υποβλήθηκαν 144 έργα για τέσσερις κατηγορίες που αφορούν την περίοδο 2012-2016. Για δεύτερη χρονιά, επίσης, απονεμήθηκαν και τα βραβεία συναδέλφων, με κριτές τους Ελληνες αρχιτέκτονες που συμμετείχαν ως υποψήφιοι για τις κατηγορίες «καλύτερο πραγματοποιημένο έργο» και «καλύτερη μελέτη». Η κριτική επιτροπή για τις λοιπές, βασικές, κατηγορίες αποτελείται πάντα από ξένους αρχιτέκτονες κύρους και φέτος κριτές ήταν ο Ιάπωνας αρχιτέκτων Τόγιο Ιτο (Toyo Ito & Asssociates), κάτοχος του βραβείου Pritzker (2013), o Ιταλός αρχιτέκτων Στέφανο Μποέρι (Stefano Boeri Architects), καθηγητής Αστικού Σχεδιασμού στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου και οι αρχιτέκτονες Μαουρίσιο Πέσο και Σοφία φον Ελριχσάουσεν (Pezo von Ellrichshaussen) με γραφείο στη Χιλή.

Στην κατηγορία «Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο» το βραβείο απέσπασε το Γραφείο Κίζη Α.Ε. για το Μουσείο Μαστίχας στο Πυργί της Χίου, ένα από τα θεματικά μουσεία του ΠΙΟΠ. Το έργο, έτσι όπως υλοποιήθηκε, ήταν μια ιδέα του Κωσταντή Κίζη, που αποκρυστάλλωσε το concept του έργου. «Το κτιριακό κέλυφος διαμορφώνεται ταυτόχρονα με το μουσειολογικό αφήγημα, ώστε να υποστηρίζει τη βιωματική προσέγγιση του θέματος», διευκρινίζεται από το Γραφείο Κίζη. «Στον ευαίσθητο τόπο του Μουσείου Μαστίχας στη Χίο, τόσο στη μικροκλίμακα (μαστιχοχώραφο) όσο και στη μακροκλίμακα (θέα προς το Πυργί και τη θάλασσα), βρίσκεται κανείς σε συνεχή διάλογο με τη γη, τις μυρωδιές των μαστιχιών και τον μόχθο του καλλιεργητή. Η βιωματική επίσκεψη του τόπου περνάει κάτω από δύο μεγάλα ξύλινα στέγαστρα, που ορίζουν τις πτέρυγες του μουσείου και πλαισιώνουν τη θέα του ιδιαίτερου τοπίου που εκτείνεται μπροστά τους».

Τα υπόλοιπα βραβεία: Dexamenes Seaside Hotel στην Ηλεία του Κ-studio («Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο νέας αρχιτεκτονικής σε υφιστάμενο κτίριο»), παράλληλη κατοικία στην Κέα των En Route Architects («Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα»), Skogfinsk Museum στη Νορβηγία των Rena Sakellaridou SPARCH PC/ Meinich Arkitekter AS σε ισοβαθμία με το Shelter for Summer στα Δωδεκάνησα των Micromega («Καλύτερη μελέτη»). Στα βραβεία συναδέλφων βραβεύθηκε ο παιδικός σταθμός στη Γλυφάδα των Klab Architecture («Καλύτερο πραγματοποιημένο έργο») και Skogfinsk Museum στη Νορβηγία των Rena Sakellaridou SPARCH PC/ Meinich Arkitekter AS («Καλύτερη μελέτη»).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή