Επανάσταση σε 3.500 τ.μ. – Μεγάλη έκθεση για την Ελλάδα του Αγώνα

Επανάσταση σε 3.500 τ.μ. – Μεγάλη έκθεση για την Ελλάδα του Αγώνα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τίτλος της επετειακής έκθεσης που προαναγγέλθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο Μπενάκη είναι «1821 πριν και μετά», όμως η καθοριστική λέξη που δηλώνει το πνεύμα του εγχειρήματος είναι το «μαζί». Γιατί αυτή η πρώτη ιστορική έκθεση που εξαγγέλθηκε για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, και θα εγκαινιαστεί σε δύο χρόνια από σήμερα –τον Μάρτιο του 2021–, αποτελεί μια σύμπραξη του Μουσείου Μπενάκη, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank. Μια τέτοια συνεργασία και δράση αποτελεί γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά σε τέτοια κλίμακα στη χώρα μας και «ενισχύει τη φιλοσοφία της σύμπραξης και της αλληλοϋποστήριξης», σχολίασε ο Παναγιώτης Παναγάκης, διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού, Ερευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Βεβαίως «είναι μια έκθεση που “φωνάζει” το όνομα του Μουσείου Μπενάκη», είπε η Ειρήνη Γερουλάνου. Πρόκειται να «καταλάβει» ολόκληρο το κτίριο της οδού Πειραιώς, θα διαρκέσει 7 μήνες και η διοργάνωσή της προϋποθέτει το κλείσιμο ενός μεγάλου μέρους του Μουσείου Μπενάκη της οδού Κουμπάρη. Την επιμέλειά της έχουν αναλάβει ο Τάσος Σακελλαρόπουλος και η Μαρία Δημητριάδου, υπεύθυνοι των Ιστορικών Αρχείων του Μπενάκη. Σύμφωνα με έναν πρώτο σχεδιασμό, θα παρουσιαστούν περισσότερα από 1.000 αντικείμενα, προερχόμενα κατά την πλειονότητά τους από τις συλλογές του μουσείου. Η έκθεση θα αρθρωθεί σε τρεις ενότητες: η πρώτη ξεκινάει από το 1770 και τα Ορλωφικά και φθάνει έως την έναρξη της Επανάστασης το 1821. Η δεύτερη αφορά στην εξέλιξη του Αγώνα και ολοκληρώνεται με τη διακυβέρνηση του νεοσύστατου κράτους από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Η τελευταία ξεκινάει με την άφιξη του βασιλιά Οθωνα το 1833 και ολοκληρώνεται το 1870.

Επανάσταση σε 3.500 τ.μ. – Μεγάλη έκθεση για την Ελλάδα του Αγώνα-1

«Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης  ιδρύει τη Φιλική Εταιρεία». Συλλογή Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Στην εκθεσιακή αφήγηση, εκτός από το Μουσείο Μπενάκη, θα συμβάλλουν και οι 3 τράπεζες με τις συλλογές τους, που διαθέτουν έργα τέχνης και αρχειακά τεκμήρια. Σκοπός αυτής της μεγάλης διοργάνωσης είναι, μέσα από σημαντικά ζωγραφικά έργα, προσωπικά αντικείμενα πρωταγωνιστών της Επανάστασης και ιστορικά κειμήλια, να συνδεθούμε με το παρελθόν και «να αναδειχθεί η διαχρονία του Αγώνα», όπως σχολίασε ο ιστορικός Τάσος Σακελλαρόπουλος – από την προετοιμασία του πολέμου της ανεξαρτησίας έως τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και τις πρώτες δεκαετίες της λειτουργίας του. Παράλληλα, η αφήγηση θα πλαισιωθεί από χρηστικά αντικείμενα και τεκμήρια της ζωής των Ελλήνων ώστε να αναδειχθεί η καθημερινότητα της εποχής. Δύο αιώνες μετά την κήρυξη της Επανάστασης του ’21, ήρθε η στιγμή η επέτειος να εορταστεί όπως αρμόζει στη βαρύτητα του ιστορικού γεγονότος. Οι εθνικές περιπέτειες προηγούμενων ετών εμπόδισαν μια συγκροτημένη και εις βάθος παρουσίαση – στην εκατονταετηρίδα η Ελλάδα βρισκόταν εν μέσω της Μικρασιατικής Εκστρατείας και τα 150 χρόνια συμπληρώθηκαν την περίοδο της δικτατορίας. Τη σημασία της επετείου δηλώνει άλλωστε η προαναγγελία μεγάλης έκθεσης στο Μουσείο του Λούβρου την ίδια χρονιά, με θέμα την Ελλάδα του Αγώνα και τη διεθνή της παρουσία, στην οποία θα συμπεριληφθούν τεκμήρια και από το Μουσείο Μπενάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή