Οι «5» στη Φωκίωνος Νέγρη 16, η εικαστική έκθεση μιας γενιάς

Οι «5» στη Φωκίωνος Νέγρη 16, η εικαστική έκθεση μιας γενιάς

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε σημαντικοί εικαστικοί δημιουργοί, γεννημένοι όλοι τη δεκαετία του ’70, συνεκθέτουν στον ωραίο χώρο της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου, στην Κυψέλη. Στη «Φωκίωνος Νέγρη 16», στο υπόγειο του κτιρίου, απλώνεται ο υπέροχα μοντερνιστικός εκθεσιακός χώρος που τα τελευταία χρόνια διοργανώνει εικαστικές εκθέσεις ως προσφορά προς το κοινό. Είναι πλέον ένα σημείο αναφοράς στον εικαστικό χάρτη της Αθήνας και μια σημαντική υπεραξία της νέας Κυψέλης. Η έκθεση που παρουσιάζεται αυτήν την περίοδο φέρνει κοντά πέντε εξαιρετικούς καλλιτέχνες, ο καθένας με τη δική του διακριτή προσωπικότητα και ευδιάκριτο ίχνος.

Είναι ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης, ο Αλέκος Κυραρίνης, ο Εμμανουήλ Μπιτσάκης, ο Αχιλλέας Παπακώστας και ο Αντώνης Στάβερης, που συστεγάζονται στη Φωκίωνος Νέγρη σε αυτήν τη σημαντική έκθεση που διοργάνωσε και επιμελήθηκε η Ελισάβετ Σακαρέλη. Το ενδιαφέρον είναι ότι μεταξύ τους οι πέντε καλλιτέχνες είναι πολύ διαφορετικοί, δεν υπάρχει προφανής συγγένεια. Αυτά που τους ενώνουν είναι η ιδιότητα του αυτόφωτου, η αξία του έργου τους και η έντονη προσωπικότητά τους. Ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης έχει ένα σύμπαν πυκνό και γκροτέσκ, συχνά σαρκαστικό, πολύσημο με σκοτεινούς παραποτάμους. Ο Αλέκος Κυραρίνης εμβαθύνει ελεύθερα σε ερμηνείες του ιερού και αντλεί από μια βαθιά δεξαμενή μοτίβων και συμβόλων δημώδους και μοντερνιστικής παράδοσης. Ο Εμμανουήλ Μπιτσάκης εξαντλεί τη φαντασία με ουτοπικά παλίμψηστα μνήμης και αστικές ή ψευδαισθητικές συνθέσεις με τα «οικόσημα» μιας συνειρμικής εικονογραφίας. Ο Αχιλλέας Παπακώστας, τολμηρός στυλίστας του χρώματος, προχωράει την τέχνη του σε μονοπάτια μιας εξωρεαλιστικής φαντασίας με κρυπτικούς συμβολισμούς και ρευστή κινητικότητα. Ο Αντώνης Στάβερης, ατμοσφαιρικός και ανατόμος, ξεδιπλώνει ψυχικά τοπία υψηλής πυκνότητας και αισθητικής, που συγκλίνουν σε λίμνες μιας κοινής πατρίδας. 

H ιστορικός τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης: «Μέσω της εξάρθρωσης μορφών και δομών, με την κυριαρχία της ήρεμης ομορφιάς σε χώρους οικείους, με την ανατροπή του απόλυτου ρεαλισμού, με ανησυχητικές συναρμογές αλλόκοτων πλασμάτων και ίχνη προσωπικών σημειολογιών, ο Παπακώστας, ο Στάβερης, ο Μπιτσάκης, ο Κατσαδιώτης και ο Κυραρίνης επιχειρούν κάθε φορά να αποκαλύψουν κρυμμένες όψεις του κόσμου, να προσεγγίσουν εκείνο που διακρίνουν πέρα από το ορατό».

Η έκθεση έχει ελεύθερη είσοδο και παραμένει επισκέψιμη από Τετάρτη έως Παρασκευή (6 μ.μ. – 9 μ.μ.), Σάββατο (12 μ. – 8 μ.μ.) και Κυριακή (12 μ. – 3 μ.μ.).

 

Φωκίωνος Νέγρη 16, Κυψέλη, τηλ. 210-88.24.681. Διάρκεια έως 17 Μαρτίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή