ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Οι περιορισμοί του τοπίου καθορίζουν τις επιλογές μας»

oi-periorismoi-toy-topioy-kathorizoyn-tis-epiloges-mas-2305228

Στην άγρια, αφιλόξενη, απομονωμένη, αλλά συνάμα γοητευτική πλευρά της Κέας, με θέα την Κύθνο, αναπτύσσεται η «Παράλληλη Κατοικία» που βραβεύτηκε στην κατηγορία «Καλύτερο πρώτο έργο νέου αρχιτέκτονα» στα αρχιτεκτονικά βραβεία «Δομές». Το γραφείο En Route, η Κατερίνα Κούρκουλα και ο Χάνες Γκούτμπερλετ, δημιούργησε ένα οίκημα σε θέση παράλληλη προς τη θάλασσα, με οδηγό του την ιδιαίτερη τοπιογραφία της περιοχής.

Οι αρχιτέκτονες κλήθηκαν να δημιουργήσουν σε έδαφος με μεγάλη κλίση, μακριά από οργανωμένο οικισμό, χωρίς οριοθετημένο δρόμο και υπηρεσίες κοινής ωφελείας.

Οι En Route σχεδίασαν μια κατοικία (σχεδόν) αυτόνομη ενεργειακά με «κρυμμένα» ηλιακά πάνελ, που συγκεντρώνει και επαναχρησιμοποιεί το νερό της βροχής, προστατευμένη από τους αέρηδες των Kυκλάδων, με πρόσωπο στη θέα του απέραντου γαλάζιου.

Οι ανοικτοί χώροι διαδέχονται τους κλειστούς και τους υπαίθριους στην οργάνωση του σπιτιού. Τα μεγάλα ανοίγματα των δωματίων «καδράρουν» το τοπίο κινηματογραφικά, ενώ οι βοηθητικοί χώροι (WC, κουζίνα) είναι οργανωμένοι γραμμικά στο πίσω μέρος του σπιτιού το οποίο βυθίζεται στο χώμα. Το κύριο υλικό είναι γυμνό σκυρόδεμα και πρόθεση των αρχιτεκτόνων ήταν η κατοικία να δηλώνει την παρουσία της στο τοπίο παρά να καμουφλάρεται μέσα σε αυτό.

oi-periorismoi-toy-topioy-kathorizoyn-tis-epiloges-mas0
Παράλληλα προς τη θάλασσα αναπτύσσεται η κατοικία στην Κέα που βραβεύθηκε στις «Δομές», από τους Κατερίνα Κούρκουλα και Χάνες Γκούτμπερλετ.

oi-periorismoi-toy-topioy-kathorizoyn-tis-epiloges-mas2

Η «Παράλληλη Κατοικία» εντάσσεται σε ένα οικιστικό τρίπτυχο που συμπληρώνεται με την «Κάθετη» (στα σχέδια ακόμη) και την «Ουδέτερη», σε σχήμα κύβου, που είναι υπό κατασκευή. «Οι περιορισμοί του περιβάλλοντος ήταν ο οδηγός μας», σημειώνουν, και την ίδια φιλοσοφία ακολουθούν στα έργα που αναλαμβάνουν στον πυκνό αστικό ιστό της Αθήνας.

Οι δύο αρχιτέκτονες έζησαν και δραστηριοποιήθηκαν κυρίως στο εξωτερικό και ήρθαν στην Ελλάδα πριν από τρία χρόνια με τη φιλοσοφία της «κοινωνικής ευθύνης» που συνοδεύει τη σύγχρονη αρχιτεκτονική πρακτική. «Ο ρόλος της αρχιτεκτονικής έχει αλλάξει, υπάρχει ευθύνη ειδικά σε ένα περιβάλλον πληγωμένο», σημειώνει η Κατερίνα Κούρκουλα, και η κρίση, λέει, έχει κάνει τους αρχιτέκτονες «ευρηματικούς».

Οι οικονομικοί περιορισμοί δημιούργησαν διαφορετικές συνθήκες στους αρχιτέκτονες σχετικά με τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουν και τον προϋπολογισμό ενός έργου. Τα περισσότερα έργα, μας λένε, είναι στο εσωτερικό της αθηναϊκής πολυκατοικίας που αλλάζει, ακολουθώντας τις κοινωνικές μεταβολές. «Η εσωτερική διαρρύθμιση των σπιτιών γίνεται πιο ανοικτή, η κουζίνα επικοινωνεί με το καθιστικό, οι άνθρωποι δεν θέλουν να ζουν σε χωριστά, απομονωμένα, δωμάτια», τονίζουν. Οι περιορισμένοι ανοικτοί χώροι στο κέντρο της πρωτεύουσας οδηγούν τους En Route να εκμεταλλευθούν και να αξιοποιήσουν «τους ξεχασμένους ακάλυπτους και τις ταράτσες», όπως έκαναν σε έργο τους στον Λυκαβηττό.

Αυτό που κυρίως κινεί την κατασκευαστική αγορά αυτή την περίοδο είναι, όπως επιβεβαιώνουν, η άνθηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb και οι ανακαινίσεις των παλαιών σπιτιών, ένα φαινόμενο που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. «Σίγουρα έχει δημιουργήσει ευκαιρίες εργασίας, αλλά την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι έχουν αυξηθεί τα ενοίκια των σπιτιών και είμαστε και εμείς επιφυλακτικοί για το πού θα καταλήξει αυτό το φαινόμενο», σημειώνουν.