Εικαστικά «δώρα» από τον συλλέκτη Ζαχαρία Πορταλάκη στο Ηράκλειο

Εικαστικά «δώρα» από τον συλλέκτη Ζαχαρία Πορταλάκη στο Ηράκλειο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Κρητικοί έχουν ισχυρή αίσθηση του ανήκειν. Ο συλλέκτης Ζαχαρίας Πορταλάκης έχει αποφασίσει τα τελευταία χρόνια να «προικίσει» την πόλη του Ηρακλείου, θέλοντας να τιμήσει τη γενέτειρά του. Το 2014 δώρισε στην Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης μια συλλογή Μεταβυζαντινών Εικόνων (15ου – αρχών 20ού αι.), η οποία στεγάζεται πλέον σε μια εντυπωσιακή αίθουσα. Κατόπιν θεσμοθέτησε σειρά ετήσιων εικαστικών εκθέσεων στον δραστήριο φορέα, με έργα που προέρχονται από την πλούσια συλλογή νεοελληνικής ζωγραφικής και γλυπτικής. Εκτοτε έχουμε δει εξαιρετικά αφιερώματα με «διαμαντάκια» Παρθένη, Τσαρούχη, Στάμου, Καπράλου, Γιάννη Σπυρόπουλου. Πέρυσι έγινε μια ωραία έκθεση του Διαμαντή Διαμαντόπουλου, με άγνωστες δημιουργίες του.

Στα εγκαίνια του 2018, ο Ηρακλειώτης ανακοίνωσε μάλιστα την ίδρυση ενός μουσείου για την εικαστική δημιουργία, σε παλαιές βιομηχανικές αποθήκες της πόλης, κοντά στα τείχη. Εκεί θα στεγαστούν και τα γλυπτά της συλλογής του με πρόθεση να υπάρχει και μια υπαίθρια γλυπτοθήκη. Το εγχείρημα θα γίνει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης αλλά και τον Δήμο Ηρακλείου.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Πορταλάκης επέστρεψε στον τόπο του για να εγκαινιάσει με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, την έκθεση «Αλέξης Ακριθάκης. Εν κινήσει» στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Περιλαμβάνει 28 εμβληματικά έργα του καλλιτέχνη από τη συλλογή του. Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, του δημάρχου Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινού, και πλήθους φιλότεχνων. Παρουσιάζονται ζωγραφικά έργα, κολάζ, κατασκευές, σχέδια, τα οποία συμπυκνώνουν όλη τη δημιουργική πορεία του Ακριθάκη στη διάρκεια τεσσάρων δεκαετιών, από το 1965 έως το 1993.

Καλωσορίζοντας τους παρισταμένους, ο Αλέξης Καλοκαιρινός αναφέρθηκε στην παράδοση μοντέρνας τέχνης που δημιουργείται στο Ιστορικό Μουσείο με τη συμβολή του Ζαχαρία Πορταλάκη και εξήρε τον κοινωνικό χαρακτήρα αυτής της προσπάθειας. Ο συλλέκτης μίλησε για τον πρωτοποριακό καλλιτέχνη, ο οποίος «έφυγε» πρόωρα πριν από 25 χρόνια. Η θυγατέρα του εικαστικού Χλόη Γκάιτμαν-Ακριθάκη μοιράστηκε με το ακροατήριο οικογενειακές στιγμές με τον ζωγράφο. Ο ιστορικός τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος προσέγγισε την εικαστική ιδιαιτερότητα του καλλιτέχνη, φωτίζοντας παράλληλα άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς του.

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης χάρις στο εξαιρετικό, πολυετές πολιτιστικό έργο δικαίως επελέγη από τον Πορταλάκη ώστε να γίνει ο φορέας υλοποίησης ενός φιλόδοξου προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει εκδηλώσεις λόγου, μουσικής και εικόνας και δωρεάν προσφορά εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μικρούς και μεγάλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή