Οι υδάτινοι κήποι της Χρύσας Βέργη αποκαλύφθηκαν στην Evripides Art Gallery

Οι υδάτινοι κήποι της Χρύσας Βέργη αποκαλύφθηκαν στην Evripides Art Gallery

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ζωή σαν ένα ποτάμι… κυλάει και κάθε στιγμή γεννάει κάτι νέο. «Flumen Vitae» είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης ζωγραφικής της Χρύσας Βέργη στο εξαιρετικό μεσοπολεμικό κτίριο της Evripides Art Gallery, στο Κολωνάκι, γωνία Σκουφά και Ηρακλείτου 10. Από μόνος του ο χώρος έχει μουσειακή διάσταση, υπάρχει γαλήνη και υψηλή αισθητική, πόσο μάλλον τώρα, με τα ονειρικά και έντονα συμβολικά έργα της Χρύσας Βέργη. Τα εγκαίνια έγιναν πριν από λίγες ημέρες με μεγάλη συνάθροιση φιλότεχνων, αλλά αύριο Σάββατο 30 Μαρτίου και ώρα 12.00 θα πραγματοποιηθεί ανοικτή ξενάγηση, οπότε θα είναι μια καλή ευκαιρία να περιηγηθεί κανείς σε αυτόν τον ξεχωριστό κόσμο. Παρούσα θα είναι και η ιστορικός τέχνης Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν, η οποία θα μιλήσει για την έκθεση, όπως, φυσικά, και η ίδια η Χρύσα Βέργη, που έχει κατακτήσει με μεγάλη ωριμότητα έναν δικό της αναγνωρίσιμο χώρο στη σύγχρονη εικαστική σκηνή.

Τα έργα της Χρύσας Βέργη συγκροτούν έναν κόσμο εκ πρώτης όψεως αισθητικά ελκυστικό και χρωματικά εκρηκτικό, αλλά πίσω από την πρώτη αίσθηση του αντικειμενικά ωραίου υπάρχει φιλοσοφικός στοχασμός και υπαρξιακό σχόλιο. Το υδάτινο στοιχείο μαζί με όλον τον ημιδιάφανο κόσμο του, στις όχθες ή στον βυθό, είναι η πηγή, η έμπνευση και η αφετηρία για τη Χρύσα Βέργη να οργανώσει τη θέαση σε έναν κόσμο κρυπτικό, αλλά και την προσέγγιση στο μυστήριο της ζωής. Με μια φαινομενική συγγένεια σε έναν κόσμο μετα-ιμπρεσιονιστικό, η Χρύσα Βέργη υπερασπίζεται ένα σύμπαν ομορφιάς και διαρκούς μυστηρίου. Ολα είναι αμφίσημα και ρευστά σε ένα μεταίχμιο πνεύματος και ύλης.

Στην Evripides Art Gallery, δημιούργημα του Κύπριου επιχειρηματία Κώστα Ευριπίδη και της συζύγου του Νάσιας, τα έργα αναπνέουν και συνδιαλέγονται με το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ύφος του κτιρίου. Στην έκθεση της Χρύσας Βέργη, το θέμα και η φύση των έργων έχουν γεννήσει ονειρικούς υδάτινους κήπους. Η φαινομενική γαλήνη τους μπορεί να κρύβει και απειλητικούς ψιθύρους, αλλά η εντύπωση που μένει είναι αυτή ενός κόσμου πολύσημου και φευγαλέου. Είναι όλα έργα καινούργια και τα περισσότερα μεγάλων διαστάσεων. Στην κεντρική θέση δεσπόζουν οι μεγάλοι βράχοι, ένα έργο με έντονη δραματικότητα και μεγάλο ύψος, που διαφοροποιείται από τους υδάτινους κήπους και οργανώνει τους άξονες του βλέμματος στην έκθεση.

Πολλοί καλλιτέχνες ήταν παρόντες στα εγκαίνια, ανάμεσά τους ο Μιχάλης Μαδένης, ο Γιάννης Αδαμάκης, ο Γιώργος Χουλιαράς, η Λίλα Παπούλα, η Κατερίνα Γιάννακα, ο Σάββας Γεωργιάδης, η Εριέττα Βορδώνη, ο Δημήτρης Κούκος, η Χριστίνα Σαραντοπούλου, ο Δημήτρης Ντάσιος, η Βούλα Καραμπατζάκη, η Αννα Γερολυμάτου και πολλοί ακόμη.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως τις 4 Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή