Απόσυρση λόγω έλλειψης προσωπικού από το «myEleusis»

Απόσυρση λόγω έλλειψης προσωπικού από το «myEleusis»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής να αποσυρθεί από το συγχρηματοδοτούμενο έργο «myEleusis» στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, θέτοντας σε κίνδυνο την υλοποίησή του.

Το έργο, με εγκεκριμένο προϋπολογισμό ύψους 800.000 ευρώ από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας, αφορά την ψηφιακή ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ελευσίνας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της πόλης για τη διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.

Με επιστολή της, που είναι στη διάθεση της «Κ», η εφορεία αρχαιοτήτων ενημερώνει τους εταίρους του έργου και τη Γενική Γραμματεία του ΥΠΠΟΑ για την απόσυρσή της επειδή, όπως υποστηρίζει, δεν έχει αρκετό προσωπικό. Η εφορεία αναφέρει ότι η συμμετοχή της στο «myEleusis» προηγήθηκε των υποχρεώσεων με τις οποίες επιφορτίστηκε από το ΥΠΠΟΑ ενόψει της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και ότι «παραμένει υποστελεχωμένη».

Τα έργα που θα υλοποιηθούν στον αρχαιολογικό χώρο με αφορμή την Πολιτιστική Πρωτεύουσα περιλαμβάνουν την επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου και τη διαμόρφωση υπαίθριας έκθεσης, τον ευπρεπισμό του περιβάλλοντος χώρου, τη διαμόρφωση υποδομών ΑΜΕΑ, αποκαταστάσεις παλαιοχριστιανικών ναών κ.ά. Η ειρωνεία είναι ότι σκοπός του «myEleusis» είναι να αναδείξει όλα τα παραπάνω με ένα σύνολο εξατομικευμένων ψηφιακών εφαρμογών, όπως είχε εξηγήσει στην «Κ» το ερευνητικό κέντρο «Αθηνά» (25/1/2019), που είναι ο επικεφαλής φορέας του έργου και παρακολουθεί εμβρόντητο τις εξελίξεις.

Η εταιρεία Mentor, μία εκ των δύο ιδιωτικών φορέων του έργου, θεωρεί την επίκληση της υποστελέχωσης «αντιδεοντολογική και προσχηματική». Η εταιρεία θα προχωρήσει σε νομικές ενέργειες προκειμένου να διεκδικήσει την ανάκληση της απόσυρσης.

«Η δράση είναι θεληματική και συναινετική», είπε για τη διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας η πρόεδρος του Δ.Σ. της «Ελευσίνα 2021», Σοφία Αυγερινού-Κολώνια, σε πρόσφατη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου με δημοσιογράφους. Παρότι το «myEleusis» δεν σχετίζεται άμεσα αλλά έμμεσα με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, φαίνεται πως η συναίνεση είναι ζητούμενο στην Ελευσίνα. Στη σχετική συνάντηση το Δ.Σ. αναφέρθηκε σε πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που, αν και άργησαν, θα βοηθήσουν τη διοργάνωση να προχωρήσει, όπως η απαλλαγή από τη φορολόγηση των χορηγιών. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι τα έργα υποδομής (θεατρική σκηνή, χώροι εκθέσεων) δεν προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς και αρχίζει η συζήτηση για την εύρεση εναλλακτικών λύσεων, όπως η αποκατάσταση του κινηματογράφου «Ελευσίς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή