«Ανθρώπινες αγωνίες» στο μουσείο της Καλαβρίας

«Ανθρώπινες αγωνίες» στο μουσείο της Καλαβρίας

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν πριν από τρία χρόνια παρουσιάστηκαν στο Μουσείο της Ακρόπολης, στην περιοδική έκθεση που είχε ως θέμα της το Μαντείο της Δωδώνης, τα μικροσκοπικά μολύβδινα ελάσματα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, προκάλεσαν τη συγκίνηση των επισκεπτών για τις ανθρώπινες αγωνίες που έκρυβαν χαραγμένες επάνω τους.

Από τις αρχές Μαρτίου παρόμοια ενεπίγραφα μολύβδινα χρησμοδοτικά ελάσματα με τα οποία οι πιστοί ζητούσαν τη θεϊκή συμβουλή του Δία και της Διώνης σε ό,τι τους απασχολούσε, παρουσιάζονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο Ρήγιο της Καλαβρίας. Κι εκεί τα εκθέματα προκαλούν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Λεπτά και μικρά, «όσο το εσωτερικό της παλάμης, όπου με τη μορφή “τηλεγραφήματος”, οι πιστοί ζητούσαν τη θεϊκή γνώμη», τα περιγράφει εύστοχα ο έφορος Κωνσταντίνος Σουέρεφ. Οι ερωτήσεις που χάραξαν επάνω τους, αφορούσαν προσωπικά διλήμματα, οικογενειακά προβλήματα, ακόμη και κοινωνικές ανησυχίες.

Τα ελάσματα από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων που θα μείνουν έως τον Ιούνιο στο μουσείο της Καλαβρίας, μαρτυρούν τη δημοφιλία που είχε το φημισμένο ιερό της Δωδώνης.

Η έκθεση «Dodonaios. L’oracolo di Zeus e la Magna Grecia» είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου του Ρηγίου με το Πανεπιστήμιο του Salerno και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Πραγματικά μια ενδιαφέρουσα διοργάνωση που φωτίζει τις όψεις της σπουδαίας και πολύπλευρης αρχαίας Δωδώνης. Συνάμα, όπως σημειώνει ο κ. Σουέρεφ, τα αρχαιολογικά δεδομένα από εκεί, σε συνάρτηση για πρώτη φορά με εκείνα από τις αρχαίες θέσεις της Μεγάλης Ελλάδας, μας προσκαλούν να επανεξετάσουμε τις γνώσεις μας «για τη δραστηριότητα των ηγητόρων Αλεξάνδρου Α΄ Μολοσσού και του Πύρρου και να συζητήσουμε για τις σχέσεις ανάμεσα στους κατοίκους των δύο αρχαίων περιοχών της Μεσογείου και της Ευρώπης, μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια».

Για τα χρηστήρια ελάσματα της Δωδώνης υπάρχει βέβαια και η έκδοση των ανασκαφών του Δ. Ευαγγελίδη, της Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή