ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εικαστικά στον κόσμο

Εικαστικά στον κόσμο

Αναδρομική έκθεση του Takis στην Tate Modern του Λονδίνου

Την πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση του Ελληνα καλλιτέχνη Takis εδώ και μισό αιώνα διοργανώνει αυτό το καλοκαίρι η Tate Modern του Λονδίνου σε συνεργασία με το το Museu d’Art Contemporani της Βαρκελώνης και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα. Το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά δείγματα της δουλειάς του. Η έκθεση Takis θα παρουσιαστεί στο Λονδίνο από τις 3 Ιουλίου έως τις 27 Οκτωβρίου και εν συνεχεία θα μεταφερθεί στη Βαρκελώνη (από τις 21 Νοεμβρίου) και την Αθήνα (από τον Μάιο του 2020).

Αντονι Κάρο και Χένρι Μουρ στο Πανεπιστήμιο του Norwich

eikastika-ston-kosmo0
Τα πρώιμα έργα του Κάρο εκτίθενται για πρώτη φορά.

Πρώιμα έργα του καλλιτέχνη Αντονι Κάρο, στα οποία διακρίνονται οι διορθώσεις του δασκάλου του, Χένρι Μουρ, θα εκτεθούν για πρώτη φορά τον Μάιο στην East Gallery του Πανεπιστημίου του Norwich, φωτίζοντας μια ελάχιστα γνωστή πτυχή της σχέσης των δύο ανδρών. Σύμφωνα με τον επιμελητή της έκθεσης, Νιλ Πάουελ, ο Κάρο εργάσθηκε επί δύο χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του ’50, ως βοηθός του Μουρ. Οταν ο χρόνος το επέτρεπε, ο Χένρι Μουρ ενθάρρυνε τον βοηθό του να «χρησιμοποιήσει» τα δικά του μοντέλα.

O «Δαίμονας» του Χιρστ σήμα κατατεθέν σε ξενοδοχείο του Βέγκας

eikastika-ston-kosmo1
«Demon With Bowl» του Ντέμιεν Χιρστ, έργο του 2017.

Ο τεράστιος ακέφαλος «δαίμονας», που παρουσίασε για πρώτη φορά ο πάντοτε προκλητικός καλλιτέχνης Ντέμιεν Χιρστ το 2017 στη Βενετία, αποτελεί πλέον σήμα κατατεθέν του νέου κλαμπ Kaos του ξενοδοχείου Palms Casino Resort στο Λας Βέγκας. Γιγαντιαία εξτραβαγκάντζα, τυπικό δείγμα της τέχνης του πληθωρικού, επιδειξιομανούς Χερστ, ταιριάζει γάντι στην τρέλα του Βέγκας. Το «Demon With Bowl» δεσπόζει πάνω σε μία από τις πολυάριθμες πισίνες του συγκροτήματος, η συλλογή του οποίου περιλαμβάνει μία σειρά έργων του Χιρστ.