Στα πωλητήρια των μουσείων ήρθε το Πάσχα

Στα πωλητήρια των μουσείων ήρθε το Πάσχα

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποτελεί κοινό μυστικό πως όποιος ψάχνει δώρα με χαρακτήρα, μπορεί να απευθυνθεί στα πωλητήρια των μουσείων. Ακολουθώντας μια παγκόσμια τάση που συνδέει όλο και στενότερα την κουλτούρα με το καταναλωτικό κοινό της, αυτοί οι χώροι διαρκώς εκσυγχρονίζονται. Γόμες, μολύβια, κούπες, μικρά αναμνηστικά μιας βόλτας πολιτισμού είναι οι συχνότερες αγορές ολοχρονίς, αλλά τα πράγματα αλλάζουν τις γιορτές. Λίγο πριν ξεκινήσει η Μεγάλη Εβδομάδα τα πωλητήρια έχουν ανανεώσει τις συλλογές τους με λαμπάδες, πολλά διακοσμητικά αντικείμενα και κάποια καλοδιαλεγμένα αξεσουάρ που ταιριάζουν στο κοινό και στο ύφος τους. Τα περισσότερα είναι εμπνευσμένα από την παράδοση και έχουν μια δημιουργική σχέση με τα εκθέματα.

Στα πωλητήρια των μουσείων ήρθε το Πάσχα-1

Κοσμήματα από παλιά συλλεκτικά νομίσματα σε επιπλατινωμένη αλυσίδα, της Μαρίας Καπρίλη. Cycladic Shop, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Iδιαίτερα φέτος το Cycladic Shop του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει προς πώληση κεραμικά από τη συλλογή του Δημήτρη Ξανθούλη. Η συγκεκριμένη συλλογή, προϊόν ταξιδιών και έμπειρης αισθητικής ματιάς, απαριθμεί πολλά κομμάτια τα οποία συνέλεξε και μελετά από παλιά. Το κύριο σώμα της περιλαμβάνει αντικείμενα κατασκευασμένα στην Αθήνα στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, και από νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Καθώς όλα τα αντικείμενα είναι μοναδικά, η παρουσίασή τους στο πωλητήριο θα εξελίσσεται. Την επιμέλεια του όλου εγχειρήματος έχει ο Δημήτρης Ξανθούλης που κάνει επίσης την επιλογή των «ενοτήτων» της συλλογής του. Στον πρώτο κύκλο αντικειμένων παρουσιάζεται, μεταξύ άλλων, μία ομάδα «αστικών» κεραμικών από το Μαρούσι: κορμοί-βάζα της δεκαετίας του ’60, μιας νοσταλγικής αισθητικής που ήταν εξαιρετικά δημοφιλής στους νέους αστούς της εποχής, καθώς και μια ομάδα από επιζωγραφισμένες κεραμικές φιγούρες και βάζα της ίδιας εποχής, από την Αγιάσο της Μυτιλήνης. Βεβαίως, από το πωλητήριο δεν λείπουν τα νέα αποκτήματα που πλουτίζουν τις ήδη υπάρχουσες συλλογές με λαμπάδες, κοσμήματα, κεραμικά επιζωγραφισμένα αυγά και βάζα.

Στα πωλητήρια των μουσείων ήρθε το Πάσχα-2

Διακοσμητικοί κόκορες, χειροποίητοι, δημιουργίες της Σοφίας Μαύρου από ξύλο και μέταλλο. Μουσείο Μπενάκη.

Τα δώρα των πάντοτε καλαίσθητων και πολυσυλλεκτικών πωλητηρίων του Μουσείου Μπενάκη περιλαμβάνουν χειροποίητα διακοσμητικά πασχαλινά αντικείμενα –πολλά αυγά και κοκοράκια– με μοτίβα από τις συλλογές του μουσείου, ενώ δεν παρέλειψαν να προσθέσουν στη σειρά των κοσμημάτων τους νέα, ενδιαφέροντα κομμάτια, καθώς και καλοσχεδιασμένα, οικονομικά αντικείμενα από παπιέ μασέ στην αντίστοιχη ενότητα.

Τέλος, το Μουσείο της Ακρόπολης προσφέρει χρηστικά αλλά και διακοσμητικά αντικείμενα για όλα τα βαλάντια με ενδιαφέρουσα αισθητική και στενή σχέση με την ελληνική αρχαιότητα: από τα φετινά πασχαλινά του ξεχωρίζουν η κεραμική κουδουνίστρα σε μορφή λαγού, ελεύθερη απόδοση πήλινης κουδουνίστρας για παιδιά –το έκθεμα χρονολογείται στις αρχές του 6ου αι. π.Χ. και βρίσκεται στην προθήκη στην Αίθουσα των Κλιτύων της Ακρόπολης–, κι ένα πολύχρωμο μεταξωτό μαντίλι με μοτίβα εμπνευσμένα από τα ζώα που συναντάμε στα πήλινα αγγεία της προθήκης 4, επίσης στην Αίθουσα των Κλιτύων.

Στα πωλητήρια των μουσείων ήρθε το Πάσχα-3

Πολύχρωμο μεταξωτό μαντίλι με σχέδια εμπνευσμένα από τα ζώα που συναντάμε σε αρχαιοελληνικά πήλινα αγγεία. Μουσείο Ακρόπολης.

Πού θα τα βρείτε…

• Μουσείο Ακρόπολης: Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15. Πασχαλινά δώρα από 7 έως 70 ευρώ.

• Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Νεοφύτου Δούκα 4. Από 20 έως 11.500 ευρώ.

• Μουσείο Μπενάκη: Πωλητήρια σε Κουμπάρη 1, Πειραιώς 138, Κριεζώτου 3, Λ. Ποσειδώνος 14 και Τρίτωνος – Παλαιό Φάληρο. Από 9 έως 45 ευρώ.

• Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη. Από σήμερα ώς 24/4 δώρα με έκπτωση 25%.

• ΚΠΙΣΝ: Λ. Συγγρού 364. Από 7 έως 40 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή