Τα «Χρώματα της Πίστης» του Στράτου Καλαφάτη συνεχίζουν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Τα «Χρώματα της Πίστης» του Στράτου Καλαφάτη συνεχίζουν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις αρετές του καλού φωτογράφου είναι να γίνεται αόρατος στα μάτια όσων βρίσκονται απέναντι στον φακό του. Χάρις στην εκπληκτική δουλειά του Στράτου Καλαφάτη «Τα χρώματα του Αθω», μια ενότητα που έχει παρουσιαστεί σε 25 χώρους εντός και εκτός συνόρων, το Αγιον Ορος γίνεται προσβάσιμο στο βλέμμα μας. Περιηγούμαστε σε μοναστήρια, σκήτες, κελιά, πηγές και σπήλαια, μικρά ησυχαστήρια. Συναντούμε μοναχούς, δόκιμους, σοφούς γέροντες, σε μια κοινότητα που μετρά χιλιόχρονο βίο και συνεχίζει να υπάρχει με τους δικούς της κανόνες.

Τα «Χρώματα της Πίστης» του Στράτου Καλαφάτη συνεχίζουν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό-1

H έκθεση του Στράτου Καλαφάτη «Αθως: Τα χρώματα της Πίστης» μάς ανοίγει ένα «παράθυρο» στον περίκλειστο κόσμο του Αγίου Ορους με τους μοναχούς, τους δόκιμους, την καθημερινότητα και την πνευματική ακτινοβολία του τόπου. Ο φωτογράφος πραγματοποίησε 25 ταξίδια στο Αγιον Ορος, περνώντας πάνω από 200 ημέρες και νύχτες στην ιερή κοινότητα. ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

Ο Καλαφάτης κατάφερε να μπει μέσα σε αυτόν τον μυστικό κόσμο με απέραντο σεβασμό και λεπτότητα, αποτυπώνοντας τον καθημερινό του ρου. Ετσι τρυπώνει και ο θεατής των φωτογραφιών του και αφουγκράζεται τη σιωπή, το θρόισμα του αέρα, τους ψαλμούς, τις καμπάνες. Οι ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας πάντα μου φέρνουν στον νου αυτές τις καταπληκτικές εικόνες του και αισθάνομαι μια μικρή ευγνωμοσύνη: ως γυναίκα δεν θα μπορέσω ποτέ να επισκεφθώ αυτόν τον μοναδικό τόπο, αλλά έχω μια πολύτιμη οπτική καταγραφή μπροστά στα μάτια μου.

Φέτος το καλοκαίρι η έκθεσή του θα ταξιδέψει μέχρι τη Μυτιλήνη, έχοντας δρέψει δάφνες στην Αγία Πετρούπολη, στο Τορίνο, στη Ρώμη, στο Παρίσι, στη Μαδρίτη και βέβαια στην Αθήνα. Μια από τις ωραιότερες εμπειρίες για τον φωτογράφο ήταν όταν το αφιέρωμα αυτό παρουσιάστηκε στη Σιθωνία. Πάνω από 25.000 άτομα είδαν τις λήψεις του και εκείνος ήταν παρών να απαντά σε ερωτήσεις και σχόλια.

Τα «Χρώματα της Πίστης» του Στράτου Καλαφάτη συνεχίζουν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό-2

ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

«Δεν ήταν η πίστη στον Θεό που με οδήγησε στο Αγιον Ορος, αλλά η βαθιά μου επιθυμία να δω αυτό το περίκλειστο σύμπαν μέσα από τον φωτογραφικό φακό», λέει ο Καλαφάτης, που πραγματοποίησε 25 ταξίδια στον Αθω για να μπορέσει να ολοκληρώσει την ενότητα. Συνολικά πέρασε πάνω από 200 ημέρες και νύχτες στην κοινότητα αυτή, παρατηρώντας μοναχούς και επισκέπτες, μονές και τοπία. Οπως συμπληρώνει και ο ίδιος: «Αλλοτε υπήρξα θεατής και άλλοτε μύστης σε λιτανείες, πανηγύρεις, αγρυπνίες, μακρές συζητήσεις, θαύματα και αποκαλύψεις. Οι εικόνες ήταν η αφορμή, το Αγιον Ορος η αιτία».

Ο Καλαφάτης το επισκεπτόταν από μαθητής. Ομως, η ιδέα του εγχειρήματος ξεκίνησε από ένα ταξίδι με τον φίλο και συνεργάτη του Αρσένιο Τοπτσίδη, που σκοπό του είχε να φωτογραφίσει τους μαθητές της Αθωνιάδος Ακαδημίας. Τότε διαπίστωσε ότι θα ήθελε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στον Αθω. Εκεί υπάκουσε πλήρως αρκετούς κανόνες για το τι θα μπορούσε να φωτογραφίζει και τι όχι. Δεν αποτύπωσε λ.χ. κειμήλια που είναι πνευματική ιδιοκτησία των μοναστηριών, ούτε βέβαια τα μυστήρια. Το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του δεν είναι καθόλου στερεοτυπικό, αλλά ολοζώντανο και αυθεντικό. Το αντιλαμβάνεται όποιος ξεφυλλίζει το λεύκωμα των Εκδόσεων Αγρα με τις λήψεις του.Τον ρώτησα πώς είναι το Πάσχα στον Αθω: «Είναι ο ήχος από το τάλαντο μέσα στη νύχτα, οι σκιές των μοναχών υπό το φως των κεριών, η σιωπή, η προσμονή, η κορύφωση της αγάπης, του πένθους, του μυστηρίου του θανάτου και της ελπίδας της Ανάστασης», μου απάντησε.

Τα «Χρώματα της Πίστης» του Στράτου Καλαφάτη συνεχίζουν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό-3

ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή