Athens Photo World: «Παράθυρα» στον κόσμο

Athens Photo World: «Παράθυρα» στον κόσμο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτόν τον Ιούνιο η Αθήνα γεμίζει «παράθυρα» που βλέπουν στην καθημερινότητα ανθρώπων από κάθε γωνιά του κόσμου. Η ιδιαιτερότητα του Athens Photo World δεν έγκειται απλώς στο ότι φιλοδοξεί να φέρει στην ελληνική πρωτεύουσα την αφρόκρεμα της σύγχρονης φωτοειδησεογραφίας, αλλά στο ότι οι εκθέσεις του θα φιλοξενηθούν σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους της πόλης με ελεύθερη είσοδο. Ετσι, ακόμα και άτομα που δεν θα επισκέπτονταν ποτέ έναν συμβατικό εκθεσιακό χώρο θα έχουν την ευκαιρία να δουν την «παγκόσμια καθημερινότητα» να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια τους, εξηγεί ο εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του εγχειρήματος Θανάσης Σταυράκης, προϊστάμενος των φωτογραφικών τμημάτων του AP για Ελλάδα, Κύπρο, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Athens Photo World: «Παράθυρα» στον κόσμο-1

Αύγουστος 2018 σε παραλία στη Γάζα. Φωτογραφία του Khalil Hamra.

Η εναρκτήρια διοργάνωση είναι, φυσικά, αφιερωμένη στον Γιάννη Μπεχράκη, ο οποίος πρόλαβε να σχεδιάσει όχι όμως και να δει «στημένη» την έκθεση φωτογραφιών από το σύνολο της καριέρας του. Το αφιέρωμα θα εγκαινιαστεί στις 7 Ιουνίου στο Αίθριο του 4ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο ΚΠΙΣΝ υπό τον τίλο «Eyewitness», ενώ την επομένη θα προβληθεί ντοκιμαντέρ του Buddy Squires, ο οποίος είχε ακολουθήσει τον Γιάννη Μπεχράκη σε πολλές αποστολές. Ιδέα του πολυβραβευμένου φωτορεπόρτερ ήταν η ίδρυση ενός ετήσιου διεθνούς βραβείου φωτορεπορτάζ, το οποίο τελικά θα απονέμεται στη μνήμη του και θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 15.000 ευρώ. Aκόμα ένα βραβείο θα δίνεται σε επαγγελματία του χώρου που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα ή στην Κύπρο (η προθεσμία υποβολής συμμετοχών για φέτος λήγει στις 17/5).

Athens Photo World: «Παράθυρα» στον κόσμο-2

Στο αεροδρόμιο της Παπούα – Νέας Γουινέας. Νοέμβριος 2018. Από τον Mark Schiefelbei.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, την περιοδεύουσα έκθεση του διαγωνισμού World Press Photo 2019, η οποία θα ξεκινήσει το ταξίδι της στον κόσμο από τα Πανοραμικά Σκαλιά του ΚΠΙΣΝ (7-30/6), ενώ οι 48 φωτογραφίες της έκθεσης «Η καθημερινότητα στον κόσμο», που διοργανώνεται σε συνεργασία με το πρακτορείο Associated Press, θα αναρτηθούν στα κάγκελα του Εθνικού Κήπου. Τον ίδιο τίτλο έχει ο κύκλος προβολών που θα πραγματοποιείται κάθε βράδυ από τις 7 έως τις 16 Ιουνίου στον τοίχο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων  (Ερμού 134), στην Τεχνόπολη και στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Αν και το ρίσκο του βανδαλισμού υπάρχει, είμαστε βέβαιοι ότι οι πολίτες θα σεβαστούν τα έργα, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με ανάλογες πρωτοβουλίες», υπογραμμίζει ο κ. Σταυράκης. Στο ίδιο διάστημα, έκθεση του Δημήτρη Μιχαλάκη με τίτλο «Notes» θα παρουσιαστεί στην πλατεία Συντάγματος. Επιπλέον, δείγματα της δουλειάς των Πέτρου Γιαννακούρη, Κώστα Μπαλτά και Λουκά Χαψή, που εστιάζουν σε τοπία ορόσημα της Ελλάδας, θα εκτεθούν επί της οδού Ερμού, στην περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού. «Πρόκειται για εικόνες υψηλής ποιότητας και όχι καρτ ποστάλ», αναφέρει ο κ. Σταυράκης.

Το Athens World Photo υλοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή