Ενα εικαστικό παιχνίδι με έμπνευση τον Λεονάρντο ντα Βίντσι

Ενα εικαστικό παιχνίδι με έμπνευση τον Λεονάρντο ντα Βίντσι

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επέτειος των 500 χρόνων από τον θάνατο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι γεννά πλήθος εκδηλώσεων ανά τον κόσμο. Στη Γένοβα, στο Museo di Sant’ Agostino, μια έκθεση σύγχρονης εικαστικής παραγωγής φέρνει κοντά 19 Ιταλούς και Ελληνες εικαστικούς σε ένα παιχνίδι διαλόγου, αντίστιξης και στοχασμού. Είναι η έκθεση με τίτλο «Leonardesca» που επιμελήθηκε η Βιρτζίνια Μοντεβέρντε (με την κριτική προσέγγιση του Λορέντσο Μορτάρα), με σκοπό να προκαλέσει μια νέα γλώσσα και σκέψη πάνω στις κληροδοτημένες ιδέες του Λεονάρντο.

Από την Ελλάδα προσκλήθηκαν τρεις εικαστικοί, ο Νίκος Μόσχος, η Κική Κολυμπάρη και η Georgia Fambris. Και οι τρεις είναι δημιουργοί της ζώσας σκηνής, με έντονη προσωπικότητα, με συχνή χρήση στοιχείων που αποκλίνουν σταθερά από την παραστατικότητα, χωρίς να είναι ανεικονικοί. Υιοθετούν εν μέρει προσωπικό ιδίωμα με στοιχεία υπερρεαλιστικά, με τολμηρή χρήση χρώματος και με διάθεση εικονοκλαστική αλλά όχι αποσχιστική. Είναι μια ενδιαφέρουσα συνεύρεση.

Σκοπός της έκθεσης «Leonardesca» είναι να δοθούν πιθανές απαντήσεις σε ερωτήματα γύρω από τον χρόνο και τη φύση, εμπνευσμένες από τη σκέψη και τα έργα του Λεονάρντο. «Προσπάθησα, όπως και οι περισσότεροι, νομίζω, καλλιτέχνες, να προσεγγίσω τον Λεονάρντο κυρίως ως επιστήμονα-φιλόσοφο και κατ’ επέκτασιν καλλιτέχνη», λέει ο Νίκος Μόσχος. «Εμπνεύστηκα δηλαδή από τον άνθρωπο που ήθελε να γνωρίσει τα πάντα, φύτεψε τον σπόρο της επιστημονικής έρευνας και έδωσε μια ποιητική διάσταση σε αυτή».

Η επιμελήτρια Βιρτζίνια Μοντεβέρντε είναι από τη Γένοβα και ενδιαφέρεται για τη διαλεκτική στη σύγχρονη εικαστική παραγωγή. Πριν από ένα χρόνο είχε επιμεληθεί στην Αθήνα την ομαδική έκθεση «Το μυστικό της Εύας», στην αίθουσα τέχνης ena contemporary της Νίκης Βλασσιώτου-Παπαδάκη, με συμμετοχή Ιταλίδων δημιουργών, ανάμεσά τους και η Georgia Fambris, που είναι Ελληνοϊταλίδα και ζει στην Αθήνα. «Στη δική μου την περίπτωση», λέει η Georgia Fambris για τη συμμετοχή στη «Leonardesca», «η αφορμή για το έργο μου προήλθε από τα σχέδια του Λεονάρντο με θέμα τους δύτες και την έρευνά του για τη δημιουργία μιας στολής κατάδυσης. Στο έργο μου παρουσιάζω μια γυναίκα σύμφωνα με την έρευνά μου γύρω από το γυναικείο σώμα και ψυχισμό, με το παράλογο και τη χρωματική-πλαστική σύνθεση να αναζητούν μια ισορροπία». Οι παρατηρήσεις του Λεονάρντο ντα Βίντσι πάνω στο νερό και στην πολυμορφία του είναι τόσο ακριβείς όσο και αυτές που αφορούν την ανατομία του ανθρώπινου σώματος», λέει από τη δική της πλευρά η Κική Κολυμπάρη. «Στο έργο μου, τα “σχήματα” του νερού (δίνες, ευθείες, ρεύματα, κ.λπ.) συνθέτουν την ανατομία ενός σώματος ως τόπου συγκρούσεων, αναζητήσεων και παραδοξοτήτων».

Η έκθεση είναι παραγωγή της Art Commission Association, σε συνεργασία με το Museo di Sant’Agostino της Γένοβας, και θα παραμείνει ανοικτή έως τις 31 Μαΐου. Από τον Ιούνιο θα μετακομίσει στην Πολωνία, στο Κάστρο των Πομερανών Δουκών του Szczecin.

Συμμετέχουν: Gianluca Capozzi, Luisella Carretta, Georgia Fambris, Loredana Galante, Armida Gandini, Carla Iacono, Κική Κολυμπάρη, Ilaria Margutti, Maurizio Melis, Viviana Milan, Νίκος Μόσχος, Mimmo Padovano, Angelo Pretolani, Davide Ragazzi, Roberto Rossini, Renata Soro, Vania Elettra Tam, Christian Zanotto, Leszek Zebrowski.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή