Ο ποπ σουρεαλισμός του Σταμάτη Θεοχάρη, το φως και τα σκοτάδια του

Ο ποπ σουρεαλισμός του Σταμάτη Θεοχάρη, το φως και τα σκοτάδια του

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δεύτερη ατομική έκθεση του Σταμάτη Θεοχάρη, με τίτλο «Taboo», παρουσιάζεται στην γκαλερί Alma και μας μυεί σε ένα ιδιαίτερο σύμπαν, έντονα εικονογραφικό, γεμάτο σήματα και αλληγορίες. Ο Σταμάτης Θεοχάρης, τρία χρόνια μετά την πρώτη του έκθεση («Art Nouveau», Αίθουσα Τέχνης Kaplanon5), δείχνει να εκτείνει και να βαθαίνει τη ματιά του, αλλά και την ψυχική και νοητική ενδοχώρα του, σε πεδία περισσότερο δυναμικά και σύνθετα. Η εικονογραφία του εμφανίζεται πιο υποψιασμένη, περισσότερο συνειδητή, ευέλικτη και ελεύθερη. Φορτίζει τα έργα του, που είναι από μόνα τους εκρήξεις ζωής και κατάφασης, με σημάνσεις και κώδικες γύρω από το σώμα ως πεδίο πολιτικής της σεξουαλικότητας. Μιλάει για την αυτοδιάθεση και τα όρια, την ηδονή και τα παραφερνάλια της καθημερινότητας. Αλλά ο Σταμάτης Θεοχάρης μας δίνει πρώτα απ’ όλα τις δικές του εκδοχές μιας σύνθετης, ρευστής και πηγαίας ζωής, στην οποία ο εαυτός διατίθεται ελεύθερος, ευκίνητος, πολύσημος, σε διαρκή ροή και εναλλαγή διαθέσεων.

Ακροβατώντας ανάμεσα σε σκοτάδια και εκρήξεις φωτός, τα έργα του Σταμάτη Θεοχάρη έχουν χιούμορ και απόσταση, σαρκασμό και πάθος, και αντλούν από μια πλούσια δεξαμενή αναφορών. Συχνά με την ψευδαίσθηση ενός κολάζ, τα έργα του Σταμάτη Θεοχάρη ελκύουν το βλέμμα και το κρατούν να ανιχνεύει και να αποκωδικοποιεί την επιφάνεια. Από τα έργα του Σταμάτη Θεοχάρη απελευθερώνεται μια αισθητική πολυγλωσσία με μνήμες, καταβολές ή παραπομπές σε ένα συνονθύλευμα μιας ποπ εκδοχής του κόσμου. Με φόντο έντονα μονοχρωματικές επιφάνειες, ο Σταμάτης Θεοχάρης απλώνει τα τάματα και τα σύμβολα μιας ηδονικής χώρας. Ημίθεοι και ερμαφρόδιτες θεότητες, φυτικά και ζωικά σύμβολα, κλασικότροπα γυμνά στο πρότυπο μιας ’80s αναβίωσης του μπαρόκ, ομοερωτικές φιγούρες και μενταγιόν μιας σεξουαλικότητας αναβλύζουσας και απρόβλεπτης, συνθέτουν έναν κόσμο, σαν χάρτη φαντασιώσεων. Ο Σταμάτης Θεοχάρης έχει εξυφάνει ένα σύμπαν σε διαρκές σπασμό, αλλά η υφή αυτού του κόσμου είναι ειρηνική, είναι καθησυχαστική μέσα στη σκοτεινή της αλήθεια. Τα ακρυλικά του λάμπουν και η επίγευση είναι έρωτας για τη ζωή. Το «Taboo» μιλάει τη διεθνή γλώσσα ενός ποπ σουρεαλισμού, μοιάζει να είναι μια γλώσσα οικουμενική αλλά εν προκειμένω είναι το προσωπικό σήμα ενός δημιουργού με εντιμότητα, πάθος και ταλέντο, που έχει την ικανότητα να οργανώσει ένα δικό του κόσμο, πάλλοντα και ελκυστικό. Την έκθεση επιμελήθηκε ο Γιάννης Μπόλης που έγραψε για την έκθεση ένα εξαιρετικό κείμενο ανάλυσης και στοχασμού.

Γκαλερί Alma, Υψηλάντου 24, Κολωνάκι, τηλ. 211-40.03.160. Διάρκεια έως την 1η Ιουνίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή