Μια έκθεση φωτογραφίας στο Χίλτον μας θυμίζει τη λαμπρή ιστορία του ξενοδοχείου

Μια έκθεση φωτογραφίας στο Χίλτον μας θυμίζει τη λαμπρή ιστορία του ξενοδοχείου

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αλυσίδα ξενοδοχείων Hilton εορτάζει το 2019 έναν ολόκληρο αιώνα ζωής. Μέσα σε αυτές τις δεκαετίες ο όμιλος μπορεί να καυχηθεί για πολλές πρωτιές. Το Χίλτον ήταν το πρώτο ξενοδοχείο που άνοιξε κοντά σε αεροδρόμιο στο Σαν Φρανσίσκο. Χάρις στον ιδιοφυή Κόνραντ Χίλτον εμφανίστηκαν οι πρώτες τηλεοράσεις στα δωμάτια και καθιερώθηκε η υπηρεσία room service. Ακόμα και το περίφημο κοκτέιλ πίνα κολάντα ήταν έμπνευση ενός μπάρμαν που εργαζόταν στο Χίλτον του Πουέρτο Ρίκο το 1954. Mε δυο λόγια, η αλυσίδα ήταν ένας πραγματικός φορέας νεωτερισμού στον ξενοδοχειακό τομέα, σε μια εποχή κατά την οποία οι ανάγκες των ταξιδιωτών άλλαζαν.

Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι ακόμα και στην Αθήνα η ανέγερσή του, έφερε πραγματικά έναν άλλο αέρα στην πόλη που τότε έκανε τους πρώτους βηματισμούς προς την ευζωία. Τα επίσημα εγκαίνιά του έγιναν στις 21 Απριλίου 1963 με τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις, που συγκέντρωσαν εκλεκτούς καλεσμένους απ’ όλον τον κόσμο και αποτέλεσαν πρωτοφανές γεγονός για τα κοσμικά χρονικά της πόλης. Στην τελετή των εγκαινίων παρέστη ο ιδρυτής της γνωστής ξενοδοχειακής αλυσίδας, που δήλωσε ότι το αθηναϊκό Χίλτον είναι το πιο ωραίο από όλα (δίκιο είχε).

Μια έκθεση φωτογραφίας στο Χίλτον μας θυμίζει τη λαμπρή ιστορία του ξενοδοχείου-1

Πού να το φανταζόταν ο Κόνραντ Χίλτον πως το ξενοδοχείο του θα άλλαζε τόσο την Αθήνα.

Για να εορταστεί αυτή η επέτειος των 100 χρόνων το Χίλτον Αθηνών παρουσιάζει έκθεση φωτογραφίας και οργανωμένες ξεναγήσεις στα έργα τέχνης του ξενοδοχείου, με την επιμέλεια της Κατερίνας Κοσκινά. Η έκθεση στο Aethrion υπενθυμίζει, μέσα από φωτογραφικά τεκμήρια και στιγμιότυπα, την ιστορία της γέννησης και της ζωής του ξενοδοχείου, που ενώ ανήκει σε μια αμερικανική αλυσίδα και λειτούργησε ως ένα παράθυρο στον κόσμο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ιδιαίτερο αθηναϊκό οικοδόμημα που έδωσε το όνομά του σε μια ολόκληρη περιοχή, έφερε στην πρόσοψή του μια μνημειακή σύνθεση διά χειρός Γιάννη Μόραλη.

Ταυτόχρονα, το κέλυφός του υπήρξε εξίσου φιλόξενο στους ταξιδιώτες και στα έργα τέχνης, αν θυμηθεί κανείς ότι μία από τις πρώτες αθηναϊκές γκαλερί βρισκόταν στο εσωτερικό του, ενώ μία σειρά από δημιουργίες κοσμούσαν τους εμβληματικούς χώρους και τις σουίτες του. Αν κάποιος θέλει να ξεναγηθεί στη συλλογή έργων τέχνης που υπάρχει σήμερα στο ξενοδοχείο, δεν έχει παρά να τηλεφωνήσει για να κάνει κράτηση. Οι δωρεάν ξεναγήσεις είναι από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή από τις 4.30 μ.μ. μέχρι και τις 5.30 μ.μ από εξειδικευμένο προσωπικό του ξενοδοχείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή