Μια κορυφαία «συνάντηση» έπειτα από 300 χρόνια

Μια κορυφαία «συνάντηση» έπειτα από 300 χρόνια

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημιουργήθηκαν στα μέσα του 16ου αιώνα κατόπιν ανάθεσης του Φιλίππου Β΄ της Ισπανίας και αποτελούσαν μέρος της περίφημης σειράς «poesie» (ποίηση), όμως οι πέντε μεγάλης κλίμακας πίνακες του Τιτσιάνο, που απεικονίζουν σκηνές από την ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία με έντονο το στοιχείο του έρωτα και του θανάτου, δεν έχουν εκτεθεί ποτέ μαζί εδώ και πάνω από 300 χρόνια.

Την άνοιξη του 2020, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Λονδίνου θα έχουν την ευκαιρία να τους απολαύσουν ως ενιαίο σύνολο χάρη σε μια πρωτοβουλία της Εθνικής Πινακοθήκης της Αγγλίας, η οποία κατόρθωσε να εξασφαλίσει τη συνεργασία μουσείων και γκαλερί στη Βρετανία, στις ΗΠΑ και στην Ισπανία. Από την έκθεση θα λείπει μόνο ο έκτος πίνακας της σειράς, εμπνευσμένος από τον μύθο του Περσέα και της Ανδρομέδας, ο οποίος ωστόσο βρίσκεται στη Συλλογή Wallace, επίσης στο κεντρικό Λονδίνο. Για πολλά χρόνια, η «συνάντηση» των έξι αριστουργημάτων εθεωρείτο ανέφικτη, δήλωσε στην Guardian ο επιμελητής της Πινακοθήκης, Matthias Wivel. 

Φιλοτεχνημένα στη Βενετία πριν ταξιδέψουν στην Ισπανία (για να περάσουν στα χέρια των Γάλλων το 1704 και να διασκορπιστούν μετά τη Γαλλική Επανάσταση) τα έργα αναπαριστούν γνωστούς μύθους της αρχαιότητας, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από τις «Μεταμορφώσεις» του Ρωμαίου ποιητή Οβίδιου. Το «Αφροδίτη και Αδωνις» ανήκει στη συλλογή του Μουσείου Πράδο και το προσφάτως συντηρημένο «Η αρπαγή της Ευρώπης» στη συλλογή του Μουσείου Isabella Stewart Gardner, στη Βοστώνη, ενώ τα «Αρτεμις και Ακταίων» και «Αρτεμις και Καλλιστώ» κατέχουν από κοινού οι Εθνικές Πινακοθήκης της Αγγλίας και της Σκωτίας.

Ακόμα, η «Δανάη» αποτελεί μέρος της λονδρέζικης Wellington Collection και παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό για πρώτη φορά το 2015. Πρόκειται για μία από τις τουλάχιστον έξι εκδοχές της μυθολογικής πριγκίπισσας, που είχαν ζωγραφίσει ο Τιτσιάνο και οι μαθητές του. Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει σύγχυση στους σύγχρονους μελετητές, οι οποίοι θεωρούσαν ότι η «Δανάη» από τη συλλογή του Φιλίππου Β΄ βρισκόταν στο Μουσείο Πράδο μέχρι το 2013, όταν η πραγματική ταυτότητα του έργου της Wallace Collection αποκαλύφθηκε στη διάρκεια εργασιών συντήρησης.

Η «poesie» θα εκτεθεί στη National Gallery από τις 16 Μαρτίου έως τον Ιούνιο του 2020 και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Εδιμβούργο, στη Μαδρίτη και στη Βοστώνη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή