Ανιχνεύοντας τις ιστορίες που μας συγκινούν

Ανιχνεύοντας τις ιστορίες που μας συγκινούν

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «Love Story», η βιντεοεγκατάσταση της Νοτιοαφρικανής Κάντις Μπράιτς, που εγκαινιάζεται αύριο παρουσία της δημιουργού στον χώρο της Πειραιώς 260, θεωρείται από τους κριτικούς η καλύτερη δουλειά της. «Εύστοχη, τραγική και καθηλωτική», τη χαρακτήρισε η εφημερίδα Γκάρντιαν επαινώντας την αμεσότητα αλλά και τον προβληματισμό που φέρει. Είναι ένα έργο που ανιχνεύει τα συναισθήματα του θεατή όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με εικόνες και αφηγήσεις, διερευνώντας τους μηχανισμούς της ταύτισης και της ενσυναίσθησης. Ποιες ιστορίες είμαστε διατεθειμένοι να ακούσουμε; Ποιες ιστορίες μας συγκινούν;

Η Μπράιτς εργάζεται εδώ και χρόνια με τη φωτογραφία και το βίντεο, και επιδιώκει να αναλύσει τα στοιχεία που συνθέτουν τη σύγχρονη λαϊκή κουλτούρα. Εγκατεστημένη πάνω από μια δεκαετία στη Γερμανία, καθηγήτρια εκεί στη Σχολή Καλών Τεχνών, δημιούργησε το «Love Story» το 2016. Το έργο, μια επτακάναλη βιντεοπροβολή, βασίζεται στις προσωπικές μαρτυρίες 6 ανθρώπων –πρόσφυγες και μετανάστες– που διέφυγαν από τις χώρες τους για να αναζητήσουν ασφάλεια και καλύτερες συνθήκες ζωής στην Ευρώπη και στην Αμερική. Κατάγονται από την Ανγκόλα, το Κονγκό, τη Βενεζουέλα, τη Σομαλία, την Ινδία. Ανάμεσά τους και η νεαρή Σάρα Μαρντίνι από τη Συρία, γνωστή μας από τη δράση της στη Λέσβο, όπου έφτασε κολυμπώντας επί ώρες για να σώσει τη ζωή της και να βοηθήσει όσους κινδύνευσαν, καθώς η βάρκα που τους μετέφερε γέμισε νερά. Αυτές οι συγκλονιστικές μαρτυρίες παρουσιάζονται στον έναν από τους δύο χώρους της έκθεσης· αμοντάριστες συνεντεύξεις που φέρουν το συγκλονιστικό φορτίο του βιώματος.

Στον δεύτερο χώρο της εγκατάστασης, οι θεατές παρακολουθούμε ένα εύπεπτο «δράμα» που υποδύονται δύο πασίγνωστοι σταρ του κινηματογράφου, η Τζούλιαν Μουρ και ο Αλεκ Μπόλντουιν. Οι ηθοποιοί αναπαριστούν σύντομα αποσπάσματα από αυτές τις 6 συνεντεύξεις. Μόνον που εδώ το σφιχτοδεμένο μοντάζ αφαιρεί από τις αληθινές ιστορίες το βάθος και τις αποχρώσεις τους, μετατρέποντάς τες σε ένα προϊόν για μαζική κατανάλωση.

Φεστιβάλ Αθηνών, Πειραιώς 260Α, έως 30/6.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή