Η εξυγίανση έμεινε στα λόγια

Η εξυγίανση έμεινε στα λόγια

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα είχε πει όλα η Ασπασία Λούβη, πρώην πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) σε συνέντευξή της στην «Κ» (04.09.2017), όταν αποχώρησε από το Ταμείο. Στην προσπάθειά της να το εξυγιάνει δεν της παρείχε κάλυψη η πολιτική της προϊσταμένη Λυδία Κονιόρδου. Περιέγραψε ύποπτες διαδρομές χρήματος, έκανε λόγο για αποστήματα διαπλοκής, για κονδύλια που διαχρονικά κανείς δεν ήλεγχε, για πλαστές υπερωρίες, για αλισβερίσια και παράγοντες που κυβερνούν το υπουργείο.

Αναφέρθηκε με θάρρος στην έλλειψη πολιτικής βούλησης της τότε υπουργού Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, που προτιμούσε την «εργασιακή ειρήνη» με συνδικαλιστές από την εξυγίανση. Οι σοβαρές καταγγελίες της κ. Λούβη δεν συγκίνησαν ούτε την τότε υπουργό, ούτε την κυβέρνηση, ούτε κάποιο λειτουργό της Δικαιοσύνης. Με λίγα λόγια, «δεν άνοιξε μύτη». Μέχρι σήμερα, το ΤΑΠΑ, η «χρυσή όρνιθα» του υπουργείου Πολιτισμού για την οποία κόπτονταν όλοι στην «πρώτη φορά Αριστερά», παραμένει χωρίς Οργανισμό, με τα ίδια άλυτα προβλήματα, με τις ίδιες χρονίζουσες παθογένειες. Ούτε η τοποθέτηση υφυπουργού, του Κώστα Στρατή, πλάι στη Λυδία Κονιόρδου έφερε κάποιο αποτέλεσμα, γιατί πολύ απλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να σπάσει αυγά, να κάνει τομές, να διαταράξει τις ισορροπίες. Επιθυμεί να συντηρήσει το ίδιο πελατειακό σύστημα. Κι αν κάτι άλλαξε είναι τα πρόσωπα, όχι το σύστημα.

Στην τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ στον πολιτισμό για πολλά μας είχαν ανοίξει την όρεξη, ελάχιστα έγιναν. Με εξαίρεση την αρχική τοποθέτηση του Νίκου Ξυδάκη, μετά επικράτησε η λογική της καραμπόλας. Απομακρύνθηκε ο Ξυδάκης που είχε τη μεγαλύτερη εξοικείωση σε θέματα πολιτισμού για να βολευτεί ο Μπαλτάς, που είχε απομακρυνθεί από το υπουργείο Παιδείας. Στη συνέχεια τη θέση του πήρε η Λυδία Κονιόρδου, που «μετακόμισε» τον μικρόκοσμό της και την αύρα της στην οδό Μπουμπουλίνας. Η θητεία της, η μεγαλύτερη σε διάρκεια, σφράγισε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στον πολιτισμό. Ατολμία, συνθηκολόγηση, απραξία και η όποια «δράση» εξαντλήθηκε στα αμέτρητα ταξίδια δημοσίων σχέσεων στο εξωτερικό. Μετά ανέλαβε η «γεφυροποιός» Μυρσίνη Ζορμπά, «χαρτί» του πρωθυπουργού στην προσπάθεια διεύρυνσης  στον μεσαίο χώρο. Οι προθέσεις της καλές, το έργο ανολοκλήρωτο. «Προνομιακό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ ο πολιτισμός», έλεγαν και ξανάλεγαν τα στελέχη του. Τι εννοούσαν, δεν καταλάβαμε ποτέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή