Στην Ιερά Οδό ο χρόνος αποκτά μια «ρωγμή»

Στην Ιερά Οδό ο χρόνος αποκτά μια «ρωγμή»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα κτίριο της Ιεράς Οδού, με χρήση μουσικής σκηνής, απέναντι από το αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού, θα ξεδιπλωθεί το νέο εικαστικό πρότζεκτ του Κώστα Πράπογλου. Είναι η τρίτη χρονιά που αυτός ο «αντάρτης» επιμελητής δημιουργεί εικαστικά γεγονότα στην πόλη, επιλέγοντας κάθε φορά ένα απρόβλεπτο κτίριο με ένα ορισμένο «φορτίο».

Μετά την οικία Ζαρίφη στην οδό Ανδρου και Επτανήσου (2017) και το 15ο Λύκειο Κυψέλης, στο θαυμαστό εκλεκτικιστικό συγκρότημα του Μεσοπολέμου (2018), ο Κώστας Πράπογλου ιχνηλατεί φέτος στρώσεις μνήμης στον ζωτικό ιστό του αρχαίου Κεραμεικού. Στην έκθεση έχουν προσκληθεί 16 εκλεκτοί εικαστικοί τριών γενεών, που χρησιμοποιούν βίντεο, εγκαταστάσεις, κεραμική, γλυπτική και ζωγραφική για να ανταποκριθούν στο θέμα και στον τίτλο του πρότζεκτ: «+9». Ο αριθμός-γρίφος επεξηγείται από τις στρώσεις των επιχωματώσεων που έχουν καταχώσει κατά εννέα μέτρα από την επιφάνεια του δρόμου το παλίμψηστο της αρχαίας Αθήνας, τα εργαστήρια της κεραμικής, τους τάφους, τα σπίτια…

«Η έκθεση θα διαχειριστεί έννοιες με σαφείς αναφορές στην αρχαιότητα, απαλλασσόμενες όμως από εμμονική αρχαιολατρία και αρχαιολαγνεία», λέει ο Κώστας Πράπογλου. «Θα λάβει υπόψη καθένα από τα εννέα μέτρα εξέλιξης και θα βολιδοσκοπήσει τα πιθανά εννέα μέτρα που έπονται». Είναι μια πρόκληση να σταθεί κανείς αιωρούμενος έξω από τη σφαίρα του κατακερματισμένου χρόνου και να αναλογιστεί την ύπαρξη και τη δημιουργία, μέσα από τα σκοτάδια του χθες και το άγνωστο του αύριο. «Δημιουργείται μια “Περσεφόνη”, της οποίας ο διάλογος μεταξύ πραγματικοτήτων ενεργοποιείται διαμέσου μιας σχισμής στον χωροχρόνο, μιας ρωγμής που διασυνδέει τους κόσμους μέσα από την ίδια ανάσα», λέει ο Κώστας Πράπογλου.

Οπως σε κάθε εικαστικό εγχείρημα του Πράπογλου, έτσι και στο πείραμα της Ιεράς Οδού, μέσα σε ένα «μαύρο κουτί», σαν σκοτεινός θάλαμος, διερευνώνται ζητήματα μνήμης, ρευστών ταυτοτήτων, ρηγματώσεων σε στεγανές αντιλήψεις του χρόνου καθώς και προάσπισης μιας προσωπικής μυθολογίας στον καμβά μιας άγραφης ιστορίας. Η πεζότητα του σύγχρονου περιβάλλοντος της Ιεράς Οδού απέναντι από το δέος του αρχαίου Κεραμεικού εντείνει το αίσθημα και την ανάγκη μιας συναίρεσης των κόσμων.

Στην έκθεση «+9» συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Λυδία Ανδριώτη, Αντώνης Βολανάκης, Κλειώ Γκιζελή, Λυδία Δαμπασίνα, Διοχάντη, Ελένη Ζούνη, Γιάννης Κονταράτος, James M. Lane, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Ευσεβία Μιχαηλίδου, Μανώλης Μπαμπούσης, Εύη Σαββαΐδη, Νίκος Τρανός, Δέσποινα Χαριτωνίδη, Ζωή Χατζηγιαννάκη, Ευάγγελος Χατζής.

Ιερά Οδός 18-20. Εγκαίνια 20/6. Διάρκεια έως 12/7. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή