Η τέχνη της υδατογραφίας με την υπογραφή της Κατερίνας Ατταλίδου

Η τέχνη της υδατογραφίας με την υπογραφή της Κατερίνας Ατταλίδου

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας κόσμος ολόκληρος, λεπτής αισθητικής και βαθιάς ευαισθησίας, είναι ο κόσμος της Κατερίνας Ατταλίδου, που, αυτήν την περίοδο, παρουσιάζει σειρά υδατογραφιών σε ατομική έκθεση. Η Κατερίνα Ατταλίδου, από την Κύπρο, είναι ένας ιδιαίτερα καλλιεργημένος άνθρωπος που κάνει ουσιαστική έρευνα πάνω στο τοπίο και σε όλες τις συνδηλώσεις του, υλικές και ψυχικές. Η έκθεση στον «Φωταγωγό» της οδού Κολοκοτρώνη με την υποστήριξη των εκδόσεων Το Ροδακιό έχει τίτλο «39 Σταθερές Οψεις» (όσες και ο αριθμός των υδατογραφιών) και αποτελεί μια ανθολόγηση του αισθητικού σύμπαντος που εκπροσωπεί η τέχνη της Κατερίνας Ατταλίδου. «Οι υδατογραφίες ζητούν από μένα να εργαστώ εκ του φυσικού, στοιχείο που συναντά και μια προσωπική ανάγκη», λέει η Κατερίνα Ατταλίδου. «Η τεχνική των υδατογραφιών μου είναι συχνά λιτή. Το τοπίο γύρω, όταν ζωγραφίζει κανείς εκ του φυσικού, αλλάζει διαρκώς. Το τοπίο φεύγει. Χρειάζεται μια δεξιοτεχνία για να μπορέσει ν’ αποδώσει κανείς όλες αυτές τις αλλαγές του τοπίου που συμβαίνουν καθώς ζωγραφίζει. Είναι πολλά τα ζητήματα με τα οποία αναμετριέσαι κάθε φορά». Η Κατερίνα Ατταλίδου ζωγραφίζει κυρίως τοπία, αλλά όχι μόνο.

Μεταφέρει σκηνές από οικογενειακές μνήμες, λουλούδια, μικρά αρχιτεκτονήματα, σκηνές δρόμου, αλλά γενικά κάθε τι που αντηχεί μια ψυχική ποιότητα συμβατή με τον αισθητικό κώδικα της τέχνης της. Μετουσιώνεται το τοπίο σε έναν «τόπο» ψιθύρων και κραδασμών, αλλά και εκρήξεων φωτός και χαράς. Η Κατερίνα Ατταλίδου, με οικογενειακές καταβολές στον χώρο των γραμμάτων, καθηγήτρια στο πρόγραμμα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ορίζει με τον δικό της τρόπο μια τελετουργία απέναντι στα πάτρια εδάφη της Κύπρου. Ο τρόπος της είναι αισθαντικός αλλά στέρεος, όπως προκύπτει και από την ίδια τη φύση της υδατογραφίας, και η σύνθεση επιτρέπει την ανάδειξη του ελάσσονος ως μείζονος. Ωστόσο, κυριαρχεί η αίσθηση του τόπου ως περιβάλλοντος απόλυτου και πολιτισμικά σεσημασμένου. Πολλά τοπία της Κύπρου αποτυπώνονται σε μια ιδιοσυγκρασιακή εικαστική γεωγραφία προσηνή μα ταυτόχρονα σαφή και αυτοτελή, φωτίζονται από φως εσωτερικό και διαγράφονται σε έναν ορίζοντα προσιτό και αιώνιο. Από την Ελλάδα, η Κατερίνα Ατταλίδου επιλέγει αντίστοιχα τοπία μιας ορισμένης λεπτότητας και εσωτερικού φωτισμού, όπως η Υδρα ή η Τήνος, η Ανάφη ή η Επίδαυρος. Ενδεικτικά όλα αυτά, καθώς η Κατερίνα Ατταλίδου έχει πλοηγό το μέτρο της ταπεινότητας. «Με ενδιαφέρει μια τέχνη ταπεινή. Εύθραυστη, ίσως», λέει. Οι υδατογραφίες της απηχούν αυτήν ακριβώς τη ζητούμενη εσωτερικότητα.

Φωταγωγός, Κολοκοτρώνη 59Β και Λιμπονά, Αθήνα, τηλ. 210-38.39.355. Διάρκεια έως 14 Ιουλίου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή