ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η UNESCO τίμησε τον Φρανκ Λόιντ Ράιτ

Η UNESCO τίμησε τον Φρανκ Λόιντ Ράιτ

Ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO αναγνωρίστηκαν οκτώ κτίρια του διάσημου Αμερικανού αρχιτέκτονα Φρανκ Λόιντ Ράιτ. Ανάμεσά τους, το Μουσείο Σόλομον Γκούγκενχαϊμ στη Νέα Υόρκη, η έπαυλη Χόλιχοκ στο Λος Αντζελες και ο Ναός της Ενότητας, στα περίχωρα του Σικάγου.

«Καθένα από αυτά τα κτίρια προσφέρει πρωτοποριακές λύσεις στην ανάγκη για κατοικία, λατρεία, εργασία ή αναψυχή», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής Κληρονομιάς. «Η εργασία του Φρανκ Λόιντ Ράιτ, από αυτή την περίοδο, είχε σημαντική επιρροή στην ανάπτυξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη». Η επιτροπή της UNESCO συνήλθε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και προσέθεσε στην ίδια λίστα με τα κτίρια του διάσημου Αμερικανού αρχιτέκτονα τους λόφους Κονελιάνο και Βαλντομπιαντένε στην Ιταλία, όπου παράγεται ο διάσημος αφρώδης οίνος προσέκο. Η επιτροπή, στην ανακοίνωσή της για τα έργα του Φρανκ Λόιντ Ράιτ, σημείωσε τη χρήση της «οργανικής αρχιτεκτονικής», συμπεριλαμβανομένου του «ανοικτού σχεδιασμού», με ασαφή όρια ανάμεσα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, καθώς και την «άνευ προηγουμένου» χρήση τσιμέντου και χάλυβα. Τα άλλα έργα του μεγάλου αρχιτέκτονα που μπήκαν στη λίστα της UNESCO είναι η οικία Φρέντερικ Ρόμπι στο Σικάγο, το Τάλιεσιν στο Ουισκόνσιν, η οικία Χέρμπερτ και Κάθριν Τζέικομπς στο Μάντισον του Ουισκόνσιν, η Οικία των Καταρρακτών (Fallingwater) στην Πενσιλβάνια και η χειμερινή κατοικία του αρχιτέκτονα Ταλιέσιν Ουέστ, στην Αριζόνα.

Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια του Λόιντ Ράιτ είναι το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, με τη σπειροειδή ράμπα του. Η ανοικοδόμησή του ολοκληρώθηκε το 1959, έτος θανάτου του αρχιτέκτονα. Ο Ναός της Ενότητας βρίσκεται στο Οουκ Παρκ του Ιλινόι, όπου είναι συγκεντρωμένος και ο μεγαλύτερος αριθμός έργων του αρχιτέκτονα. Η εκκλησία ολοκληρώθηκε το 1908 και ήταν από τα πρώτα κτίρια που διέθεταν δομικά στοιχεία από εμφανές σκυρόδεμα. Η έπαυλη Χόλιχοκ, που ολοκληρώθηκε το 1921, ανήκει σήμερα στον δήμο του Λος Αντζελες και φιλοξενεί κέντρο τεχνών.