Με έμπνευση από το «Καλοκαίρι» του Αλμπέρ Καμύ

Με έμπνευση από το «Καλοκαίρι» του Αλμπέρ Καμύ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναζητώντας το «εσωτερικό» καλοκαίρι, γεννήθηκε μια έκθεση. Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, στη Δεξαμενή, η Ελίζα Γρηγοράκη πρότεινε στους συνεργαζόμενους καλλιτέχνες να εμπνευστούν από το «Καλοκαίρι» του Αλμπέρ Καμύ και να επιχειρήσουν έναν διάλογο. «Διαβάζοντας ξανά το βιβλίο του Καμύ, στάθηκα σε ένα από τα δοκίμιά του», λέει η Ελίζα Γρηγοράκη, «και συγκεκριμένα στο “Επιστροφή στην Τιπαζά”, το οποίο, πέρα από μια προσωπική μου αναζήτηση, μου έδωσε και το έναυσμα να ζητήσω από κάποιους καλλιτέχνες να το διαβάσουν. Τους πρότεινα να επιλέξουν ένα χωρίο μέσα από το δοκίμιο, το οποίο θα αποτελούσε έμπνευση προκειμένου να το ταυτίσουν με την αίσθηση ενός δικού τους έργου ή να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός νέου έργου. Για δύο από τους καλλιτέχνες, τον Περικλή Βυζάντιο και τον Δημήτρη Περδικίδη, λόγω του ότι δεν είναι εν ζωή, τα χωρία επιλέχθηκαν από δικούς τους ανθρώπους».

Η έκθεση με τίτλο «Inspirés par l’ été d’ Albert Camus» συγκεντρώνει καινούργια και παλαιότερα έργα σε μία συνύπαρξη θερμή. Ευκαιρία να δει κανείς το εξαιρετικό αττικό τοπίο του Περικλή Βυζάντιου (ανήκει σε ιδιωτική συλλογή), όπως και ένα έργο του Δημήτρη Περδικίδη, έργα που δίνουν στην έκθεση και χαρακτήρα μουσειακό. Οι συμμετέχοντες ζωγράφοι, γλύπτες και φωτογράφοι (Ιάσονας Βενετσανόπουλος, Λίζη Καλλιγά, Ηλίας Καρράς, Κική Koλυμπάρη, Νίκος Μόσχος, Αγγελική Ξυνού, Παναγιώτης Πασάντας, Χρίστος Σιμάτος, Κάλλια Τριανταφύλλου, Ξανθίππη Τσαλίμη, Olivier Fahrni και Αντώνης Χαλυβίδης) έχουν δώσει όλοι εξαιρετικά έργα. Από τα καινούργια έργα είναι και αυτό της Κάλλιας Τριανταφύλλου (ένα εσωτερικό με μοναχική μορφή ιδιαίτερης καλαισθησίας), όπως και του Ιάσονα Βενετσανόπουλου, ανερχόμενου καλλιτέχνη με παιδεία και αισθητική. Η κατασκευή του Αντώνη Χαλυβίδη, νέο έργο επίσης, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως και η συνύπαρξη φωτογράφων όπως του Χρίστου Σιμάτου (με τη φύση και την ποιητική των ερειπίων) ή της Λίζης Καλλιγά (με την αιώνια ομηρική θάλασσα) με τα μικρογλυπτά του Παναγιώτη Πασάντα και τον νεοεξπρεσιονισμό της Κικής Κολυμπάρη. Υπάρχει ένα φιλοσοφικό υπόβαθρο στην έκθεση. «Η Τιπαζά είναι ένας γοητευτικός αρχαιολογικός χώρος στην Αλγερία», λέει η Ελίζα Γρηγοράκη. «Τι ήταν αυτό, λοιπόν, που ανακάλυψε στην Τιπαζά ο Καμύ μια χειμωνιάτικη ημέρα του Δεκέμβρη και τον ενέπνευσε να γράψει ένα από τα ωραιότερα και λυρικότερα δοκίμιά του;»

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Σεπτεμβρίου (τον Αύγουστο η γκαλερί θα παραμείνει κλειστή).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή