Εικαστικά στον κόσμο

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστροφή στην Καμπούλ

Στο Αφγανιστάν θα επαναπατριστούν εννέα πήλινες κεφαλές του Βούδα που χρονολογούνται στον 4ο αιώνα και εντοπίστηκαν το 2002 στο αεροδρόμιο Χίθροου της Βρετανίας. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι πρόκειται για αντικείμενα που εκλάπησαν από τους Ταλιμπάν και μεταφέρθηκαν λαθραία στη Βρετανία. Πέρυσι παραδόθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο για ανάλυση και συντήρηση, όπου και θα εκτεθούν προτού γυρίσουν στην Καμπούλ. Οι κεφαλές προέρχονται κατά πάσα πιθανότητα από αγάλματα που κοσμούσαν τα βουδιστικά μοναστήρια της κοιλάδας Μπαμιγιάν και καταστράφηκαν στις αρχές του 2000 από το μένος των Ταλιμπάν.

Κίτρινος γάτος βγαίνει στο σφυρί

Είναι 40 ετών, έχει μπει στο Βιβλίο Γκίνες, έχει κίτρινο τρίχωμα και μουστάκια και δεν έχει διάθεση να κυνηγήσει κανένα ποντίκι. Ο λόγος για τον Γκάρφιλντ, τον διάσημο γάτο του Αμερικανού σκιτσογράφου Τζιμ Ντέιβις, ο οποίος βγαίνει σε δημοπρασία. Την ερχόμενη Πέμπτη ο οίκος δημοπρασιών Heritage Auctions βγάζει στο σφυρί αυθεντικά στριπάκια του Γκάρφιλντ από το 1978, στα οποία θα πρωταγωνιστούν ακόμη ο σκύλος Οντι και ο αγαπητός Τζον, ο ιδιοκτήτης του Γκάρφιλντ που συχνά είναι ο στόχος των βιτριολικών σχολίων του κίτρινου γάτου. Ο 73χρονος Τζιμ Ντέιβις σχεδίασε το τελευταίο χάρτινο σκίτσο του Γκάρφιλντ το 2011. 

Ζωγραφιές-ντοκουμέντα

Την προσοχή του Μουσείου Αμερικανικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν προσείλκυσαν οι ζωγραφιές που έκαναν τρεις ανήλικοι μετανάστες κατά την παραμονή τους σε ένα κέντρο υποδοχής στο Τέξας. Τα τρία παιδιά, κατά πάσα πιθανότητα από το Μεξικό, βρέθηκαν υπό κράτηση από τις αρχές των ΗΠΑ και αργότερα ζωγράφισαν με μαρκαδόρους την εμπειρία τους. Με οριζόντιες και κάθετες γραμμές σχημάτισαν τον σκελετό ενός κλουβιού και μέσα τοποθέτησαν ανθρώπινες φιγούρες με θλιμμένα πρόσωπα. Το μουσείο ενδιαφέρθηκε για τα έργα, χωρίς ακόμη να έχουν γίνει ενέργειες για να τα αποκτήσει, με το σκεπτικό ότι αποτελούν ντοκουμέντα της αμερικανικής ιστορίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή