Μια ιδιωτική κατοικία στην Τήνο που επιμένει στην τέχνη

Μια ιδιωτική κατοικία στην Τήνο που επιμένει στην τέχνη

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δεύτερη χρονιά, φέτος το καλοκαίρι, μια ιδιωτική οικία στην Τήνο ανοίγει για να φιλοξενήσει έκθεση με έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Οι φιλότεχνοι ιδιοκτήτες τα κάνουν όλα «θεσμικά». Εμπιστεύονται δηλαδή μια καταξιωμένη γκαλερί που αναλαμβάνει να οργανώσει μια έκθεση υψηλών προδιαγραφών με υπογραφή επιμελητή, ούτως ώστε το καλοκαιρινό ραντεβού να δημιουργεί προσδοκίες και να ριζώνει σταδιακά ως θεσμός. Η έκθεση «Allotria* (Η πίσω πλευρά των πραγμάτων)» εγκαινιάζεται στις 26 Ιουλίου σε μια κατοικία στον Τριαντάρο της Τήνου, ένα οίκημα που ως αρχιτεκτόνημα έχει αποσπάσει πολλές θετικές κριτικές, καθώς είναι δημιουργία του ταλαντούχου και βραβευμένου αρχιτέκτονα Αριστείδη Ντάλα.

Σαν να φύεται μέσα από τη γη, το σπίτι αυτό έχει ως βάση μια παλιά σιταποθήκη και προσθήκη καθ’ ύψος με διαφοροποίηση υλικού. Ο Αριστείδης Ντάλας με τη δραστηριότητά του στις Κυκλάδες (και όχι μόνο) εγείρει σημαντικά θέματα για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική σε τόπους μικρής κλίμακας, φορτωμένους επιπλέον με στερεότυπες (και εν πολλοίς αυθαίρετες) ερμηνείες περί παράδοσης. Στο έργο αυτό με την επωνυμία «A touch of new» (που απέσπασε διάκριση από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής), ο Αριστείδης Ντάλας συνεργάστηκε με τους αρχιτέκτονες Κωνσταντίνο Σταθόπουλο και Κατερίνα Μπαλή. Σε ένα από τα ωραιότερα χωριά της Τήνου, η έκθεση αυτή ως διοργάνωση της γκαλερί Alma της Μαρίας Αλμπάνη φέρνει στο νησί σημαντικούς καλλιτέχνες με την επιμέλεια του Μάνου Στεφανίδη. Θα παρουσιάσουν έργα τους οι Χρήστος Αντωναρόπουλος, Χαράλαμπος Κατσατσίδης, Μιχάλης Μανουσάκης, Τάσος Μισούρας και Παναγιώτης Τανιμανίδης και έως τις 16 Αυγούστου θα υπάρχει δυνατότητα επίσκεψης.

To άνοιγμα στη σύγχρονη τέχνη με προσκλήσεις, πλέον, από όχι συμβατικούς ή προβλέψιμους χώρους είναι μια καινοτομία που προσδίδει κινητικότητα και εμπλέκει τους καλλιτέχνες σε έναν διάλογο με την κοινωνία όχι αυτονόητο. Στην περίπτωση αυτής της έκθεσης έχουμε πέντε σημαντικούς σύγχρονους καλλιτέχνες της ζώσας ελληνικής σκηνής, με διεθνείς προδιαγραφές όλοι. Μια ώσμωση που γεννά προσδοκίες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή