Οι «Πλόες» του Ιδρύματος Κυδωνιέως σβήνουν 25 κεριά

Οι «Πλόες» του Ιδρύματος Κυδωνιέως σβήνουν 25 κεριά

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είκοσι πέντε χρόνια είναι ένα τέταρτο του αιώνα. Λίγοι πολιτιστικοί θεσμοί στην Ελλάδα αντέχουν να ξεπεράσουν αυτό το ορόσημο. Οι «Πλόες» του Ιδρύματος Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως στην Ανδρο εόρτασαν την επέτειο αυτή με μια έκθεση για τον Γιάννη Τσαρούχη στο αρχοντικό της Χώρας. Το αφιέρωμα συνδυάστηκε με τα 30 χρόνια από την εκδημία του καλλιτέχνη. Τα εγκαίνια έγιναν το περασμένο Σάββατο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ παρέστη εκ μέρους του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Ομιλίες έδωσαν, επίσης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Πέτρος Σιγάλας, αλλά και η επιμελήτρια του αφιερώματος και ιστορικός τέχνης Αθηνά Σχινά.

Οι «Πλόες» του Ιδρύματος Κυδωνιέως σβήνουν 25 κεριά-1

Το Ιδρυμα εορτάζει 25 έτη δραστηριότητας με χαρούμενα σαλπίσματα.

Οι 25οι «Πλόες» πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία του Ιδρύματος Τσαρούχη και του συλλέκτη Δημήτρη Τσίτουρα, ο οποίος δάνεισε έργα από τη συλλογή των πολλαπλών του, αλλά και ορισμένα έπιπλα εποχής, προκειμένου αυτά να πλαισιώσουν και να αναδείξουν τα θέματα του καλλιτέχνη. Ο συλλέκτης ανέβηκε επίσης στο βήμα για μια σύντομη ομιλία, όπως και η Νίκη Γρυπάρη, που φροντίζει να μένει ζωντανή η μνήμη του Γιάννη Τσαρούχη μέσα από το ομώνυμο Ιδρυμα.

Οι «Πλόες» του Ιδρύματος Κυδωνιέως σβήνουν 25 κεριά-2

Ο καλλιτέχνης σε φωτογραφία από το μέτωπο της Αλβανίας.

Η έκθεση με τα πολλαπλά του Τσαρούχη έχει σημασία για πολλούς λόγους. Ο κυριότερος είναι για να δει κανείς τη μαστοριά του στη λιθογραφία και τη μεταξοτυπία. Επέλεγε με προσοχή εκείνες τις συνθέσεις που θεωρούσε κατάλληλες για τον σκοπό αυτό. Εν συνεχεία, παρακολουθούσε από κοντά τους τεχνίτες και έκανε παρεμβάσεις σε όλα τα στάδια της παραγωγής, ιδιαίτερα στις τονικότητες των χρωμάτων. Αυτό που τον ενδιέφερε ήταν η τελική εικόνα να είναι εφάμιλλη ενός πίνακά του. Υπήρξαν φορές που έκανε 80 αλλαγές για να επιτύχει το αποτέλεσμα που ήθελε. Παρατηρώντας με προσοχή το corpus των έργων που εκτίθενται στην Ανδρο, διαπιστώνεις την τελειομανία, το πάθος και την ικανότητα που είχε, να βλέπει κάτι τελειωμένο πριν ακόμα αυτό πάρει σάρκα και οστά.

Οι «Πλόες» του Ιδρύματος Κυδωνιέως σβήνουν 25 κεριά-3

Εργα από τη συλλογή των πολλαπλών του Δ. Τσίτουρα και έπιπλα εποχής.

Οι «Πλόες», μέσα σε αυτά τα 25 χρόνια, έχουν φιλοξενήσει εκθέσεις – σταθμούς για τα εικαστικά μας δεδομένα. Από τον Μάριο Πράσινο και τον Φιλόλαο μέχρι το ατελιέ της Καλλιθέας (Σπεράντζας, Στεφάνου, Φασιανός) και από τους μαθητές του Λεονάρντο Κρεμονίνι μέχρι  καλλιτέχνες όπως οι Παύλος, Takis,  Κεσσανλής, Ψυχοπαίδης, Σόρογκας, Κοκκινίδης, Μυταράς, Καράς, Καραβούζης, Γέρος, Αλέκος Λεβίδης, Κυριτσόπουλος, Κυριακούλης, Μποκόρος, Λάμπερτ κ.ά. Ευχόμαστε να τα εκατοστίσουν!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή