Μαίρη Χριστοφίδη: Μικρά εναύσματα που γίνονται γοητευτικές φωτογραφίες

Μαίρη Χριστοφίδη: Μικρά εναύσματα που γίνονται γοητευτικές φωτογραφίες

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη, η γκαλερί Citronne στον Πόρο συνεχίζει το καλοκαιρινό πρόγραμμά της με την ατομική έκθεση φωτογραφίας της Μαίρης Χριστοφίδη. Τα εγκαίνια έγιναν πριν λίγες ημέρες στη φιλόξενη αίθουσα, με πλήθος φίλων που ταξίδεψαν από την Αθήνα, αλλά και Ποριώτες. Το αφιέρωμα έχει τίτλο «Αντιστάσεις και αποκλεισμοί» και είναι σε επιμέλεια του Πλάτωνα Ριβέλλη, ο οποίος είναι δάσκαλος και μέντορας της Χριστοφίδη. Είναι μια ωραία αλλαγή σκυτάλης από τον Ελληνα ζωγράφο στην Κύπρια φωτογράφο, μιας και τους ενώνει κάτι κοινό: το προσωπικό βλέμμα πάνω στα πράγματα, τα μικρά και τρυφερά ερεθίσματα που μεταμορφώνουν σε εικόνες, για τα δικά μας μάτια. Παίρνουν σκέψεις και παραστάσεις ιδιωτικές για να τις κάνουν –πάντα με σεβασμό και καλλιτεχνική υπόσταση– δημόσιες.

Η Χριστοφίδη δεν αφήνει από τα χέρια της τον φακό. Κουβαλά πάντοτε μαζί της τη μηχανή, περιμένοντας για την «αποφασιστική στιγμή», όπως λέει και ο σπουδαίος Ανρί Καρτιέ-Μπρεσόν. Με τα χρόνια έχει αποκτήσει τη δική της προσέγγιση, την αναγνωρίσιμη ματιά της. Παρατηρώντας τις επιλογές της διακρίνει κανείς την αγάπη της για το εφήμερο, το λεπταίσθητο, το καθημερινό. Η Χριστοφίδη εστιάζει στους ανθρώπους, τοποθετεί συχνά τη φιγούρα στο κέντρο της λήψης. Περισσότερο όμως αγαπά τις στιγμές, όποιος και αν είναι ο πρωταγωνιστής – ένα καράβι, μια σκάλα, ένα φυτό. Ανάλογα με το θέμα της επιλέγει αν θα κινηθεί στο λευκό και το μαύρο ή στο χρώμα.

Μαίρη Χριστοφίδη: Μικρά εναύσματα που γίνονται γοητευτικές φωτογραφίες-1

Η ζωγράφος Νανά Βέττα με τη Μαίρη Χριστοφίδη.

O επιμελητής της έκθεσης Πλάτων Ριβέλλης γράφει στο σημείωμα ότι η Μαίρη Χριστοφίδη, όπως και τόσοι καλοί φωτογράφοι, δεν εικονογραφεί μηνύματα ούτε αφηγείται ιστορίες. Απλώς επισημαίνει μικρές συμπτώσεις στο πλαίσιο της καθημερινότητας, ως σπαράγματα με τα οποία κτίζει την προσωπική της χρονική καμπύλη. Στον Πόρο εκθέτει παλαιότερες και πιο πρόσφατες λήψεις της, που ιχνηλατούν μια πορεία η οποία ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Με αφορμή την έκθεσή της πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες και ένα φωτογραφικό διήμερο σεμινάριο από τον Ριβέλλη στη Χατζοπούλειο Βιβλιοθήκη του Πόρου.

Μαίρη Χριστοφίδη: Μικρά εναύσματα που γίνονται γοητευτικές φωτογραφίες-2

Μαρία Κλάους και Τάκης Μαυρωτάς στα εγκαίνια.

Αλλωστε, ένας από τους στόχους της Τατιάνας Σπινάρη-Πολάλη, η οποία ίδρυσε την αίθουσα τέχνης και εδώ και λίγα χρόνια συνεργάζεται με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων διοργανώνοντας εικαστικές παρεμβάσεις και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου, είναι η καλλιτεχνική και πνευματική αναζωογόνηση του νησιού. Η έκθεση της Χριστοφίδη θα διαρκέσει έως και τις 8 Σεπτεμβρίου.

Μαίρη Χριστοφίδη: Μικρά εναύσματα που γίνονται γοητευτικές φωτογραφίες-3

Αϊν. Τερζοπούλου, Μ. Δημοπούλου, Αντ. Κυριαζάνος και Φλ. Καμχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή