Μια ομαδική εικαστική έκθεση για καλό σκοπό στο Κάστρο Σίφνου

Μια ομαδική εικαστική έκθεση για καλό σκοπό στο Κάστρο Σίφνου

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Δημοτικό Σχολείο στο Κάστρο της Σίφνου, το πρωτοεπισκέφθηκα χάρις στις εκθέσεις που έκανε εκεί η Εθνική Πινακοθήκη με την παρότρυνση και τη στήριξη της δραστήριας Σιφνιάς Ολγας Καρατζά. Το κτίριο ανήκει σε αυτήν τη σειρά των πρώτων δημοτικών σχολείων που έγιναν σε νησιά και απομακρυσμένα χωριά, με υπεράνθρωπες προσπάθειες ενός φτωχού κράτους ή με χρήματα δωρητών. Ηταν σχολεία που είχαν δασκάλους ήρωες και οραματιστές και μαθητές που διψούσαν να μορφωθούν. Τα περισσότερα από αυτά  στέκουν ακόμα πεισματικά, αλλά ελάχιστα είχαν την ευκαιρία μιας δεύτερης ζωής.

Ευτυχώς, το σχολείο του Κάστρου ήταν πραγματικά τυχερό. Στις 9 Αυγούστου πρόκειται να εγκαινιαστεί εκεί άλλη μία θερινή εικαστική έκθεση  «Το Ωραίο Νησί», με την επιμέλεια της Ιριδας Κρητικού  και τίτλο εμπνευσμένο από το ποίημα του Ιωάννη Γρυπάρη. Ουδόλως τυχαία, πίσω από την υλοποίηση αυτής της ιδέας είναι πάλι δύο Σιφνιοί που λατρεύουν τον τόπο τους: η Κατερίνα Καρατζά-Τασοπούλου και ο Αντώνης Πανώριος.

Μια ομαδική εικαστική έκθεση για καλό σκοπό στο Κάστρο Σίφνου-1

Εργο της Μαρίας Φιλοπούλου.

Η διοργάνωση της έκθεσης, πέρα από την προβολή της Σίφνου στον πολιτιστικό χάρτη της φετινής θερινής περιόδου, έχει επίσης έναν πολύ σοβαρό σκοπό: τη συγκέντρωση χρημάτων για τη συνέχιση της επείγουσας αερομεταφοράς ασθενών. Μία πλειάδα από καλλιτέχνες εκθέτουν τα έργα τους αλλά και πολλοί συλλέκτες παραχωρούν δικά τους αποκτήματα, ως πραγματικοί ανιδιοτελείς φίλοι του νησιού. Στον κατάλογο διαβάζουμε τα ονόματα των Γιάννη Αδαμάκου, Διαμαντή Αϊδίνη, Αλέξη Βερούκα, Νανάς Βέττα, Στέλλας Μελετοπούλου, Ράνιας Ράγκου, Γιώργου Ρόρρη, Μαρίας Φιλοπούλου και Γιώργου Χαδούλη. Συνεισφέρει  και το Ιδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου.

Η Σίφνος διαφέρει από τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια υπό την έννοια ότι έχει τη δική της ζωογόνο, πνευματική αύρα. Υπήρξε γενέθλιος τόπος των ποιητών Αριστομένη Προβελέγγιου, Ιωάννη Γρυπάρη και Αντώνιου Δεκαβάλλε, του πανεπιστημιακού καθηγητή και ακαδημαϊκού Γεωργίου Μαριδάκη, του προέδρου του Αρείου Πάγου Αντωνίου Ζηλήμονος. Ηταν επίσης  «θετή» πατρίδα του Παναγιώτη Τέτση, για τον οποίο η έκθεση αυτή αποτελεί έμμεσο φόρο τιμής. Θυμάμαι τον ζωγράφο να μιλάει με νοσταλγία για εκείνα τα καλοκαίρια που πέρασε στο νησί, εκείνος ένας Υδραίος που γύρισε για πολλά χρόνια την πλάτη στη γενέτειρά του για χατίρι της Σίφνου. Στην έκθεση θα δούμε και ένα έργο από τις καλύτερες ενότητές της πορείας του, αφιερωμένη στη Σίφνο, με σινική μελάνη. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ωρες λειτουργίας καθημερινά 19.00-23.00.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή