Μικρές βιογραφίες στην τέφρα της Πομπηίας

Μικρές βιογραφίες στην τέφρα της Πομπηίας

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φυλαχτά, κοσμήματα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης που χρησιμοποιούνταν από γυναίκες και συμβολίζουν τη γονιμότητα, την προστασία και την τύχη ανακαλύφθηκαν στην Πομπηία, όπως ανακοινώθηκε χθες, κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών που συνεχίζονται στο Αρχαιολογικό Πάρκο.

«Πρόκειται για καθημερινά αντικείμενα γυναικών και είναι ιδιαίτερα διότι λένε τις μικρές ιστορίες των ανθρώπων, μικρές βιογραφίες των κατοίκων της πόλης που δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από την έκρηξη του ηφαιστείου», δήλωσε ο διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου, αρχαιολόγος, Μάσιμο Οζάνα.

Μικρές βιογραφίες στην τέφρα της Πομπηίας-1

Τα αντικείμενα, φτιαγμένα από διαφορετικά υλικά όπως χαλκός, ελεφαντόδοντο, κεχριμπάρι και πολύτιμοι λίθοι, θα παρουσιαστούν σε έκθεση.

Τα αντικείμενα, φτιαγμένα από διαφορετικά υλικά όπως χαλκός, ελεφαντόδοντο, κεχριμπάρι και πολύτιμους λίθους μαρτυρούν τη δεξιοτεχνία των τεχνητών της περιοχής. Εντοπίστηκαν σε μία από τις αρχαίες κατοικίες της Περιοχής 5, μιας έκτασης περισσότερων από 2.000 στρεμμάτων που είχε καλυφθεί από τη λάβα και την τέφρα του Βεζούβιου.

Τα ευρήματα ήταν μέσα στην αποκρυσταλλωμένη τέφρα και επανήλθαν στην αρχική τους μορφή στα εργαστήρια της Πομπηίας. Πιθανολογείται ότι ήταν τοποθετημένα μέσα σε ένα ξύλινο κουτί, το οποίο όμως καταστράφηκε από τη θερμότητα και οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν τους ιδιοκτήτες.

Στην ίδια κατοικία εντοπίστηκαν κι άλλα κοσμήματα και αντικείμενα σε ένα δωμάτιο όπου βρέθηκαν υπολείμματα ανθρώπινων σκελετών, γυναικών και παιδιών, θυμάτων της έκρηξης, αλλά και των αρχαιοκάπηλων. Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει σημάδια λαθρανασκαφών που στόχευαν στη σύληση των νεκρών και στην αφαίρεση πολύτιμων αντικειμένων. Τώρα ελπίζουν ότι τα αντικείμενα μπορεί να επιστρέψουν στους ιδιοκτήτες τους έστω και έπειτα από εκατοντάδες χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή