Eνα εικοσιτετράωρο με τον δημιουργό κινουμένων σχεδίων Αρίσταρχο Παπαδανιήλ

Eνα εικοσιτετράωρο με τον δημιουργό κινουμένων σχεδίων Αρίσταρχο Παπαδανιήλ

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

09.00

Εγερτήριο από το… κοκοράκι του κινητού. Ξυπνώ και του αλλάζω ρόλο: βουτάω για λίγα λεπτά στη θάλασσα του Διαδικτύου. Η διάδραση με ενεργοποιεί. Καφές. Πρωινό. Γρήγορο ντους. Η μέρα ξεκινάει στο γραφείο, που απέχει λίγα τετράγωνα από το σπίτι μου. Δημιουργικό γραφείο-εταιρεία παραγωγής Syllipsis. Μαζί με τον αδελφό μου, Πάνο, από το 2005 συλλαμβάνουμε και υλοποιούμε ιδέες οπτικής επικοινωνίας.

10.00

Παρέα με τη φαντασία και το χιούμορ της, η συγγραφέας Σοφία Μαντουβάλου περνάει από το γραφείο, φέρνοντας μαζί της πάντα και μια πρωινή λιχουδιά, να συντροφεύει τις ζωηρές ιδέες. Επί χάρτου με σενάρια, σκίτσα και στόριμπορντ και επί της οθόνης σε σχεδιαστικά προγράμματα, εξελίσσουμε τη σειρά κινουμένων σχεδίων «Ενα Γράμμα Μια Ιστορία» της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του υπουργείου Παιδείας, σε διαδραστικά παιχνίδια που ως περιβάλλον μάθησης προσκαλούν τα παιδιά στον ψηφιακό αλφαβητισμό και στη γνώση μέσα από την ψυχαγωγία.

12.00

Βάζω μουσική. Η θάλασσα του Διαδικτύου με καλεί για ένα ακόμα μακροβούτι. Τσεκάρω τα e-mails μου και απαντώ. Σερφάρω και πληροφορούμαι για τα νέα στον κόσμο και στον καλλιτεχνικό χώρο. Από τα κοινωνικά δίκτυα ενημερώνομαι για τα νέα των φίλων και συναδέλφων. Ως διαχειριστής των FB σελίδων της Syllipsis και της ASIFA Hellas (Ελληνική Ενωση Κινουμένων Σχεδίων) φροντίζω να ανεβάζω ενημερώσεις που αφορούν την επικαιρότητα, όπως δημοσιεύματα για την καινούργια έκδοση της εταιρείας, το poster book «Ηταν μια φορά ένας κομίστας στην TV» ή νέα της Ενωσης που αφορούν τη δράση εξωστρέφειας #GreeceAnimated.

13.00

Εχοντας αναλάβει και φέτος το σύνολο της οπτικής ταυτότητας του Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Υδωρ», σχεδιάζω το έντυπο, τις αφίσες, τα μπάνερ, τις καταχωρήσεις και, σε συνεννόηση με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του, Δημήτρη Μαραμή, και τον τυπογράφο, κάνω ό,τι απαιτείται για τον σχεδιασμό δημιουργικού των εκδηλώσεων του β΄ κύκλου, που πραγματοποιείται τον Αύγουστο.

15.00

Παίρνω το μετρό και κατεβαίνω στο κέντρο. Η διαδρομή Χολαργός – Σύνταγμα είναι μια καλή αφορμή για ανάγνωση ενός βιβλίου, κόμικ ή περιοδικού. Συνάντηση με τον διανομέα και κάποιους βιβλιοπώλες. Αφουγκράζομαι την αγορά. Πωλητής και πολίτης. 

16.00

Συνάντηση με τον τραγουδιστή Θοδωρή Βουτσικάκη για γεύμα στο κέντρο. Ανταλλάσσουμε τα νέα μας και τις εξελίξεις πάνω στο έργο που οραματιζόμαστε: μουσική και κινούμενα σχέδια ως οπτική ποίηση. Πετάμε στα όνειρά μας.

18.00

Ραντεβού με τον άλλο Θοδωρή, τον Ζευκιλή, τον ηχολήπτη. Η σύμπτωση των ονομάτων μόνο τυχαία δεν είναι, σκέφτομαι. Θοδωρής (x2) και Σοφία. Δώρα και έμπνευση θεϊκά φωτίζουν την καθημερινότητά μου. Ηχογράφηση στο Studio SCA στο Μοναστηράκι. Πειραματίζομαι με τον ποιητικό λόγο του Καβάφη. Οι λέξεις αναβλύζουν νοήματα και μελωδίες. Τις συλλαμβάνω με την ψυχή, τις αποδίδω με τη φωνή, τις καταθέτω σε τράπεζα ήχου. Από αυτούς τους πειραματισμούς προέκυψε το οπτικοακουστικό επίγραμμα «Η ΠΟΛΙΣ (Οπου Το Μάτι Μου Γυρίσω)» που συνυπογράφουμε με τον κινηματογραφιστή Παναγιώτη Κουντουρά. Θα έρθουν και άλλα. Φεύγω από το στούντιο με μια αίσθηση κρυφής συνάντησης με κάτι που μέσα μου ανεξήγητα ενυπάρχει.

20.00

Μετρό Μοναστηράκι – Χολαργός. Ενα φευγαλέο ανάγνωσμα επιστροφής και από την υψιπετή πτήση στον κόσμο των ωραίων ιδεών, εμπρός βήμα ταχύ στον κόσμο των αγοραίων αναγκών. Σούπερ μάρκετ. Στη σούπερ γειτονιά, ευτυχώς.

20.45

Επιστροφή στο σπίτι. Τηλεφωνική… συνεδρία με την αδελφική μου φίλη Αλεξάνδρα και messenger με πολλές «γραφιστορίες» με τα κουμπαράκια μου, Μίλτο και Αγγελική, που βρίσκονται στην Κύπρο. Επικοινωνία με την Αγγελική για να προλάβουμε την παράσταση στο Κηποθέατρο Παπάγου – Χολαργού. Αγγελική (x2) σκέφτομαι ξανά, με αφορμή τη σύμπτωση των ονομάτων. Από μηχανής θεός –επί σκηνής– και άγγελοι επί γης με συντροφεύουν.

00.00

Δεν είναι λίγες οι φορές που, όταν η ημέρα τυπικά κλείνει, επιστρέφω στο γραφείο. Η αλήθεια είναι ότι για εμένα αυτές οι ώρες, οι μικρές, είναι οι πλέον δημιουργικές. Είναι πιο πιθανό τότε να δημιουργήσω εικόνες και κινούμενα σχέδια, που σαν όνειρα παίρνουν ζωή και χρώμα από τη φαντασία. Δημιουργός σε αφύπνιση, ιδέες σε εγρήγορση, σχέδια σε κίνηση, οράματα σε εξέλιξη.

03.00 ή 04.00

Ξημέρωμα. Ωρα για ύπνο. Για όσα άφησα μισά, και αύριο… νύχτα είναι.

Το επετειακό poster book του Αρίσταρχου Παπαδανιήλ «Ηταν μια φορά ένας κομίστας στην TV» (εκδόσεις Syllipsis) με όλα τα σχέδια, σκίτσα, εικονογραφήσεις και κόμικς του Τάκη Περιστέρη (Γιάννης Τσιμιτσέλης), που προβλήθηκαν στο σίριαλ του Mega «Η πολυκατοικία», διατίθεται στα βιβλιοπωλεία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή