Πίτερ Λίντμπεργκ, ο φωτογράφος που αγαπούσε τη φυσική ομορφιά

Πίτερ Λίντμπεργκ, ο φωτογράφος που αγαπούσε τη φυσική ομορφιά

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εικόνες του σταμάτησαν πολλές φορές τον χρόνο. Oπως τον Ιανουάριο του 1990, όταν η φρεσκάδα και τα εξαιρετικά ζυγωματικά της Λίντα Εβαντζελίστα, της Ναόμι Κάμπελ, της Σίντι Κρόφορντ, της Κρίστι Τέρλινγκτον και της Τατιάνα Πάτιτζ βρέθηκαν στο εξώφυλλο της βρετανικής Vogue, σηματοδοτώντας την άφιξη –και πολύ γρήγορα την κυριαρχία– των super models. Ή ακόμη το 2017, όταν η Ελεν Μίρεν και η Νικόλ Κίντμαν, μεταξύ άλλων συναδέλφων σταρ-ηθοποιών, φωτογραφήθηκαν με ελάχιστο ή καθόλου μακιγιάζ και στάιλινγκ για το ημερολόγιο της Pirelli.

Ο Πίτερ Λίντμπεργκ, ο μεγάλος φωτογράφος μόδας ο οποίος πέθανε στις 3 Σεπτεμβρίου στην ηλικία των 74, μας κληροδοτεί μια ουσιαστική έννοια της ομορφιάς μέσα από επιβλητικές, αλλά και συγχρόνως «φυσιολογικές» εικόνες.

Η είδηση του θανάτου του έγινε μέσω Instagram, όπου ο ιδιαίτερα αγαπητός και ευγενικός Λίντμπεργκ είχε 1,3 εκατ. ακολούθους. Το λιτό μήνυμα της οικογένειας ανέφερε ότι αφήνει πίσω του τη νυν αλλά και την πρώην σύζυγό του, τέσσερις γιους και επτά εγγόνια. Με γερμανικές ρίζες, ο φωτογράφος είχε γεννηθεί στην Πολωνία το 1944 και είχε σπουδάσει στη σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου.  

Πίτερ Λίντμπεργκ, ο φωτογράφος που αγαπούσε τη φυσική ομορφιά-1

Ο Πίτερ Λίντμπεργκ, ο μεγάλος φωτογράφος της μόδας, πέθανε στις 3 Σεπτεμβρίου στην ηλικία των 74 ετών.

Στον ασπρόμαυρο φωτογραφικά κόσμο του, η κινηματογραφική ατμόσφαιρα που κυριαρχούσε είχε σκοπό να αναδείξει τη νεορεαλιστική ματιά του. Ο Λίντμπεργκ αγαπούσε τη φυσική ομορφιά και τις γυναίκες, αλλά όχι το ρετουσάρισμα και το βαρύ μέικαπ. Υπέγραψε διαφημιστικές καμπάνιες κολοσσών της πολυτέλειας, όπως οι οίκοι Dior και Luis Vuitton, συνεργάστηκε με ιστορικούς τίτλους της ποπ κουλτούρας όπως Rolling Stone, Ιnterview και New Yorker, ενώ είναι ο μόνος μέχρι σήμερα φωτογράφος που παρουσίασε τρία ημερολόγια της Pirelli.  Λίγους μήνες πριν από τον θάνατό του ολοκλήρωσε το τελευταίο του μεγάλο φωτογραφικό πορτφόλιο, για λογαριασμό της βρετανικής Vogue. Το τεύχος Σεπτεμβρίου, με τίτλο «Forces for Change», είχε ως guest editor τη δούκισσα του Σάσεξ, Μέγκαν Μαρκλ, την οποία ο ίδιος είχε φωτογραφίσει για το Vanity Fair το 2017. Η νεαρή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντεν και η διεμφυλική ηθοποιός Λαβέρν Κοξ ήταν ανάμεσα στις δυναμικές προσωπικότητες που ο Λίντμπεργκ φωτογράφισε για το συλλεκτικό τεύχος. Οπως πάντα, η δουλειά αυτή στηρίχθηκε στην «ευθύνη» που, όπως έλεγε ο ίδιος, έχει κάθε φωτογράφος σήμερα, ώστε «να απελευθερώσει τις γυναίκες, και εντέλει όλους, από τον τρόμο της νεότητας και της τελειότητας». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή