Στο Ζάππειο Μέγαρο διοργανώνεται φέτος η φουάρ Art Athina

Στο Ζάππειο Μέγαρο διοργανώνεται φέτος η φουάρ Art Athina

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα 24 χρόνια παρουσίας εορτάζει αυτό το φθινόπωρο η Art Athina, με μόνιμη πια επιστροφή στο κέντρο της πόλης. Η φουάρ τέχνης της πρωτεύουσας φιλοξενείτο για πολλά χρόνια στο γήπεδο τάε κβον ντο του Φαλήρου, ενώ πέρυσι πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών. Για το 2019, το αρχικό σχέδιο ήταν να γίνει στο ανακαινισμένο Ακροπόλ Παλάς, αλλά οι καλές προθέσεις του υπουργείου Πολιτισμού δεν αρκούσαν για να νικήσουν γραφειοκρατικά και τεχνικά ζητήματα. Ετσι, βρέθηκε καλύτερη λύση: θα διοργανωθεί από τις 14 έως και τις 16 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο. Είναι μια έδρα εμβληματική, η οποία μάλιστα έχει στο παρελθόν ταυτιστεί με τα εικαστικά χάρη στον περίφημο θεσμό των Πανελληνίων Εκθέσεων.

Η Art Athina έχει αέρα ανανέωσης και την αυτοπεποίθηση ότι στην πορεία των δυόμισι δεκαετιών έχει υπερνικήσει κάθε είδους εμπόδια: από δυσκολίες στην κρατική επιχορήγηση και την εύρεση κατάλληλης στέγης μέχρι και την οικονομική κρίση, που επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό την αγορά της τέχνης. Κατάφερε όμως να αντέξει ως θεσμός χάρη στις προσπάθειες του Πανελληνίου Συλλόγου Αιθουσών Τέχνης, η ηγεσία του οποίου δεν πτοήθηκε από τις συνεχείς αντιξοότητες. Τα επίσημα εγκαίνιά της θα γίνουν στις 13/9 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος έχει θέσει τη διοργάνωση υπό την αιγίδα του.

Στο Ζάππειο Μέγαρο διοργανώνεται φέτος η φουάρ Art Athina-1

Πέρυσι η φουάρ τέχνης πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών.

Στη φετινή έκθεση συμμετέχουν 36 γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό με τα περίπτερά τους, στο αριστοκρατικό εσωτερικό του Ζαππείου. Μία ενότητα, ωστόσο, της φετινής διοργάνωσης, που έχει να κάνει με τα βίντεο, θα παρουσιαστεί στην Αίγλη Ζαππείου, τον παλαιότερο εν λειτουργία θερινό κινηματογράφο της Αθήνας. Εκεί θα παρακολουθήσουμε βίντεο καλλιτεχνών επιλεγμένα από το Daata Editions (μια πλατφόρμα που στηρίζεται στη νέα γενιά καλλιτεχνών, οι οποίοι δουλεύουν με κινούμενη εικόνα και ήχο), το Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ, καθώς και ανεξάρτητους Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες. Στο Ζάππειο θα δούμε το κύριο πρόγραμμα της έκθεσης, με επιμελήτρια τη Σταματία Δημητρακοπούλου. Τον Ιούνιο είχε προηγηθεί μια μικρή πρόγευση. Ηταν το Art Athina Summer Pop Up, που φιλοξενήθηκε σε κτίριο της οδού Αιόλου, με ξένες και εγχώριες αίθουσες τέχνης. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα προσκληθούν σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες από τον κόσμο της τέχνης: διευθυντές μουσείων, επιμελητές φουάρ, ιστορικοί τέχνης. Η Κατερίνα Νίκου, ανεξάρτητη επιμελήτρια, επωμίστηκε το πρόγραμμα συζητήσεων της Art Athina, με κεντρικό άξονα συζήτησης το ερώτημα «Το μέλλον είναι το τώρα;». Βαρύτητα θα δοθεί και στις περφόρμανς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή