Εικαστικά στον κόσμο

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εικονογράφος των ονείρων

Ενας από τους πιο γνωστούς και αντιφατικούς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, ο ζωγράφος, γλύπτης και συγγραφέας Τζόρτζιο ντε Κίρικο «έρχεται» στο Palazzo Reale του Μιλάνο στις 25 Σεπτεμβρίου. Η έκθεση που φέρει το όνομα του μεγάλου καλλιτέχνη παρουσιάζει περίπου 100 έργα του –σε επιμέλεια Λούκα Μάσιμο Μπαρμπέρο–, τα οποία καλύπτουν τη μακρά και πλούσια διαδρομή του Ντε Κίρικο. Οι επισκέπτες μπορούν να περιπλανηθούν στη μυθική «Piazze d’Italia» του ζωγράφου, στα υπερρεαλιστικά και μεταφυσικά τοπία του, να συναντηθούν με τους φανταστικούς μονομάχους του και να «συμμετάσχουν» στις μπαρόκ θεατρικές αναπαραστάσεις του. Εως 19/1/20.

Οι φιγούρες του 20ού αιώνα

Η αναπαράσταση του ανθρώπινου σώματος ήταν για τον Αλμπέρτο Τζακομέτι λόγος καλλιτεχνικής ύπαρξης και η προσπάθειά του να «δημιουργήσει» τον σύγχρονο άνθρωπο μέσω της γλυπτικής και της ζωγραφικής αποτελεί το θέμα της έκθεσης «Histoire de Corps» που λαμβάνει χώρα στο Παρίσι.  Πρόκειται για μια μεγάλη ρετροσπεκτίβα που περιλαμβάνει 60 έργα και επιτρέπει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη που είχαν οι περίφημες ψηλόλιγνες γυμνές φιγούρες του Τζακομέτι από τη δεκαετία του 1920 έως τη δεκαετία του 1960. Ανάμεσά τους και μια σειρά έργων, εμπνευσμένων από τη γυναίκα του καλλιτέχνη, την Ανετ. Στο Institut Giacometti έως 6/11.

Εικόνες μιας άλλης Αμερικής

Ο Ρόμπερτ Φρανκ ταξίδεψε εκατοντάδες χιλιόμετρα διασχίζοντας τις ΗΠΑ από την Ανατολική ώς τη Δυτική Ακτή, έβγαλε περίπου 30 χιλιάδες εικόνες και 83 από αυτές, όλες ασπρόμαυρες, αποτέλεσαν το υλικό του εμβληματικού πλέον βιβλίου του «The Americans», ένα είδος ταξιδιωτικού ημερολογίου, road-movie και ταυτόχρονα κοινωνικού εικονογραφημένου δοκιμίου για την Αμερική της δεκαετίας του ’50. Αυτές οι φωτογραφίες και μαζί ένα μεγάλο μέρος ανέκδοτου υλικού –contact sheets, σημειώσεις κ.λπ.– αποτελούν το περιεχόμενο της εξαιρετικής έκθεσης με τίτλο «Robert Frank. Unseen» που μόλις εγκαινιάστηκε στο Βερολίνο. C/O Berlin, έως 30/11.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή