Ογδόντα σκίτσα του «δικού» μας Δημήτρη Χαντζόπουλου παρουσιάζονται στη Ζουμπουλάκη

Ογδόντα σκίτσα του «δικού» μας Δημήτρη Χαντζόπουλου παρουσιάζονται στη Ζουμπουλάκη

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε εφημερίδα έχει το δικό της εργασιακό κλίμα. Στην «Κ» αισθανόμαστε μέλη της ίδιας δεμένης «οικογένειας», υπάρχει σύμπνοια και κυρίως υπερηφάνεια για την καλή δουλειά των συναδέλφων. Δικαίως, λοιπόν, όλοι εμείς αισθανθήκαμε τρομερό καμάρι την Πέμπτη το βράδυ στα εγκαίνια της έκθεσης του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην γκαλερί Ζουμπουλάκη με τίτλο «Και διηγώντας τα να γελάς». Είναι  μια επιλογή από σκίτσα πολιτικού περιεχομένου που έχει κάνει την περίοδο 2015-19, σχολιάζοντας με το καυστικό του χιούμορ τις ακραίες καταστάσεις που βίωσε η χώρα.

Ογδόντα σκίτσα του «δικού» μας Δημήτρη Χαντζόπουλου παρουσιάζονται στη Ζουμπουλάκη-1

Δ. Αθηνάκης, Μ. Τσιντσίνης, Ανδρ. Πετρουλάκης, Ξ. Κουναλάκη και Γ. Επτακοίλη.

Δεν είναι μόνο το μήνυμα των γελοιογραφιών του Χαντζόπουλου, αλλά και η εικαστική του προσέγγιση που τις κάνει να μπορούν να σταθούν σε μια αίθουσα τέχνης. Ακόμα και αν βγάλεις τα «λόγια», οι εικόνες του έχουν τη δική τους οντότητα. Παράλληλα, ο Χαντζόπουλος καταφεύγει συχνά στην ιστορία της τέχνης, του κινηματογράφου ή του ελληνικού τραγουδιού, για να αντλήσει έμπνευση. Τα σκίτσα του είναι πυκνώσεις όλων αυτών των στοιχείων, έτσι ώστε να έχουν εντέλει μεγαλύτερη διάρκεια από την καθημερινή «κατανάλωση».

Ογδόντα σκίτσα του «δικού» μας Δημήτρη Χαντζόπουλου παρουσιάζονται στη Ζουμπουλάκη-2

Η γκαλερίστα Πέγκυ Ζουμπουλάκη, με τον γιο της Θοδωρή.

Κανείς δεν έλειπε από τον φιλόξενο χώρο όπου οι 80 γελοιογραφίες είχαν κυριολεκτικά κρεμαστεί στα μανταλάκια. Η Πέγκυ και ο Δημήτρης έστησαν την έκθεση παρέα με πολύ κέφι, σαν ένα ημερολόγιο εκείνης της περιόδου όπως επεσήμανε και η γκαλερίστα. Φίλοι, συνάδελφοι, αλλά και φανατικοί αναγνώστες του Χαντζόπουλου, έδωσαν το «παρών» σε μια βραδιά που είχε ευφρόσυνη διάθεση. Θα έλεγε κανείς πως αυτό το αφιέρωμα στην γκαλερί Ζουμπουλάκη ήταν και ένα μέτρο για το πόσο χιούμορ διαθέτουν οι πολιτικοί πρώτης γραμμής οι οποίοι συχνά πρωταγωνιστούν στα σκίτσα των γελοιογράφων. Ο Κώστας Σημίτης με τη σύζυγό του Δάφνη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος πέρασαν το κατώφλι της αίθουσας τέχνης, αποδεικνύοντας πως διαθέτουν γενναία δόση αυτοσαρκασμού.

Ογδόντα σκίτσα του «δικού» μας Δημήτρη Χαντζόπουλου παρουσιάζονται στη Ζουμπουλάκη-3

Φίλοι και αναγνώστες κατέκλυσαν τον χώρο της έκθεσης.

Ο διευθυντής της «Κ» Αλέξης Παπαχελάς είπε πως όταν χτυπάει το τηλέφωνό του πολύ νωρίς το πρωί, πιθανώς να είναι κάποιος πολιτικός που θέλει να διαμαρτυρηθεί για γελοιογραφία: «Με την έλευση του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην εφημερίδα αποκτήσαμε την dream team των σκιτσογράφων. Ταίριαξε απόλυτα στην ατμόσφαιρα της “Κ’’, σαν να ήταν πάντα εκεί. Είναι άνθρωπος με πολλές ευαισθησίες. Με εντυπωσιάζει το τρελό του χιούμορ. Δεν το πιάνουν όλοι οι αναγνώστες και αυτό είναι κάτι που μου αρέσει. Πολλοί έχουν απορίες. Περάσαμε αυτά τα τοξικά χρόνια κατά τα οποία το χιούμορ δεν ήταν και πολύ ανεκτό από τον πολιτικό κόσμο. Τώρα το κλίμα ίσως να έχει αρχίσει να αλλάζει». Θυμήθηκε, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος Ολάντ του είχε ζητήσει αντίγραφο ενός σκίτσου του Χαντζόπουλου στο οποίο πρωταγωνιστούσαν ο Γάλλος πρόεδρος και ο Τσίπρας. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 12 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή